IVAN PERIC Cropix
BIT ĆE PROMETNO

Stižu ključni dani za Osijek: Polovica igrača u zadnjoj godini ugovora, jedan bi igrač mogao otići već na zimu

Ugovori trinaestorice igrača će u tjednima koji slijede doći na dnevni red odgovornih u Opus Areni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. studeni 2023. 15:52

Na zimu bi u svlačionici Opus Arene trebalo biti prometno u oba pravca, a prvi potencijalni odlazak već se spominje. Ivan Fiolić, koji je ljetos ušao u posljednju godinu ugovora s Bijelo-plavima, a za koje je potpisao u ljeto 2021., na stolu ima opcije za nastavak karijere izvan Osijeka. Navodno je Kina jedna od mogućih destinacija.

Čak je 13 igrača, a što je polovina aktualnog rostera, u zadnjoj godini obveze prema Osijeku, a čiji će ugovori u tjednima koji slijede doći na dnevni red u Opus Areni. A ti igrači se mogu podijeliti u tri kategorije...

U prvoj su oni kojima s krajem sezone završava ugovorna obveza. Tu su uz Ivana Fiolića i kapetan Vedran Jugović, s kojim je najavljeno produženje suradnje, a uskoro bi se trebalo sjesti za stol i sa Slavkom Bralićem, Petrom Brlekom, Šimom Gržanom, koji imaju status standardnih prvotimaca. U zadnjoj sezoni ugovorne obveze su i Amer Hiroš te vratar Marko Barešić. U zadnjoj godini ugovora je također i Luka Branšteter, mladi napadač koji zbog teške ozljede ove sezone još nije niti počeo trenirati.

Kome će biti ponuđen nastavak suradnje ovisit će o treneru Zoranu Zekiću...

- Razgovaramo s još nekim igračima oko ugovora, trener je taj koji je iskazao neke svoje opaske i želje. Znamo da određenim igračima istječu ugovori i mi ćemo se nakloniti njegovom razmišljanju. Naravno, ako se dogovorimo i ako sve bude u granicama financijskih okvira - kazao je klupski direktor Vladimir Čohar.

image
VLADO KOS Cropix

U drugoj kategoriji igrača koji će biti predmet razgovora struke su oni s ugovorima 1+1, odnosno, igrači kojima se idućeg ljeta može automatski produžiti ugovorna obveza pod aktualnim uvjetima. U tu skupinu spada Petar Pušić, koji je postao standardan, te Denis Garmaš, koji još uvijek nije odigrao niti minute za Osijek otkako Stjepan Tomas nije trener. Od posljednjih osam utakmica Ukrajinac je njih sedam odgledao s klupe, a u jednoj se nije našao niti u zapisniku iako nije bio ozlijeđen. Grk Stefanos Evangelou također je u toj grupi igrača, no s obzirom na to da je poslan na posudbu u mađarski ZTE i to ni dva mjeseca nakon što je potpisao ugovor, ne čini se realnim kako će se uopće više i vraćati u Opus Arenu.

U trećoj skupini igrača čija će se budućnost analizirati nalaze se igrači koji su dovedeni na plaćenu posudbu s opcijom otkupa po unaprijed dogovorenim iznosima. Tu grupu čine Andre Duarte, stoper koji je od dolaska nezamjenjiv u posljednjoj liniji, reprezentativac Armenije Stjopa Mkrtčjan, koji je trenutno pao u drugi plan, potom makedonski reprezentativac Jovan Manev i Ukrajinac Oleksandr Drambajev.

Dok se čeka imenovanje sportskog direktora, a on bi vrlo brzo trebao biti predstavljen u Opus Areni, počeli su razgovori i s nekim igračima koji su ugovorno vezani do 2025., odnosno, s onima koji će idućeg ljeta ući u posljednju sezonu ugovora. Unazad godinu dana Bijelo-plavima se u dva navrata dogodilo da su se doveli u situaciju da važne igrače koji su u posljednjoj godini ugovora morali transferirati navrat-nanos i pritom pokušali izvući što više mogu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Zimus su propali pregovori s Laszlom Kleinheislerom, koji je došao u situaciju da je mogao pregovarati s drugim klubovima bez dozvole Osijeka. Odbio je povremeni mađarski reprezentativac poboljšani ugovor, a Osijek je od njegovog transfera u Panathinaikos uspio izvući 600.000 eura. Ovog ljeta se slično ponovilo s Mihaelom Žaperom, koji je završio u Hajduku za milijun eura odštete. Domagoj Bukvić i Anton Matković prvi su iz te skupine s kojima se razgovara i koji bi trebali produljiti vjernost Bijelo-plavima.

Inače, ugovore do ljeta 2025. imaju i Ramon Mierez, Darko Nejašmić, Mijo Caktaš, Tin Sajko, Renan Guedes (koji je potpisao 2+1) i mladi Ivan Cvijanović, koji je trenutno na posudbi u drugoligašu Šibeniku, ali i Vinko Petković, koji je poslan u Rudeš do kraja sezone. Do 2026. su, pak, ugovorno vezani Filip Živković, Nail Omerović, Kristian Fućak, Kristijan Lovrić, Luka Zebec i Šimun Mikolčić, koji aktualnu sezonu igra na posudbi u redovima Širokog Brijega.

Igrači u zadnjoj godini:

Ivan Fiolić

Vedran Jugović

Petar Brlek

Slavko Bralić

Šime Gržan

Amer Hiroš

Marko Barešić

Igrači s ugovorom 1+1:

Petar Pušić

Denis Garmaš

Stefanos Evangelou

Igrači na posudbi do kraja sezone:

Andre Duarte

Stjopa Mkrtčjan

Jovan Manev

Oleksandr Drambajev

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:42