Nail Omerović (desno)

 VLADO KOS Cropix
OSIJEKOV BINGO

Rodio se uzbudljiv HNL-dinamični dvojac, a riječi bivšeg trenera odzvanjaju: ‘Da je nogomet pošten...‘

Slične priče, isti motivi oko ulaska u prvu momčad i dokazivanja pred novim strategom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. svibanj 2023. 21:24

Upitan uoči utakmice protiv Varaždina za dvojac koji drži desnu stranu Osijekove igre - Domagoja Bukvića i Naila Omerovića - trener Osijeka Stjepan Tomas kazao je kako ne treba mijenjati ono što dobro funkcionira. A ta se odluka pokazala najboljom jer je u trijumfu Bijelo-plavih jedan zabio, a drugi asistirao. Osijekov vratar Marko Malenica nedavno je rekao kako su Bukvić i Omerović “pravo osvježenje za momčad”, a s tom će se tvrdnjom svatko složiti.

- Meni odgovara kombinacija s Bukvićem, užitak je igrati s njim - govori nam 20-godišnji Omerović, a godinu i pol dana mlađi Bukvić potvrdno klima glavom:

- Znamo se iz B momčadi i juniora, tako da smo samo nastavili dobru suradnju...

Vrijedio bi 10 milijuna eura

Borimir Perković u Gradskom vrtu proveo je kratko vrijeme, na klupi Bijelo-plavih se zadržao manje od dva mjeseca, nije dočekao pobjedu u sedam prvenstvenih utakmica, rezultatski nije bilo uspješno, ali je zato dugoročno napravio veliku stvar - dao je konkretnu šansu Omeroviću i Bukviću. A obojica su je i iskoristili. Istina, njegov prethodnik Rene Poms dinamični duo je zimus priključio najboljoj momčadi, ali su obojica kontinuitet dobili tek kod Perkovića. Omerovića je zimus Poms u razgovoru s novinarima slikovito opisao kao “mlađu verziju Laszla Kleinheislera”, dok je Perković zbog Bukvića neizravno prozvao svoje prethodnike na klupi.

image

Nail Omerović i Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

”Da je nogomet pošten, on je do sada već morao imati barem 50 utakmica za Osijek i sada bi vrijedio 10 milijuna eura”, rekao je za mladog nogometaša.

Međutim, nije ih samo bacio u vatru, nego im i promijenio pozicije. Bukvić, koji je u mlađim kategorijama Osijeka školovan kao lijevi bek, postao je desno krilo, dok je Omerović, koji je igrao ili krilnog napadača ili desetku, postao desno bek. Iako danas igraju na pozicijama na kojima nisu igrali nikad prije, brzo su se snašli. A što potvrđuje i statistika - golovima ili asistima sudjelovali su u četiri od zadnjih sedam golova Osijeka.

- Bilo je isprva teško jer nikada ranije to nisam igrao, ali profesionalni smo nogometaši i moramo prihvatiti sve što trener kaže. Trener me stavio na desnog beka, dobro sam odigrao nekoliko utakmica i zadržao sam se na toj poziciji. Najveća je promjena više defenzivnih zadataka, ali nadam se kako će biti sve bolje i bolje - kaže Omerović.

Bukvić je, s druge, strane iz obrane prebačen u napad. I, nije mu dugo trebalo, u četvrtoj utakmici koju je počeo kao starter zabio je prvi seniorski gol.

- Osjećam se jako dobro na toj poziciji, dobro igram i to je najvažnije. U mlađim kategorijama nisam puno golova zabijao, lopta nije htjela ući u gol...

Omerović još čeka na prvijenac, zasad se orijentirao na asistencije.

- Sad sam malo dalje od gola, teško je doći u treću zonu iz prve zone, dižem se stalno, ali moram odraditi i defenzivne zadatke...

Do 16. samo mali nogomet

A do statusa prvotimca Bijelo-plavih vodili su ih različiti putevi. Priča Naila Omerovića je gotovo filmska. Do 16 godine uopće nije trenirao nogomet!? Njegov izbor bio je karate. A onda su ga na jednom školskom turniru vidjeli treneri Zvijezde iz Gradačca, pa je u osmom razredu skinuo kimono i obukao kopačke. Dakle, nogomet je počeo trenirati u dobi u kojoj je, primjerice, njegov suigrač Filip Živković već imao prvoligaški debi. Brzo su ga primijetili i skauti iz Gradskog vrta, prošao je probu, no nisu ga mogli potpisati sve dok ne bude punoljetan, zbog čega je kraće vrijeme igrao u tuzlanskoj Slobodi.

- Do 16 sam igrao samo mali nogomet i školske turnire, a prije toga pet godina trenirao karate. Mislim sam da sam preko karatea dosta dobio na tjelesnoj spremi - kaže Omerović, čiji je napredak bio strelovit. Samo četiri godine otkako je ušao u nogometni svijet postao je prvotimac Bijelo-plavih i U21 reprezentativac BiH.

image

Domagoj Bukvić

VLADO KOS Cropix

Domagoj Bukvić, iza kojeg je 17 nastupa za U-18 i U-19 reprezentaciju Hrvatske (uz jedan pogodak), prve nogometne korake napravio je u Krpan Babić Akademiji, a njegov potencijal brzo su prepoznali u Gradskom vrtu gdje je posljednjih pet godina. Zanimljivo, ondje je igrao na posve drugačijoj poziciji u odnosu na onu kroz koje je prolazio u mlađim kategorijama Bijelo-plavih i na ulogu koju ima u seniorskoj momčadi.

- Tamo sam bio sedam godina, trenirali su me veliki treneri poput Milana Đuričića, Marka Babića, Petra Krpana, a onda je stigao poziv iz Osijeka. Ondje sam bio veznjak tako da sam do sada u karijeri igrao u svakoj liniji - smije se Bukvić.

Ramon Mierez se raspucao u posljednje vrijeme, u zadnje četiri utakmice pet puta se upisao u strijelce, a čak tri od pet Argentinčevih golova slijedila su nakon asistencija Omerovića (dva) ili Bukvića (jedan pogodak).

- Lakše je kada imate jednog takvog igrača u 16 metara, on je kralj kaznenog prostora. Kada dobro centrirate, to je već pola gola - kaže Bukvić, a Omerović dodaje: - Gdje god da centrirate nađete ga, bilo na treningu ili na utakmici.

Nevjerojatno, ali u tek pet-šest mjeseci u najboljoj momčadi već su promijenili trojicu trenera. U vatru su, dakle, bačeni u najgorem trenutku kada se zaredalo s lošim rezultatima i isplivali su.

- Nije bio dobar osjećaj kada ni navijači nisu bili uz tebe, ali vratili smo se na pravi put - kaže Omerović.

- Ti loši rezultati povukli su malo lošiju atmosferu u svlačionici, ali ginuli smo i to nam se vratilo, a sada idemo ovu sezonu izvući do kraja na najbolji način i potvrditi Europu. Pao nam je veliki uteg nakon ove dvije pobjede, atmosfera u svlačionici je sada bolja, puno bolja - prenosi Bukvić.

Počele su pripreme za Dinamo, a u pretposljednjoj utakmici prije selidbe na Pampas žele nastaviti pobjednički niz.

- Ići ćemo na 100 posto, dat ćemo svoj maksimum, pa kako bude - veli Bukvić:

- Nadigravat ćemo se koliko budemo mogli i nadamo se pobjedi - kaže Omerović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 16:51