TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
DAMBRAUSKAS NAJAVIO DERBI

Hajduk bez 4 igrača kreće po titulu: Mi smo jedina momčad u Hrvatskoj koja može osvojiti dvostruku krunu!

Uoči gostovanja kod Rijeke i Jadranskog derbija novinarima se obratio Valdas Dambrauskas
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. svibanj 2022. 14:47

Uoči sutrašnjeg jadranskog derbija ponosno je Valdas Dambrauskas istaknuo nespornu činjenicu.

- Hajduk je jedina momčad u Hrvatskoj koja može osvojiti dvostruku krunu!

Bijeli su zaista jedini u toj prigodi, ali trebat će im puno znanja, a nešto i sreće ne bi li se domogli barem jednog pobjedničkog naslova. Za početak, prvenstvo. U nedjelju je jadranski derbi, Hajduku je potrebna pobjeda, a pritom mnogi drže da će uspjeh u prvenstvenom ogledu s Rijekom odrediti i startne pozicije za Kup. Ima li nedjeljni ogled dvostruko značenje?

- Svaka je utakmica posebna, svaku treba posebno pripremati. Dok Hajduk može uzeti oba naslova, Rijeka u nedjelju tek ima veliki motiv pobjede protiv Hajduka s obzirom da domaćin ne može s pobjedom napredovati na tablici. Ali, ne bih uspoređivao utakmice prvenstva i Kupa. Za Kup će sve biti drukčije. Ukupno ozračje, ulog na terenu. Ne, nema smisla stavljati prvenstvenu i utakmicu finala Kupa u isti kontekst – naglasio je Dambrauskas.

Prošle subote trener Bijelih uživo je na Šubićevcu gledao pobjedu Rijeke u golijadi kontra Šibenika. Je li Dambrauskas zabrinut lakoćom kojom Rijeka zabija dok se Hajduk priličmno muči u realizaciji?

- Dogodi se utakmica sa puno golova kada momčadi nemaju opterećenje plasmana. Vidjeli smo atraktivni, efikasni i napadački dvoboj, ali moram reći, i naše bi utakmice bile sa puno zgoditaka da smo zabijali šanse koje smo imali. Nije ni Rijeka svaku utakmicu bila jednako efikasna, gubili su i Riječani utakmice sa Goricom i Dragovoljcem gdje nisu iskoristili prigode. Ne možeš svaku zabijati po tri pogotka, ima utakmica u kojima te lopta ne sluša kako bi htio. Zato utakmica Šibenik – Rijeka nije bitna za našu pripremu nedjeljnog dvoboja – objasnio je strateg Bijelih.

Kako će momčad reagirati pod pritiskom? Za Dambrauskasa i njegove igrače to nikako nije nova situacija.

- Što reći o pritisku? Svaku utakmicu zadnjih mjeseci igrali smo pod pritiskom. Svaku smo morali pobijediti. Baš svaku! Ali, ponovit ću ono što stalno govorim. Pritisak je privilegija. I još ću dodati, ovo je lagana utakmica za trenere, jer ne treba igrače posebno motivirati. Taktika je uvijek prisutna, ali igrači znaju kakva je utakmica. Pred nama je velika šansa ući u dva zadnja kola sa nastavkom sna o naslovu prvaka – kazao je Dambrauskas i naglasio:

- Znate li kolike tisuće trenera i igrače bi se mijenjali s nama. Ušli u našu priliku da se bore za nešto veliko u završnici sezone. Ali, da bi i dalje nastavili sanjati, moramo dobiti.

U nedjelju na travnjak izlaze dva najbolja strijelca HNL-a, Josip Drmić i Marko Livaja. Hoće li oni zaista biti igrači odluke?

- Potpuno je nebitno tko će zabiti pogodak. Irelevantno. Livaja je napadač, želi zabiti u svakoj utakmici, ali u ovakvoj utakmici kao što je dvoboj s Rijekom, svi primarno žele pobjedu. Neću kazati "vjerujem da je tako", jer ja znam kako moji igrači razmišljaju. Razgovarao sam sa Livajom i Kalinićem, samo im je važno da dobijemo Rijeku.

Ali, nije Hajduk gospodar vlastite sudbine. Treba Bijelima i pozitivan rezultat Osijeka u Maksimiru. Bi li potpisali pobjedu protiv Rijeke i pobjedu Osijeka u Zagrebu?

- Neću to komentirati niti ulaziti u te kalkulacije. Mi se pripremamo isključivo za našu utakmicu i želimo pobjedu – još jednom je istaknuo Dambrauskas.

Posljednji vikend je bio relaksirajući, imali ste ukupno osam dana za pripremu jadranskog derbija.

- Imali smo i motiva i u tom relaksirajućem vikendu. Najbolje od svega je što smo imali vremena da malo osvježimo glavu. Da imamo team building na terenu. Radili smo naporno da bi to pokazali na terenu u nedjelju.

Pred jadranski derbi Dambrauskas nema četvoricu igrača, ali kao i u prethodnim dvobojima, ne traži alibi.

- Vuković, Atanasov, Mlakar i Katić su ozljeđeni, a svi ostali su na raspolaganju za nedjelju.

U subotu će Bijeli odraditi još jedan trening na Poljudu i potom pravac Rijeka. Po pobjedu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 09:18