Dion Drena Beljo

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
POMAMA ZA TALENTOM

Svi žele Osijekovog wunderkinda, al problem je cijena! Evo kakvu je novu granicu odredio Nenad Bjelica

Imat će Bjelica slatke brige oko sastavljanja momčadi, a već bi subota mogla donijeti neke odgovore.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 20:25

Da i od viška glava može boljeti, sigurno jako dobro zna trener osječkih Bijelo-plavih Nenad Bjelica. U vremenskom razdoblju u kojem provodi završni dio priprema svojih učenika za novu sezonu udarnu je momčad već posložio. U širini svog kadra ima za svaku poziciju udvojenu konkurenciju, ali muči ga, vjerojatno, kako odrediti i koga odrediti za sam vrh napada.

Nakon što se s posudbe koju je perfektno odradio u Istri 1961 vratio Dion Drena Beljo, broj udarnih igala koje može upotrijebiti pred protivničkim vratima veći je nego u minulom prvenstvu. Ima četvoricu napadača za koje se obično kaže da su klasične špice. U Osijeku su to Ramon Mierez, već spomenuti Beljo, ali i Antonio Mance i Mihret Topčagić. Naravno, pomoć u realizaciji dolazit će im i s bočnih, krilnih pozicija, onih koje Bjelica u datom trenutku bude koristio u igri, dakle Laszla Kleinheislera i Ivana Fiolića s desne strane, te Kristijana Lovrića s one druge, lijeve. Uz njega su u konkurenciji i Kristian Fućak, te Amer Hiroš. No, tu je i po protivničku mrežu uvijek opasni Mijo Caktaš, s tom razlikom da se najbolje snalazi iza najisturenijeg napadača. Prava je to gužva u šesnaestercu jer u istom trenutku jasno je da ne mogu igrati svi. Od onih koji ordiniraju najbliže protivničkim vratima jedan će u momčadi biti sigurno, a tko zna možda i dvojica. Ovisno o formaciji za koju će se odlučiti Osijekov trener.

- Najbitnije mi je da svi jesu i ostanu zdravi. Povratak Belje je proširio i pojačao konkurenciju, a on je napadač zbog kojeg vrijedi i početnu formaciju, sustav igre prilagoditi - kazao je Nenad Bjelica nakon što su ga novinari obasuli pitanjima gdje u momčadi vidi Belju.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Prošle je sezone ovaj mladac bljesnuo u Puli istaknuvši se brojem postignutih pogodaka, ali ima on sposobnosti i kvalitetu za sudjelovanje u igri i iza napadača, budući da s lakoćom pred protivnička vrata dolazi iz drugog plana. Ima s njim Bjelica i te kako ozbiljne planove, ali još ih drži za sebe. Jednako kao i onaj koji će dati odgovor na pitanje tko će mu biti prva špica. Sušna godina, ona natjecateljska, nalazi se iza Argentinca Ramona Miereza. Godinu ranije bio je prvi strijelac prvenstva Prve HNL, a u ovog proljeća završenom ligaškom natjecanju mučio se i patio, pa ostvario za njega zasigurno iznimno skroman učinak. Zbog toga kao da je na novom početku i svi, a i on sam, očekuju da će iznova proraditi i davati svoj doprinos momčadskim rezultatima.

Ove subote će u Gradskom vrtu Osijek ugostiti Krupu, novog premierligaša susjedne BiH. Zamišljena je ta utakmica kao generalka pred skori početak prvenstva, pa je razložno očekivati kako će Nenad Bjelica otvoriti svoje karte i predstaviti adute koje drži kao udarnu momčad. Možda ne u cjelini utakmice, ali u jednom njenom dijelu sigurno, logično bi bilo od početka igre. Makar to ne značilo i da će oni koji tada, dakle, u subotu, budu u udarnoj momčadi, biti i neprikosnovena jedanaestorica u natjecateljskom ciklusu, budući da su se zbog ozljeda kasnije u treninge uključili Mihael Žaper i Laszlo Kleinheisler, te Ivan Fiolić, a radi se o igračima koji i te kako trebaju bijelo-plavoj momčadi, onoj najboljoj i najmoćnijoj. Kao u onoj staroj izreci da su na početku priprema svi u jednakoj situaciji, ali prvih jedanaest se i tada zna. Međutim, širina kadra i kvaliteta u njemu omogućava treneru Nenadu Bjelici brojne kombinacije i opcije. A sve će biti podređeno samo jednom cilju.

- Opet ćemo jako željeti sve što smo željeli i u prošloj natjecateljskoj sezoni, ali prioritet će nam opet biti izboriti plasman koji nam jamči igranje na europskoj sceni, na kojoj i sada imamo ambiciju izboriti se za igranje u skupini Konferencijske lige - kazao je Nenad Bjelica.

Novosti koje se tiču prijelaznog roka kada su u pitanju Bijelo-plavi nema. Ni odlazaka ni dolazaka. Iako i dalje stižu brojni upiti za mogućnost transfera reprezentativnog čuvara mreže Ivicu Ivušića, ali i Laszla Kleinheislera, Mihaela Žapera, Diona Drena Belju i Danijela Lončara u prvom redu. Međutim, za sada su svi i dalje u Osijeku i Bijelo-plavi, iako se u prijelaznom roku uvijek iz sata u sat svašta može dogoditi.

Za mladim napadačem Beljom je prava jagma. Tako tvrde klupski izvori, ali ne govore tko ga, koji ga klub ili klubovi žele. Sve ih, čini se, odbija cijena, jer najniža za njegov odlazak iznosi osam ili devet milijuna eura. Ispod nje Nenad Bjelica kao ključni pregovarač i onaj koji može upaliti zeleno svjetlo neće pristati...

- Mi smo financijski stabilan klub i ne moramo nužno prodavati igrače. Imamo svoj projekt, a on neće biti ugrožen ukoliko ne realiziramo nijedan transfer nekog od sadašnjih profesionalaca - izjavio je Bjelica.

U međuvremenu, svi su igrači u kadru trenera Nenada Bjelice obuhvaćeni procesom rada. Svakodnevnim su se treninzima priključili i Ivan Fiolić, Laszlo Kleinheisler, Mihael Žaper i Adrian Leon Barišić, koji su veći dio pripremnog razdoblja proveli sanirajući ozljede s kojima su bili suočeni. Sada su opet na terenima Gradskog vrta, u društvu suigrača, ali ne vježbaju s njima već po posebnom programu, koji će im omogućiti brz i siguran povratak u normalan rad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:09