Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC Cropix
LEGENDE OSIJEKA OTVORENO

Vranješ: Žalosno je što Bjelica radi! Ništa mu ne ide, a čeka otpremninu; Rupnik: Postoje dva rješenja...

‘Mogu mu samo čestitati što je sastavio takav ugovor s vlasnicima i što mu je to netko potpisao.‘
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 18:30

Nije lako ovih dana biti u koži navijača Osijeka. Na početku sezone stiže im pljuska za pljuskom. Ispadanje iz Europe od do jučer nepoznatog kazahstanskog Kizilžara i to poslije poraza usred Gradskog vrta, niz od dva prvenstvena poraza i remija s momčadima protiv kojih bi Bijelo-plavi trebali biti favoriti, slaba igra, napadačka nemoć, atmosfera oko Nenada Bjelice...

Dugačko navlačenje

Kriza je uzela maha, momčad je u “knockdownu”, a svjetlo na kraju tunela još se ne vidi. Niti se nazire kako razmišljaju i na koji će se korak odlučiti klupski vlasnici, a koji bi morali izaći s konkretnom idejom kako se izvući iz još dubljeg rezultatskog ponora.

Pitali smo zato bivše igrače, trenere i navijače Osijeka kako vide aktualno stanje u kojem se nalazi klub.

Jurica Vranješ, nekadašnji veznjak Bijelo-plavih na čijem je transferu u Bayer iz Leverkusena klub iz Gradskog vrta svojedobno zaradio tri milijuna eura (a što je 20 godina, sve donedavno, bio i najveći izlazni transfer Osijeka), bez dlake na jeziku osvrnuo se na situaciju u Gradskom vrtu.

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS Cropix

- Već tjednima, mjesecima, pratim to “navlačenje” koje se vuče još od prošle sezone... Nogomet se u svijetu igra zbog novca, ali ja sam bio uvjerenja sve do ove situacije, kada se netko ne želi odreći posla zbog novaca iako sve ide prema dolje, da kod nas još uvijek ima igrača i trenera koji rade iz ljubavi prema klubu. Ali izgleda da s ovim posljednjim potezom Nenada Bjelice, gdje on čeka otpremninu, ni kod nas više nije tako, da se sve radi isključivo zbog novca. I to je meni žalosno gledati, pogotovo jer je bivši veliki igrač velikog kluba. O.K., sada su tu mađarski vlasnici, ali Osijek je Osijek, naš klub... Zarađuje dva milijuna eura, a ništa mu ne ide, igrači ga više ne slušaju. Kada se podvuče crta, samo je bitan novac, i igračima i trenerima, više ljubavi nema i treba prihvatiti da je nogomet biznis. Ima li u tome morala, otići ili uzeti otpremninu? Izgleda je otpremnina bitnija bez obzira kako ide klubu - u dahu je prokomentirao Vranješ.

U Gradskom vrtu su očito došli pred zid...

- Igrači nisu glupi, trener više ne može motivirati momčad, ispali su iz Europe od koga su već ispali i na način na koji su ispali, nakon toga odigrali neriješeno s Belupom kod kuće, pa izgubili od Istre. Sve vuče jedno drugo, ta negativa... Kako zračiš, tako privlačiš. To je trenutno stanje u Osijeku. Ima u Osijeku onih koji jako dobro zarađuju, ali i igrača koji ne zarađuju tako dobro, a misle da bi trebali. Kada vide da im trener zarađuje puta 500 u odnosu na njih i ne želi se toga odreći, šalje se kriva slika. Ja njemu mogu samo čestitati što je sastavio takav ugovor s vlasnicima i što mu je to netko potpisao. Na tome mu skidam kapu. Ali, onda treba reći: “Došao sam ovdje zbog novaca, a ne iz ljubavi prema Osijeku. U pravoj situaciji u pravo vrijeme su me platili dva milijuna pa ako napravim nešto super, ako ne nikome ništa”. Ako dolaziš iz ljubavi u Osijek onda tražiš normalnu plaću, naravno da nećeš raditi besplatno, ali stavi si onda u ugovor milijunski bonus ako osvojiš trofej, nikakav problem, zaslužio si... Njegovu plaću nema pola trenera Bundeslige, a rezultata nigdje. Ovo je jako loša slika po klub za ubuduće, i za igrače i za trenere - smatra Vranješ.

Svi sve znaju

Kako dalje, pitanje je koje svi postavljaju.

- Mali je svijet nogometa, svi sve znaju. Ja bih preporučio vlasnicima da to odmah srežu jer to na kraju može samo više koštati. Ako je otpremnina od dva milijuna sporna, a sporna je, bolje to riješiti odmah nego da se razvuče do kraja prvenstva jer će to onda biti tri puta skuplje - zaključio je Vranješ.

Davor Rupnik, koji je odigrao 185 utakmica za Bijelo-plave, a potom jedno vrijeme i sjedio na klupi momčadi iz Gradskog vrta, smatra kako je Osijekov crni niz posljedica selekcije kadra.

- Ne bih se želio nabacivati kamenjem na Nenada Bjelicu jer napravio je i puno dobrih stvari za klub. Kako dalje trebaju odlučiti on i uprava. Po meni je najveći razlog stanja u kojem se klub nalazi loš izbor igrača. Žao mi je što Bjelica ovog ljeta nije provjetrio svlačionicu jer po meni ovo nije kadar u skladu s Osijekovim ambicijama. Evidentni su problemi psihološke, ali i igračke prirode. Protivnici su do sada većinom zatvorenije igrali protiv Osijeka, ali danas su problem postali Istra i Slaven Belupo, koji nas pritišću pa ne možemo izlaziti iz tih situacija, malo šansi se stvara... Ja se nadam da će Bjelica sa svojim iskustvom pronaći način da se sezona rezultatski okrene - kaže Rupnik.

image

Davor Rupnik

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dva su rješenja

Klupska uprave još uvijek nije javno iskomunicirala uživa li i dalje Bjelica potporu...

- Ako ostane, onda imaju razloga zašto su ga ostavili. Uostalom, on najbolje poznaje ovaj kadar, sam ga je selekcionirao, sebi je slagao momčad. Teško je sada nekome doći u već formiranu ekipu kada svaki trener ima svoje zahtjeve. Sve ovisi o upravi i što će odlučiti - dodaje Rupnik.

U međuvremenu se Bjelica mora nositi s nezadovoljstvom tribina koje su mu pokazale palac dolje. Takva situacija možda mu se prvi puta dogodila u trenerskoj karijeri. Kohorta je svoje rekla. Oglasili su se proglasom kojim zahtijevaju odlazak Nenada Bjelice s klupe, a svoje zahtjeve nakon utakmice prisnažuju povicima “Bjelice, odlazi”. Ekipa s gledanog Bijelo-plavog podcasta, u kojem se na tjednoj bazi “pretresaju” teme vezane uz klub, jednu od svojih posljednjih epizoda naslovila je “Talačka kriza”, što zapravo možda i najbolje oslikava aktualnu situaciju u Gradskom vrtu.

- Postoje dva rješenja - promjena trenera, čime bi dobili reset cijelog kluba, iako nismo sigurni što bi dobili nakon toga, pozitivan ili negativan efekt. Drugo je rješenje da Bjelica ostane. Ali ako i dalje ima podršku klupskih čelnika, onda to uprava ili predsjednik trebaju iskomunicirati prema igračima, koji djeluju kao da su u raskoraku s trenerom. To su dva jedina moguća rješenja, ali treba presjeći i donijeti odluku - kaže Tomislav Buljubašić, jedan od autora podcasta.

Agonija kluba iz Gradskog vrta “prizemljila” je ne samo momčad, nego i navijače.

- To je nešto na što smo s godinama navikli, iako smo zadnje dvije godine gledali drugačije rezultate. Ovo nas je prizemljilo, ali to ne znači da se iz te krize ne može izaći, vjerujem da ova ekipa može igrati kako je igrala prije i da može i mora opet ući u pobjedničke serije - zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 17:09