DAMIR SKOMRLJ Cropix
SERGEJ JAKIROVIĆ ZA SN

‘Danas malo gledam taj prvi jedanaesterac, pa to je... No, nisam nezadovoljan, nije mu bilo lako suditi‘

Trener Rijeke se nada da će njegova momčad nastaviti u pozitivnom trendu
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 07. veljača 2023. 12:44

Trener Sergej Jakirović dan nakon svoje premijerne pobjede kao trener Rijeke u jadranskom derbiju, i pete ukupno od kada je ušao u trenerske vode, zsvučao je umorno, ali i zadovoljno. Kako i ne bi, njegova momčad, nakon jeseni u kojoj je rezultatski potpuno podbacila, sjajno je ušla u nastavak prvenstva. Sav onaj naporan rad tijekom priprema na kraju se isplatio s čak sedam bodova s tri uzastopna gostovanja, a navijačima je posebno draga upravo ova posljednja pobjeda - usred Splita.

Teška utakmica, teško izborena, ali zaslužena pobjeda?

- Ha, teška, vremenski uvjeti su pogotovo bili jako loši, obje ekipe su u njima stvarno dale sve od sebe. Imali smo jedan plan koji prvo poluvrijeme nije funkcionirao onako kako smo mi zamislili. Tek smo pred sam kraj prvog dijela, ajmo reći nakon 30. minute, uspostavili neku svoju igru, napravili određeni pritisak. Imao je tu Sentić i dvije lijepe obrane. U nastavku je bio dogovor da pokušamo prebaciti loptu na njihovu polovicu pošto smo igrali uz vjetar i mislim da smo tu bili bolji takmac, zasluženo smo poveli i onda ušli u onih zadnjih deset minuta ili koliko se već igralo, ne znam ni ja s tim jedanaestercima. Na kraju je, eto, Nedo (Labrović, op.a.) obranio taj udarac Livaji, koji je dosad bio gotovo nepogrešiv iz tih kaznenih udaraca i donio nam po svemu, bar ja tako mislim, apsolutno zasluženu pobjedu. Imali smo dosta prilika, dosta udaraca prema golu... Nije lako igrati na Poljudu, to se zna, kao što znamo i da su imali četiri pobjede zaredom protiv nas. Eto, ispalo je da je zadnji put baš Rijeka slavila na Poljudu, a nakon toga je domaćin bio nepobjediv, sve do nedjelje i naše utakmice. Ljudi nisu godinu dana izgubili... - kazao je Jakirović u uvodu osvrta, a period nepobjedivosti Hajduka mogao bi se nazvati od Rijeke do Rijeke.

Da Jakirović i njegove momčadi nisu slučajno uspješne na Poljudu, govori i činjenica da je ovo rođenom Mostarcu ukupno peta pobjeda na Poljudu iz dosad devet odigranih susreta.

- Istina, imam sa svojim stožerom svega dva poraza na Poljudu, dva neriješena rezultata i pet pobjeda. Dobar je to skor, nadam se da ćemo tako nastaviti i ubuduće - dodao je Jakirović, koji je, prema prikazanoj igri i to ne samo u jadranskom derbiju, na dobrom putu da nastavi tradiciju Matjaža Keka, ali i Simona Rožmana, koji nikada nisu s Rijekom izgubili na Poljudu.

Nije znao za taj podatak...

- Znam da su oni jako dobri treneri, a Rijeka je zadnjih desetak godina, ajmo reći, preuzela primat u tim Jadranskim derbijima. Znam što znači taj derbi, igrao sam ga osobno, znam što znači i navijačima, moram reći da smo i radi njih sretni, pogotovo što su došli u velikom broju podržati nas u Split. Ja se nadam da ćemo tako nastaviti dalje - dodao je Jakirović.

O dva dosuđena jedanaesterca ne mogu se složiti niti kolege suci, no kako god se okrene ispada da je momčad s Kvarnera - oštećena!

- Danas malo gledam taj prvi jedanaesterac, pa to je... Ispada da ne bi bilo ničega da tog prvog jedanaesterca nije bilo, ne bi bilo niti onog drugog, ali to je tako. Ja sam samo tražio da sudac putem VAR-a pogleda i prvi jedanaesterac, pa neka onda odluči. O drugom možemo čak i pričati, na način je li Galešić prvo udario loptu, pa su se oni sudarili stopalima. Bitna je namjera. Igrao sam nogomet, razumijem što to znači. Kome sam pljeskao nakon drugog dosuđenog jedanaesterca? Ma to nisu uopće bitne stvari... S druge strane, mislim da je sudac dobro vodio utakmicu, poštivao je prednost, imao je neki svoj kriterij koji je vodio cijelu utakmicu, ne želim ja sada kazati da sam nezadovoljan. Jedno je sigurno, nije mu bilo lako suditi u onim uvjetima.

Nedvojbeno, Jakirović mora biti zadovoljan učinkom nakon tri uzastopna gostovanja u kojima je Rijeka upisala dvije pobjede i jednom remizirala.

- Naravno da sam zadovoljan, to je na tragu onoga što smo i željeli. Imate vi neke svoje želje ali ste svjesni da to morate ostvariti na terenu, dečki po našem dolasku nisu bili u baš sjajnom psihološkom stanju, no nismo potrošili pripreme uzalud, radili smo puno i radili smo na svemu. Ovo im je na kraju najbolja nagrada za sav trud i rad. Tražili smo da se igra hrabro, naravno da poštuješ protivnika, ali bez respekta. Da vjeruješ u svoje mogućnosti, da se želiš što bolje prezentirati, a onda, Bože moj, nogomet je to. No, ova momčad ima glavu i rep, to je najbitnije - dodao je Jakirović.

Idućeg vikenda napokon će dočekati i svoju prvu prvenstvenu utakmicu pred domaćom publikom. Sudbina je htjela da to bude Gorica, njegov bivši klub s kojim je nerijetko znao "zapapriti" svima, pa i Rijeci.

- Je, jako se veselimo tom ogledu, odavno nisam imao tri gostovanja u nizu, ali sjajno smo taj period riješili. Ta utakmica nam je jako važna i nadam se da će nas doći podržati što više ljudi. Naravno, želimo uzeti tri boda, Gorica ima svojih problema, bori se za "goli" život, kako bi rekli, sigurno da to neće biti nimalo jednostavno. No, mi gledamo sebe, s tom pobjedom se želimo priključiti ekipama ispred sebe - zaključio je Rijekin trener.

JAKIROVIĆEVIH PET POBJEDA NAD HAJDUKOM

HRVATSKA LIGA

19. kolovoza 2018.

Hajduk - Gorica 0:2

HRVATSKA LIGA

27. travnja 2019.

Gorica - Hajduk 3:0

HRVATSKI KUP

30. listopada 2019.

Gorica - Hajduk 2:1

HRVATSKA LIGA

2. studenoga 2019.

Gorica - Hajduk Split 2:1

HRVATSKA LIGA

5. veljače 2023.

Hajduk - Rijeka 1:2


Pogledajte novu ‘VAR sobu‘

Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:19