DAMIR SKOMRLJ Cropix
ISTJEČE MU UGOVOR

Dinamov prvak i riječki spasitelj odlazi u mirovinu? Zov obitelji je sve jači, a ozljede su ostavile traga

Pitanje motiva je ključno, ima li ga još uvijek za nogomet visoke razine saznat ćemo uskoro...
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. lipanj 2024. 23:39

Emir Dilaver u Rijeku je stigao iz redova zagrebačkog Dinama u zimskom prijelaznom roku natjecateljske sezone 2022./23., prije nekih godinu i pol dana.

Iskusni, tada 31-godišnji državljanin Austrije bosanskohercegovačkih korijena, bio je velika želja tada novog trenera Rijeke, tek zaposlenog Sergeja Jakirovića i njegovog stručnog stožera.

Jakirović je, s obzirom na jesenske rezultate aktualnog kadra, koji su bili blago rečeno loši, između ostalog htio angažirati i jednog iskusnog, vrlo dobrog stopera, koji je ne tako davno bio jedan od nositelja igre europskog Dinama.

Polako, ali sigurno, Dilaver je pao u drugi plan u modroj svlačionici. U prvom dijelu sezone skupio je svega 116 ligaških minuta u igri, nastupio u svega dvije (Istra 1961. i Šibenik) utakmice od mogućih 17, bio je to jasan znak da Dinamo više ne računa ozbiljno na iskusnog internacionalca bogatog nogometnog iskustva, a kojeg je u konačnici bez odštete (raskinut je ugovor prije potpisa s Rijekom) pustio na Kvarner.

Dilaver i Rijeka brzo su “kliknuli”, uz njegovu mirnoću i sigurnost stasali su riječki obrambeni mladići, prije svega Galešić i Smolčić, a Rijeka je od obrambene “rupe” s Dilaverom na čelu postala momčad koja je u konačnici s pretposljednje 9. pozicije nakon tmurne jeseni stigla do 4. mjesta i osigurane europske vize.

image

Zagreb, 280224.
SC Rudes.
Nogometna utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa, NK Rudes - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC Cropix

Snažan zov Beča

Krenuo je peterostruki osvajač nacionalnih prvenstava (tri s Dinamom, po jedno s Ferencvarosom i Austrijom Beč) sjajno i u novu, netom završenu sezonu, no već početkom iste sustigla ga je ozljeda, koja ga je na nekoliko utakmica odvojila od terena, pa i u onom ključnom ogledu protiv Lillea kad nije bilo niti Mitrovića, a nominalno rezervni stoperski par Galešić - Radeljić u tom je dvoboju najavio svoje sjajne igre iz nastavka sezone kada su briljirali hrvatskim travnjacima.

Obnovljena stara ozljeda u dvoboju protiv Gorice u nemogućim uvjetima Dilavera je praktički cijelo proljeće “zakovala” za riječku klupu, a i ono malo prilika koje je odradio, prema riječima trenera, “pod konjskim tabletama”, bile su daleko od forme i kvalitete na koju smo od njega naviknuli. Bez obzira na to, putovao je i bio važan član momčadi, dajući svoj nemjerljiv doprinos svojim iskustvom i samom pojavom.

Kako mu aktualni ugovor ističe krajem mjeseca, a zov Beča, gdje mu je kompletna obitelj, sve je jači, vrlo je lako moguće da je Dilaver odigrao svoje posljednje minute, ne samo u bijelom dresu, već lako moguće i u profesionalnom nogometu. Igrač bogatog međunarodnog iskustva, rođeni pobjednik, teško će pristati na prosječnost, a ozljede kojima je u posljednje vrijeme sklon ostavile su traga na njemu.

Pitanje motiva je ključno, ima li ga Dilaver još uvijek za nogomet visoke razine saznat ćemo uskoro...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. lipanj 2024 23:42