Josip Špoljarić

 IVAN PERIC/CROPIX Cropix
ŽELI SE DOKAZATI

Otkriće za nastavak sezone? Prije tri mjeseca nije bio ni trenirao s momčadi, sada je zabio hat-trick

‘Karijera mi se nije razvijala kako sam očekivao, možda sam donosio loše odluke, ali nadam se da će odsad sve ići na bolje.‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 20:10

Do prije tri mjeseca Josip Špoljarić je u Gradskom vrtu bio ni na nebu, ni na zemlji. Nije konkurirao za momčad, čak je i trenirao odvojeno od suigrača.

Danas se, međutim, stvari razvijaju u korist Osijekovog djeteta, hat-trick u prijateljskoj utakmici protiv Kopra nije propustio javno registrirati i pohvaliti ni trener Bijelo-plavih Rene Poms. Na početku priprema za drugi dio sezone početkom prosinca šef struke u Gradskom vrtu najavio je kako je svaki trening i svaka prijateljska utakmica ujedno i kvalifikacijska za mjesto u momčadi, a Špoljarić je to očito dobro čuo.

Josip Špoljarić za najbolju momčad Bijelo-plavih debitirao je još prije osam i pol godina. Prve minute za osječku momčad dobio je i prije punoljetnosti (u studenome 2014. protiv Hajduka na Poljudu) i to nekoliko mjeseci nakon što je proglašen igračem sezone u kadetskoj ligi, no nikako se nije uspijevao nametnuti u matičnom klubu. Dio karijere proveo je u Osijeku II, bio je na posudbi u Dugopolju, potom talijanskom Santarcangelu, a posljednje dvije sezone proveo je na privremenom radu u Istri i mađarskom ZTE-u. Od rujna 2020. do rujna 2022. Špoljarić se nije našao u zapisniku za službenu utakmicu Osijeka. Od kolovoza 2020. godine i utakmice protiv Dinama na Maksimiru do listopada 2022. i dvoboja s Istrom nije odigrao ni minute za Bijelo-plave.

Bjeličina odluka

Kada se danas osvrne na svoju karijeru, je li se razvijala onako kako je planirao?

- Iskreno, nije se razvijala kako sam očekivao. Hvala Bogu, nisam imao nikakvih ozljeda, možda sam donosio loše odluke. Nadam se da će me sreća sada pomaziti i da će sve ići na bolje - veli 26-godišnji napadač osječkog prvoligaša.

Posebno težak period karijere imao je prošlog ljeta, kada mu je priopćeno kako u klubu iz Gradskog vrta na njega više ne računaju.

- Iskreno, bilo mi je baš teško jer sam prethodne dvije godine već bio na dvije posudbe, prvo u Istri, a onda u mađarskom ZTE-u. Vratio sam se pun motiva, želio sam dokazati kako vrijedim i zaslužujem biti u Osijeku. Trener Bjelica je, međutim, rekao kako ne računa na mene. Nije mi se to svidjelo i zato sam nastavio jako trenirati.

A s obzirom na status, nije trenirao s ostatkom momčadi...

- U početku mi je bilo stvarno teško jer sam trenirao sa strane. To ni za jednog nogometaša nije ugodno, ali se nisam predao, dao sam sve od sebe i to mi se na kraju vratilo - kaže Špoljarić.

Bila je hrabra odluka ostati u redovima osječkog nogometnog prvoligaša premda mu je rečeno da se ne računa na njega...

- Imao sam neke ponude iz inozemstva, ali iskreno me nisu zadovoljavale. A s druge strane, želio sam dokazati kako zaslužujem biti u Osijeku - jasno ističe Špoljarić.

image
EMICA ELVEDJI/CROPIX Cropix

Okolnosti za njega su se počele mijenjati s početkom jeseni kada je dobio novu šansu za dokazivanje u matičnom klubu. Prvo se našao u zapisniku za važnu utakmicu protiv Rijeke, a onda su stigle i povratničke minute na travnjaku za Bijelo-plave, prve nakon nešto više od dvije godine.

- Trener Rene Poms kazao je kako zaslužujem biti u kadru i da je sve na meni, da se namećem kroz treninge. Bio sam pozitivno iznenađen kada mi je trener rekao da se vraćam u kadar najbolje momčadi. Bio sam, naravno, i sretan što ću konačno dobiti priliku da se dokažem - objašnjava nam svoja promišljanja.

Mađarska je pomogla

Posljednje dvije sezone Špoljarić je igrao i na drugim klupskim adresama. Koliko se danas razlikuje od igrača koji je prije dvije sezone privremeno napustio Gradski vrt?

- Dosta sam sazrio za vrijeme dok sam igrao u Istri, dobro mi je došla promjena sredine, a u Mađarskoj je, pak, bila drugačija liga, fizički slabija od Hrvatske nogometne lige, ali i dalje ima dobrih igrača i momčadi, tako da mislim kako mi je i to iskustvo pomoglo.

Beljo, Mierez, Mance i Topčagić, konkurencija u napadu je velika. Hoće li tako izgledati i po zaključenju prijelaznog roka nitko ne može ni pretpostaviti, ali Špoljarićeve pozicije u napadačkoj hijerarhiji vjerojatno su sada puno bolje nego što su bile prije samo koji mjesec

- Svi napadači su kvalitetni, svaki ima svoje prednosti. Dobra je ta zdrava konkurencija gdje jedan drugoga tjeramo da budemo što bolji

Josip Špoljarić je jedan od onih igrača koji su u posljednjoj godini ugovora, trener Poms ne krije želju da ga i dalje zadrži u kadru, a jesu li možda dvije strane, klub i igrač, već sjele za stol?

- Nismo još razgovarali o novom ugovoru. Ako sjednemo i razgovaramo, sve je moguće - zaključio je Špoljarić.

Beljin učinak strši iznad svih ostalih u osječkom napadu

Rene Poms na raspolaganju ima kvalitetan napadački izbor iako se dvojica igrača izdvajaju na vrhu napadačke hijerarhije. Prvi topnik Bijelo-plavih Dion Drena Beljo je s osam postignutih pogodaka jesenski dio sezone zaključio na diobi drugog mjesta u poretku najboljih strijelaca lige. Samo je Livaja zabio više, a učinak jednak Beljinom imaju Petković i Oršić, koji je napustio HNL. Mladi napadač ima i dvije asistencije. Drugim riječima, bilo golovima, bilo dodavanjima stoji iza čak trećine od 29 Osijekovih pogodaka u prvom dijelu sezone. Ramon Mierez se golgeterski probudio, njegov voljni moment, silna trka i presing na posljednju liniju protivnika nije dolazila u pitanje čak ni kada ga nisu išli golovi, ali napokon ga je opet i lopta počela slušati. Zabio je jesenas tri prvenstvena pogotka od kojih se izdvaja onaj za trijumf (1:0) Bijelo-plavih protiv Dinama u Gradskom vrtu.

Za razliku od prošle sezone, kada je bio džoker s klupe (sva četiri pogotka u proljetnom dijelu zabio je nakon što je naknadno ušao u igru), Antonio Mance ove je sezone prilike dobivao na kapaljku, svega 112 minuta raspoređenih u deset utakmica u svim natjecanjima. Niti u jednoj utakmici nije odigrao više od dvadesetak minuta, a posljedično su i njegove ofenzivne kolone ostale prazne. Ugovor mu istječe idućeg ljeta, a po onome što se može čuti nije nemoguće kako će ove zime napustiti Bijelo-plave. Za njega su zanimanje pokazali klubovi iz Australije i Južne Koreje, no te nogometne destinacije nisu privlačne nekoć vlasniku rekordnog ulaznog transfera u povijesti kluba iz Gradskog vrta. U sličnoj je poziciji s ugovorom, ali i minutažom, i iskusni Mihret Topčagić. On se ove sezone upisao u strijelce u pobjedi protiv Kizilžara u gostima koja na koncu nije bila dovoljna za plasman Bijelo-plavih u idući krug kvalifikacija za Konferencijsku ligu. “Top” je ove sezone priliku dobio u svega pet utakmica. Josip Špoljarić je, pak, momčadi priključen u kasnijoj fazi prvog dijela sezone, pa stoga i nije stigao dobiti priliku u više od tri utakmice, a koje je završio bez golgeterskog učinka.(gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 13:21