Emir Dilaver i Marko Livaja

 Ante Čizmić/Cropix
DOMINANTNI DVOJAC

Briljira čovjek koji je Livaju učinio nevidljivim, a bivši Vatreni je veliko pojačanje

Njih su dvojica ovoga trenutka možda i čimbenici najjačeg stoperskog para HNL-a
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. listopad 2023. 08:42

U godinu dana nogometaši Rijeke popeli su ne na nogometni Olimp ravno s dna. Prošle sezone nakon 11 odigranih kola Bijeli su bili posljednja momčad prvenstva sa svega jednom pobjedom i čak sedam poraza s poražavajućom obranom koja je u tom periodu primila čak 17 pogodaka. Krenula je riječka renesansa već prošle zime s dolaskom Sergeja Jakirovića i nekolicine novih igrača da bi se uzlazna putanja nastavila i ove sezone.

Izabranici Željka Sopića danas su vodeća momčad prvenstva s dinamitnim, raznolikim napadačkim arsenalom s više od dva gola po susretu u prosjeku, no velike zasluge za to ima i granitna obrana kojom u posljednje vrijeme dirigira iskusni stoperski duo, Matej Mitrović i Emir Dilaver.

Prošao pripreme

Rijeka je u HNL-u, statistički gledajući trenutno četvrta momčad lige s osam primljenih pogodaka (Hajduk je primio svega šest golova, dok Dinamo i Gorica imaju po gol više u svojoj mreži), a zna li se da su četiri, odnosno polovicu svih golova primili u svega dvije utakmice (po dva od Dinama i Varaždina) onda taj rezultat još više dobiva na težini.

Za razliku od prošle sezone, u kojoj se polako vraćao nakon duge i teške ozljede, Mitrović je prošao kompletne ljetne pripreme i u posljednjih nekoliko kola naznačio da su crni, teški dani daleko iza njega i da je ponovo na putu da bude ono što je bio i u svom prvom riječkom mandatu - veliko pojačanje i čovjek od povjerenja. Mitroviću nikada hitrina nije bila forte, no danas, baš kao nekad, plijeni mirnoćom, rutinom u pasovima i pravovremenim reakcijama, kao i pametnim postavljanjem, a nije mu strano niti uzeti loptu i protiv zatvorenog povučenog protivnika biti začetnik i kreator riječkih napada. U ovom slučaju nekadašnjem reprezentativcu Hrvatske bonus su svakako i godine iskustva, s 29 punih jedan je od najiskusnijih igrača Rijeke što dovoljno govori o prosjeku godina squadre koja je, odmah iza Lokomotive, uvjerljivo druga najmlađa momčad prvenstva gleda li cjelokupni roster i najčešća udarna postava.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Na početku sezone društvo mu je uglavnom činio mladi i sve bolji stoper Niko Galešić koji se ozlijedio baš nakon što je u Maradoninom stilu postigao svoj riječki prvijenac protiv Slavena, no sedlo ministra obrane spremno je preuzeo oporavljeni Emir Dilaver, Galešićev učitelj iz proljeća prošle sezone kojem je jako puno pomogao u razvoju i napretku.

Ozljeda nije ostavila traga

O Dilaveru ne treba previše trošiti riječi, čovjek koji u svojoj kolekciji ima ravno 10 osvojenih trofeja od početka je sezone, zbog ozljede lista, propustio gotovo osam utakmica (protiv Osijeka igrao svega 14 minuta), no protiv Rudeša, a posebice Hajduka pokazao je da ozljeda nije ostavila gotovo nikakvog traga na njegovim igrama. Uostalom, upravo je on bio zadužen za čuvanje po nekima najboljeg igrača lige Marka Livaje koji na Rujevici jednostavno nije postojao...

Balans je jedna od ključnih riječi ovosezonske Rijeke, nakon šarolikog, silno potentnog napada za kojeg ne znaš odakle više prijeti opasnost, Sopićevi izabranici u liku i djelu Mitrovića i Dilavera imaju možda i ponajbolji stoperski par lige, a uz već spomenutog Galešića, pa i Radeljića dobivaju i dodatnu, iznimno kvalitetnu širinu na stoperskim pozicijama koja je veliki ovosezonski forte preporođene Rijeke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:59