ANTE CIZMIC Cropix
BIJELI NA KOLJENIMA

VIDEO: Osijek srušio Hajduk na sablasno praznom Poljudu, Bijeli u završnici propustili čitav niz zicera

Peti poraz Bijelih u nizu, u 30. kolu SuperSport HNL-a bolji su bili Osječani s 2:1
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 14. travanj 2024. 18:31

HAJDUK - OSIJEK 1:2 (Trajkovski 28./Matković 19., Mierez 42.)

HAJDUK: Buljan - Sigur, Uremović, Prpić, Hrgović (od 55. Sahiti ?) - Odjidja-Ofoe (od 81. Dajaku), Krovinović (od 63. Kalik) - Brekalo, Pukštas, Kleinheisler (od 63. Perišić) - Trajkovski⚽ (od 63. N. Kalinić ?)

OSIJEK: Kolić ? - Duarte, Bralić, Mhtrčjan ? - Guedes (od 90.+6. Gržan), Nejašmić, Pušić (od 84. Omerović), Jurišić - Bukvić (od 71. Cokaj ?), Mierez⚽ (od 90.+6. Almasi), Matković⚽ (od 71. Jugović)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: -. Sudac: Fran Jović (Zagreb)


Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Na debiju Jure Ivankovića novi poraz Hajduka čime je sezona zaista dobila povijesno obilježje. Nažalost, po neuspjehu. Peti poraz u nizu upisali su hajdukovci u dvoboju s Osijekom, četvrti u prvenstvu plus u polufinalu Kupa. Zadnja pobjeda ostala je u Velikoj Gorici početkom ožujka, a Bijelima nije pomogla ni promjena Karoglana ni predsjednika Jakobušića. S Osijekom su hajdukovci, bez ozlijeđenog Livaje, odigrali standardno loše prvo poluvrijeme, bili su bolji u nastavku kada je goste spasio sjajni vratar Kolić. Važni bodovi za Osječane u borbi za Europu, a nova sramota za Hajduk.

image

Jure Ivanković

ANTE CIZMIC Cropix

U susretu dva najveća razočaranja sezone, Splićani su u dvoboj ušli kao trećeplasirani lišeni natjecateljske tenzije s obzirom da im je do kraja ostala tek borba za čast i ugled. Igralo se na praznom Poljuda gdje se mogao čuti svaki glas, svako dovikivanje trenera s obje klupe. Zato i nisu stratezi bili grlati kao inače, pa je utakmica ipak imala očekivano samostansko ozračje. Atmosferu trpnje i tišine. Zekić je dvoboj vodio s nogu, a Ivanković je uglavnom sjedio na klupi. Trener Bijelih na premijeri je bio prisiljen uvesti debitanta Buljana na vrata, a momčad posložio s povratnicima Trajkovskim i Odjidja Ofoeom koji nisu počeli HNL utakmicu gotovo pola godine.

image

Borna Buljan

ANTE CIZMIC Cropix

Igra je bila poput atmosfere, prazna. Na prvu prigodu čekalo se do 17. minute, izgledalo je da je Trajkovski u zaleđu, ali u svakom slučaju obranio je Kolić. Međutim, dvije minute kasnije otvorila se utakmica sjajnim pogotkom Matkovića. Mladi napadač Osječana matirao je Buljana i time utakmici ponudio sasvim novu dimenziju. Hajduk je trebao više napadati, preuzeti inicijativu, a takav pristup rezultirao je izjednačenjem nakon devet minuta vodstva gostiju. Brekalo u asistenciji, Trajkovski u realizaciji i semafor je nakon 28 minuta svijetlio u remiju.

image

Rokas Pukštas

ANTE CIZMIC Cropix

Ali, nije Hajduk izdržao bez nove pogreške do poluvremena. Ni iz čega je Osijek ležernošću Krovinovića došao do vodstva 2:1 za miran, ugodan odlazak na odmor. Hajdukovci su direktno krenuli u svlačionicu, za razliku od Karoglana imao je Ivanković tu privilegiju odmah dobiti igrače u "kabini". Nisu morali na "raport" kod navijača pred sjevernu tribinu, premda su po igri zaslužili takav tretman. Odigrali su beskrvrnih 45 minuta, ne ponudivši ništa novog u odnosu na ono što smo gledali posljednjih mjesec dana.

image

Filip Uremović

ANTE CIZMIC Cropix

Treneri su očito bili zadovoljni s onim što su vidjeli u prvom dijelu, jer u drugo poluvrijeme ušlo se s istim sastavima. Petar Pušić u 49. minuti prvi je ispružio Buljana u nastavku. Prohujao je njegov pokušaj pored desne vratnice, uz lagani dodir obrane Hajduka. Prvu promjenu Ivanković je napravio silom prilika, nakon ozljede Hrgovića ulogu lijevog beka preuzeo je Sahiti.

Dok je Ivanković pripremao trostruku promjenu, Osijek je propustio riješiti utakmicu. Duga lopta iz zadnje linije gostiju pronašla je u 62. minuti glavu Miereza koji je produžio za Bukvića, a ovaj pobjegao Prpiću, izašao sam pred Buljana, ali vratar Bijelih vršcima prstiju izbio je u korner.

image

Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix

Ulaskom Perišića (lijevi bek), Kalinića i Kalika nakon nešto više od sat vremena igre, prebacio je Hajduk u brzinu više. Spasio je Kolić u 65. minuti ispred Sahitija nakon ubačaja Kalinića. Zekić je nakon 70 minuta odlučio zatvoriti utakmicu uvođenjem defanzivaca sredine, Jugovića i Cokaja umjesto krilnih napadača Bukvića i Matkovića. Unatoč pojačanoj obrambenoj koncepciiji gostiju, "rupu" je Hajduk pronašao u prekidu. Brekalo iz kornera, Prpić glavom prenio, a Uremović na dva i pol metra zakasnio na loptu.

Osječani su minutu kasnije skočili tražeći "indirekt". Eksplodirala je klupa gostiju nakon što su hajdukovci vratili loptu Buljanu koji ju je pokupio u ruke. Jović je pokazao da se igra dalje. Sreća je spasila Osječane u 78. kada je nabacio Sahiti, a Kalinić glavom pogodio desnu vratnicu. U 90. minuti je Kolić sjajno skinuo pokušaj Pukštasa glavom, zatim je Kalinićev pokušaj iz blizine zaustavio tijelom, a onda je Jurišić sa gol-linije odnio loptu u zadnjoj prigodi dvoboja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Hajduk ni s novim trenerom nije uspio doći do pobjede, za peti poraz u nizu pobrinuo se Osijek. Bijeli su pokušavali u drugome dijelu, aktivni su bili Perišić, Kalinić, Sahiti, Pukštas i ostali, međutim razoružao ih je mladi Franko Kolić na vratima Zekićeve momčadi. Lopta jednostavno nije htjela u gol...

90.+7. ⚠ Zicer Hajduka! Kalik je pronašao Kalinića na dva-tri metra, a napadač Hajduka ne uspijeva to skrenuti u gol...

90.+6. ⇔ Taktičke zamjene kod Osijeka. Umjesto Renana Guedesa i Miereza ulaze Gržan i Almasi.

90.+3. ⚠ PREGLEDAVA SE VAR!

Mierezov udarac zaustavio je Uremović u padu. Tražili su Osječani jedanaesterac, Jović isprva nije reagirao, no potom je na sugestiju VAR sobe otišao samostalno pogledati snimku.

Na kraju je ustanovio da nema govora o najstrožoj kazni.

90. ? Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

image
ANTE CIZMIC Cropix

90. ⚠ Što je sada skinuo mladi Franko Kolić! Prvo je Pukštas izvrsno gađao glavom iz blizine, a vratar Osijeka čudesno obranio... Odbilo se to do Sahitija koji dodaje gura Kalinića u šansu, a njegov udarac s pet metara zajedničkim snagama zaustavljaju Kolić i Mhtrčjan! Pritom je požrtvovnome vrataru Osijeka raskrvavljena usnica pa je trajao kraći prekid dok mu se ukazivala liječnička pomoć.

85. Sahitijeva opasna 'kifla' s vrha šesnaesterca prolazi tik uz suprotnu vratnicu!

84. ⇔ U igri je Nail Omerović umjesto Pušića.

82. ? 'Požutio' je i Cokaj zbog faula na Sahitiju.

81. ⇔ Ulazi Leon Dajaku umjesto Odjidje-Ofoea.

80. ? Maloprije je Mhtrčjan dobio žuti karton zbog faula na Kaliniću, a sada je napadač Hajduka 'vratio' prekršaj. Ispričao se Kalinić, nije tu bilo namjere.

78. ⚠ Kalinić pogađa vratnicu! Idealno ga je poslužio Sahiti, a udarac glavom napadača Hajduka odbija se od stative u Kolićeve ruke... Hvataju se Marko Livaja i ozlijeđeno društvo na tribini, jednostavno ne mogu vjerovati što sve danas nije ušlo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

76. ⚠ DVOJBENA SITUACIJA!

Skočila je cijela klupa Osijeka i tražila indirekt nakon što je Brekalo vratio loptu svom vrataru, a Borna Buljan mirno ju je uzeo u ruke. Sudac Jović iz nekog se razloga uopće nije oglasio...

75. ⚠ Čisti zicer promašio je Uremović! Prpić je nakon kornera glavom prebacio na drugu vratnicu gdje se potpuno sam i neometan našao njegov kolega iz obrane, međutim uspio je promašiti čitav gol...

74. Hajduk uporno napada po lijevoj strani preko Perišića, no sada se Brekalo našao na toj strani i zamalo uposlio Kalinića, ipak - i to je završilo u korneru.

71. ⇔ Ulaze Enis Cokaj i Vedran Jugović umjesto Bukvića i Matkovića.

71. ? Mhtrčjan ruši Nikolu Kalinića i dobiva žuti karton.

69. Dobro su kombinirali Kalinić i Brekalo, međutim uspjeli su to nekako neutralizirati Osječani.

66. Velika šansa Hajduka! Perišić je oštro ubacio na drugu vratnicu gdje je spreman vrebao Sahiti, a vratar Kolić u posljednji je trenutak skrenuo Perišićevu dijagonalu!

63. ⇔ Trostruka promjena kod Hajduka. Izlaze Kleinheisler, Krovinović i strijelac Trajkovski, zamijenit će ih Ivan Perišić, Anthony Kalik i Nikola Kalinić.

62. ⚠ Sjajna šansa Osijeka! Jednu dugačku loptu Mierez je glavom prenio do Bukvića koji šutira s dvadesetak metara, a Buljan vršcima prstiju izbacuje u korner! Svega par centimetara prošlo je to od gola...

60. Mierezov silovit udarac brani Buljan, međutim naknadno je dosuđeno zaleđe pa taj eventualan pogodak ne bi ni bio priznat.

56. ? Sahiti nakon samo nekoliko sekundi u igri radi prekršaj na Pušića, a sudac Jović ekspresno pokazuje prvu javnu opomenu na susretu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

55. ⇔ Izlazi Hrgović iz igre, ali neće ga mijenjati Perišić, nego priliku dobiva Emir Sahiti.

53. Čini se da je Šimun Hrgović krivo stao na loptu i izvrnuo gležanj... Ivan Perišić poslan je na zagrijavanje.

51. Raspucao se Osijek. Bukvić također pokušava iz daljine, prolazi to iznad gola.

49. Uzvraća Pušić na drugoj strani, a Prpić njegov šut uspijeva skrenuti u prvi Osijekov korner na utakmici.

48. Još jedan pokušaj Laszla Kleinheislera iz daljine, hvata njegov udarac Borna Buljan.

46. ? Vraćamo se na Poljud. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Osijek je poveo sjajnim pogotkom 18-godišnjeg Antona Matkovića, no vrlo brzo asistent Brekalo i strijelac Trajkovski vraćaju stvari u egal. Nakon toga je Hajduk zaigrao bolje, međutim jednu pogrešku Krovinovića uspio je kapitalizirati Ramon Mierez i donijeti novu prednost momčadi Zorana Zekića.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42. GOOOL!

Mierez zabija, Osijek opet vodi!

Krovinoviću bježi lopta u šesnaestercu, a njegov gaf koristi argentinski napadač te iz blizine neumoljivo pogađa za 2:1 Osijeka!

40. Sada je serija manjih prekršaja usporila tempo na Poljudu. Ništa se pretjerano važno ne događa.

35. Bolje djeluje Hajduk u ovim trenucima, kao da ih je onaj Matkovićev pogodak trgnuo i razbudio. Brekalo je već nekoliko puta probio desni bok, izrazito aktivan je i Kleinheisler, a Osječani zasad strpljivo odbijaju njihove nalete.

image
ANTE CIZMIC Cropix

28. ⚽ GOOOL!

Hajduk je izjednačio, strijelac je Trajkovski!

Brekalo je napravio i više od 'pola posla'... Probio je desni bok, pretrčao Mhtrčjana i potom idealno poslužio Aleksandra Trajkovskog u petercu koji se samo 'naklonio' za 1:1 na Poljudu!

22. Dobar Kleinheislerov udarac ukrotio je Franko Kolić.

19. ⚽ GOOOL!

Bomba 18-godišnjeg Antona Matkovića, Osijek vodi!

Opalio je Jurišić s dvadesetak metara i pogodio Uremovića u bloku, odbilo se to do Matkovića koji s vrha šesnaesterca prekrasnim udarcem uspijeva svladati 19-godišnjeg Bornu Buljana!

image
ANTE CIZMIC Cropix

17. Prvi udarac u okvir! Trajkovski bježi obrani Osijeka i silovito šutira iskosa, brani njegov udarac Kolić.

15. Mierez je tražio Matkovića u petercu, ali ispriječio se netko od braniča Bijelih.

13. Tužno odjekuju povici na Poljudu, čuje se dovikivanje svakog igrača i obojice trenera. Naviknuli smo na gromoglasnu podršku sa splitskih tribina pa je ovakva situacija izrazito neuobičajena.

9. Šutira Krovinović iz velike daljine, nije tu bilo opasnosti po mladoga Kolića.

1. Odmah na početku Bukvić se sjurio prema golu i pucao s 15-ak metara, njegov udarac je blokiran.

1. ? Počela je utakmica na Poljudu. Glavni je sudac Fran Jović iz Zagreba.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Aleksandar Trajkovski osvanuo je u prvoj postavi na premijeri Jure Ivankovića. Iznenađenje, jasno, jer Trajkovski je zadnji put u početnom sastavu bio početkom studenoga protiv Rudeša kada je postigao i pobjednički pogodak, jedini u dresu Hajduka. Od tada je u prvenstvu odigrao tek 64 minute kroz četiri ulaska s klupe. Trajkovski je od dolaska na Poljud upisao ukupno 12 nastupa, od toga 10 u HNL-u. Zanimljivo je da je 31-godišnji Makedonac samo triput ove sezone počeo utakmicu u startnoj postavi u prvenstvu, a dvaput se dogodilo da je prvotimac upravo protiv Osijeka.

U početnoj postavi u zadnji tren se našao Vadis Odjidja Ofoe, jer se Moufi ozlijedio na zagrijavanju. Nakon šest i pol mjeseci Odjidja je ušao u startnu jedanaestoricu, još od utakmice s Dinamom na Poljudu.

U zapisniku uoči utakmice se ističe jedan zanimljivi detalj. Naime, iako je ovo službeni trenerski debi Jure Ivankovića, on to zapravo neće biti.

Razlog? Ivanković nema licencu kojom bi mogao voditi Hajduk pa tako u zapisniku piše da je glavni trener Siniša Šegović, a da je njemu Ivanković pomoćnik dok će to u praksi biti obrnuto.

Situacija u zapisniku je takva jer Šegović ima UEFA Pro licencu, dok Ivanković ima UEFA A licencu s kojom nema pravo samostalno voditi prvoligaša.

Stigli su sastavi. Zekić je promijenio sustav i na Poljudu će igrati u formaciji 3-4-3, a svojevrsna iznenađenja su Guedes i Mhtrčjan, koji prvi put ove polusezone starta u prvih 11.

Kod Hajduka, u odnosu na očekivani sastav u vrhu napada nema Nikole Kalinića, umjesto njega starta Trajkovski.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:37