IVAN PERIC Cropix
NOVA IDEJA

Bosanac i Srbin ispali iz igre, Slovenci ostaju, u HNL stižu neutralni suci s drugog kraja Europe!?

Zato na kraju ne bi čudilo da u Dalmaciji pojavi Nordijac...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 21:26

Nakon prvih ideja da se za derbije HNL-a angažiraju strani suci iz susjednih ili zemljopisno bliskih država HNS je bitno proširio listu. Kako to u HNS-u drže poslovnom tajnom nismo uspjeli doći do točnog broja država na adrese čijih su nacionalnih saveza poslali zahtjev, ali neslužbeno se govori kako se radi o 8-9 zemalja. Kao i da su osim nama susjednih i zemljopisno bliskih u igri i Skandinavci – Švedska, Danska i Norveške te Nijemačka. Kako tamo ima niz potencijalnih kandidata nećemo špekulirati s imenima.

Prva informacija govorila je kako će HNS pokušati dobiti suce za derbije u kojima igraju Rijeka, Hajduk i Dinamo, koji pripadaju elitnoj kategoriji UEFA-e i sude u Ligi prvaka, a imena su bila vezana za susjedne države, no potom je Savez odlučio odustati od Irfana Peljte iz BiH te Srđana Jovanovića iz Srbije. Slovenci – Slavko Vinčić i Rade Obrenović su i dalje u igri, kao i Talijani – Orsato, Massa, Guida. Međutim, htjelo se naći što neutralnije suce pa se s dopisima krenulo i prema sjeveru Europe. Zato na kraju ne bi čudilo da u Dalmaciji pojavi Nordijac... Dakako, UEFA će pripomoći da se nešto realizira.

Ako bude problema s pridobivanjem sudaca iz Lige prvaka, HNS bi mogao pristati i na suce iz Europske lige, a koji su iskusniji i kvalitetniji. Više bi mogao znati do kraja tjedna kad se očekuje da će dobiti odgovore tko je spreman suditi u HNL-u pa da se potom donesu konačne odluke.

Ovog časa aktualne su dvije utakmice Hajduk – Dinamo koja se igra u Splitu 30. ožujka te potom Rijeka – Hajduk kolo kasnije. Ne spominje se polufinale Kupa te se činit da bi ogled Hajduka i Dinamo u tom natjecanju mogao suditi netko od Hrvata. Kao, i dakako, Lokomotive i Rijeke u istoj fazi natjecanja za Rabuzinovo Sunce.

Osim što u HNL dolaze strani suci, barem na te najjače utakmice, tema je i suspenzija pomoćnika Dejana Vukovića koji je priveden i provodi se protiv njega istraga zbog sumnje da je prijetio dopredsjedniku Komisije nogometnih sudaca Vladi Svilokosu. Vuković je suspendiran, a o kazni će Disciplinska komisija odlučiti nakon što se provede postupak nadležnih institucija.

Nakon ostavke Brune Marića na mjesto predsjednika Komisije nogometnih sudaca predsjednik HNS-a Marijan Kustić najavio je da će ubrzo biti riješeno tko će biti njegov nasljednik. U eteru su se našla pojedina imena, ali odluke još nema. Prilikom prošle promjene, kad je smijenjen Ante Kulušić 2021. godine, trebala su skoro dva mjeseca do formiranja nove Komisije. Gledajući tako ima još vremena...

Dok se to ne dogodi sjednice Komisije saziva dopredsjednik Svilokos.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:54