NK Osijek
NOVA DESETKA

Osijek dobio pravo pojačanje u veznom redu: ‘Vrlo je inteligentan, fluidan, klasični box-to-box veznjak‘

‘U Brazilu kažemo kako su ljevonogi ili odlični nogometaši ili uopće ne igraju nogomet‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. srpanj 2024. 06:42

Dobra vijest iz Bad Kleinkirchheima - nogometaš kojeg navijači Osijeka željno iščekuju vidjeti u akciji Pedro Lima (21) vratio se treninzima u punom pogonu. Nakon što je odradio uvodni tjedan rada u Osijeku, prvi tjedan austrijskih priprema propustio je zbog ozljede kvadricepsa koja je sada konačno iza njega. Ozljeda nije bila toliko problematična koliko neugodna pa preventivno nova bijelo-plava "desetka", a taj broj inače posljednjih godinu dana nitko u Osijeku nije nosio, nije trenirala pod punim opterećenjem.

Čitav prošli tjedan Lima je trčao krugove ili pod okom kondicijskog trenera Marina Vučka radio na poligonima, a posljedično nije odigrao niti jednu od dvije provjere bijelo-plavih zbog čega je ostao jedini od šest ovog ljeta pristiglih pojačanja (iako je bio jedan od prvih koji je promoviran kao novi član svlačionice u Opus Areni) kojeg još nismo vidjeli u akciji. Srećom, novi tjedan donio je očekivanu promjenu na tom planu. Brazilac se na prvom treningu u posljednjem tjednu boravka Osječana u Austriju nije libio niti ulaska u duele niti šuteva. Od Lime se u idućoj sezoni očekuje da sa Darkom Nejašmićem podijeli odgovornost organizacije igre bijelo-plavih, da momčadi da dimenziju više, a za prve impresije pitali smo njegovog sunarodnjaka Renana Guedesa pred kojim je druga sezona u dresu Osijeka. Njegove riječi bile su prilično ohrabrujuće, a kako bi opisao novog suigrača poslužio se slikovitom izrekom iz domovine.

- Odličan je igrač, ima dobru lijevu nogu. U Brazilu kažemo kako su ljevonogi ili odlični nogometaši ili uopće ne igraju nogomet. A došao je još iz Palmeirasa koji ima sjajnu nogometnu školu. Uvjeren sam kako će nam Lima pomoći - kazao je Guedes.

Lima je u Osijek došao na posudbu iz brazilskog velikana do konca sezone uz opciju otkupa ugovora idućeg ljeta. Kako nam je rečeno, dogovorena odšteta je "prihvatljiva" po Osijek. Prošlu sezonu odradio je na posudbi u Norwich Cityju, konkretno njihovoj U23 momčadi za koju je u 14 nastupa zabio pet golova i podijelio dvije asistencije. Ljetos je Limin odlazak u Englesku izazvao priličnu polemiku među navijačima Palmeirasa koji su tražili da se Limi, koji je prethodno bio jedan od ključnih igrača mlade momčadi slavnog kluba, pruži šansa u seniorskom nogometu.

- Mnogi u Brazilu, posebno navijači Palmeirasa, nisu previše zadovoljni njegovim odlaskom u Norwich City. Oni vjeruju da bi trebao dobiti priliku igranja s prvom momčadi. On je bez sumnje motor u U20 momčadi Palmeirasa koja je bila jako uspješna. Na njega se gledalo kao na lidera te ekipe. Vrlo je inteligentan, vrlo je fluidan u svojoj igri. Struka u Palmeirasu govorila je kako je vrlo zreo u procesima donošenja odluka kada ima loptu u svojim nogama. U stanju je s jednim dodirom pojednostaviti situacije. On je klasični box-to-box veznjak koji će se brzo iz defanzive pridružiti napadu. Ide s jednog kraja terena na drugi. On je napadač, ali može biti defanzivac, može igrati na mnogim pozicijama. Kada imate igrača s takvim mogućnostima jednostavno se morate pitati što se događa i zašto nije dobio pravu priliku - predstavio je ljetos Limu za engleske medije južnoamerički nogometni ekspert Juan Arango.

Što se, pak, dnevnih novosti s priprema bijelo-plavih tiče, momčad još uvijek nije kompletna nakon što su nakon dana odmora, prvog otkako su se okupili prije desetak dana, vratili trenažnom procesu. Anton Matković i dalje radi smanjenim intezitetom, dok 17-godišnji Dominik Babić koji je dobro izgledao u prvim danima austrijskih priprema u utorak nije niti bio na terenu nego je radio u hotelskom fitnessu. U srijedu će, inače, Osječani odraditi trening utakmicu protiv lokalnog niželigaša Raiffeisenbank Bad Kleinkirchheima na čijem terenu inače i treniraju posljednjih desetak dana. Naravno, to ne znači kako će zbog toga biti pošteđeni prijepodnevnog treninga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. listopad 2024 12:47