ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SVE SAMO DA OSTANE

Za neke je on jači i od HDZ-a i od ‘Rijeka pravdi‘: U Osijeku se glasovalo za nogometnu zvijezdu, evo i zašto

Poruka s egidom "#ramoneostani" uzima sve više maha među pristalicama Bijelo-plavih
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. travanj 2024. 06:01

Ako je po vijestima s izbornih mjesta u Osijeku, na putu za Sabor danas bi bio - Ramon Mierez! Naravno, Argentinac se nije kandidirao, čak još nema niti hrvatsko državljanstvo, iako mu je peta sezona u HNL-u (jedna u Istri, a aktualna mu je četvrta u Osijeku), ali to nije nekima smetalo da na glasački listić jednostavno nadopišu broj 13 i njegovo ime pa ga zaokruže!
Status koji je El Toro stekao u navijačkom puku rijetki su dosegnuli. S jedne strane silna energija koja nikada nije u pitanju, a s druge tu je i učinak koji ga odvaja od drugih. Njegov “predizborni program” je na čvrstim nogama.

U dosadašnjem dijelu prvenstva Mierez je zabio 13 golova, a pogotkom na Poljudu se za dva koraka odvojio od najbližeg pratitelja na ljestvici strijelaca i upisao sedam asistencija, koje na dodatnoj težini dobivaju kad se stave u kontekst učinka čitave momčadi. Naime, od 51 Osijekovog prvenstvenog pogotka Mierez stoji iza njih 20 (39 posto), a bilo golovima, bilo asistencijama, sudjelovao je kod čak 13 od posljednjih 20 HNL pogodaka Bijelo-plavih. Golom na poljudskom stadionu Argentinac je, pak, postao drugi najbolji strijelac Bijelo-plavih u eri HNL-a. Pogodak za 1:2 i, pokazat će se kasnije, Osijekovu pobjedu, bio mu je 54. u dresu Osijeka (50 prvenstvenih, 3 u Kupu i 1 u Europi).

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Pritom njegovi golovi donose bodove. Od 45 utakmica u kojima je Mierez zabijao, Osijek je izgubio samo dvije!? Sad je učinkom ispred El Tora ostao samo jedan od legendarnih osječkih nogometaša Robert Špehar, koji je za Osijek 69 puta tresao protivničke mreže. Ramonu u ovom trenutku nedostaje još svega deset golova da se nađe među pet najboljih strijelaca Bijelo-plavih svih vremena nakon Ivana Lukačevića (126), Ljupka Petrovića (125), Mate Kasača (85) i Špehara. S iduća dva gola na ljestvici najboljih strijelaca u klupskoj povijesti preskočit će Josipa Gutzmirtla i Iliju Katića, a s deset Andriju Vekića i tako promijeniti stvarnost. Dio klupske povijesti Ramon Mierez postao je onoga trenutka kada je Osijek za njega Alavesu isplatio 2,5 milijuna eura, što je najveća odšteta koju su Bijelo-plavi ikada izdvojili za jednog igrača.

Mierezu je 143. utakmica za Osijek bila posebna. Na Poljudu je, naime, prvi puta s kapetanskom vrpcom oko ruke izveo momčad na teren. Prvi puta ju je u službenoj utakmici dobio tjedan dana ranije, protiv Rudeša, nakon što je kapetan Vedran Jugović izašao iz igre. Inače, samo su dvojica stranaca dres Osijeka nosila u više navrata - Bakir Beširević (327) i Dumitru Mitu (196). Iako... Ramon odavno više nije stranac u Osijeku bez obzira što se u papirima tako vodi.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- On se ponaša kao da se rodio ovdje, kao da je iz Donjeg ili Gornjeg grada, a ne da je rođen na drugom kontinentu. On izgara za ovaj klub, on je primjer i na ponos svih nas kako se daje klubu. Ne želim nikoga uvrijediti, ali on je stranac koji je za primjer u čitavoj povijesti našeg kluba - emotivno je jesenas rekao Ivo Smoje.

Hoće li Mierez golgeterskim učinkom nadmašiti Špehara i zauzeti svoje mjesto među klupskim legendama ovisi o tome hoće li u Osijeku ostati i nakon ljeta. Argentinac, naime, ulazi u posljednju godinu ugovora, a promišljanja kojima se vode u Opus Areni su logična. Naime, za igrača koji je u posljednjih godinu dana ugovora ne mogu očekivati ozbiljnu odštetu, pri čemu nije zanemarivo ni to kako 20 posto iznosa pripada Alavesu, pa eventualna zarada ni izbliza ne bi nadomjestila doprinos kojeg Mierez ima na terenu.

Prihvatljivija im je tako opcija da Mierez na kraju u ljeto 2025. po isteku ugovora ode i bez odštete, nego da ga iduće sezone nemaju u kadru. Naravno, u tom vremenu možda i pronađu zajednički jezik oko nastavka suradnje.

Na pitanje oko produžetka ugovora Mierez je nedavno novinare uputio na drugu adresu.

- Mislim da je to više pitanje za sportskog direktora Josea Bota. Moj posao je odraditi ostatak ugovora top razini. Mogu reći kako se u Osijeku osjećam dobro, kao i moja obitelj. Znam da postoje želje da ostanem, ali vidjet ćemo još... U Osijeku se osjećam voljeno, a to me i motivira da dajem sve od sebe - poručio je Argentinac.

U međuvremenu su se angažirali i navijači Osijeka. Poruka s egidom “#ramoneostani” uzima sve više maha među pristalicama Bijelo-plavih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:02