Renan Guedes

 NK OSIJEK
ODMAH JE PRIHVATIO PONUDU

Novo pojačanje Osijeka iz Brazila: ‘Znam da je HNL jaka liga, gledao sam Hrvatsku na SP-u, moćni ste‘

Renan Guedes drugi puta u karijeri surađuje s hrvatskim stručnjakom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. srpanj 2023. 06:59

Vrijeme do ručka Renan Guedes kratio je u sobi s cimerom Ramonom Mierezom. “Resident evil” na PlayStationu nešto je čega se južnoamerički tandem među Bijelo-plavima dohvati u rijetkim trenucima odmora.

- Zaista sam sretan što sam dio ovoga kluba i ove momčadi. Kada sam čuo da postoji mogućnost prelaska u Osijek, nisam morao dva puta razmisliti, istog trenutka sam prihvatio ponudu. Treneru Tomasu sam odmah i rekao kako sam spreman dati svoj maksimum kako bih pomogao momčadi i da ću svaki dan davati sve od sebe - kaže nam Brazilac, koji je prošlog tjedna promoviran kao novi igrač Osijeka.

Prilagodba je, otkriva, bila brza.

- Momci su odlični, odmah su me prihvatili, jako mi je lijepo biti dio ove momčadi.

Brži nogomet

A da je na pravom mjestu, brzo je doznao. Dobrodošlica u Osijek bila mu je neočekivana. Već prvog dana po potpisivanju ugovora na Pampasu je slučajno upoznao sunarodnjaka, koji je više od desetljeća stanovnik grada na Dravi. Guedes je, pak, domovinu prvi puta napustio u siječnju prošle godine.

- Počeo sam trenirati nogomet s pet godina u Corinthiansu i proveo idućih 14 godina u njihovoj nogometnoj akademiji, nakon čega sam još dvije sezone igrao za Atletico Mineiro, gdje sam i imao debi kao profesionalac. Igrao sam potom za Joinville i Bahiju u brazilskoj prvoj ligi nakon čega je uslijedila sezona i pol u Šerifu.

Na iskorak u Europu odlučio se nakon što je skupio solidno iskustvo u brazilskoj ligi. Iako mu je bila potrebna određena prilagodba...

- U Europi se igra intenzivniji i brži nogomet, morate biti fizički spremni nositi se s tim - priznaje.

Prošle sezone napravio je ozbiljan europski rezultat sa Šerifom, a to je iskustvo koje će itekako dobro doći Bijelo-plavima u novom pokušaju kontinentalnog iskoraka,

- Igrao smo kvalifikacije za Ligu prvaka, skupine Europske lige i proljeće u Konferencijskoj ligi. Igrao sam protiv velikih momčadi na velikoj sceni, a to je iskustvo koje će mi koristiti u novom izazovu - kaže Guedes.

Zanimalo nas je koliko je bio upoznat s hrvatskim nogometom prije dolaska u Osijek.

- Znam kako je HNL jaka liga, gledao sam Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, imate moćnu reprezentaciju. Zato sam i kazao po dolasku kako mi je prelazak u Osijek veliki korak u karijeri - veli Brazilac.

Visoka letvica

Sa Stjepanom Tomasom surađivao je u Šerifu, a to mu je, priznaje, bitno olakšalo odluku da prihvati ponudu Osijeka.

- Znam kakav nogomet Tomas voli igrati, koji su mu zahtjevi, sviđa mi se stil igre kojem teži, znam njegov stručni stožer... Sve mi je to puno značilo u odluci.

Po dolasku u Osijek dao je veliku najavu kako želi ponoviti igre Igora Silve, koji je ostavio ozbiljan trag u Osijeku. Odmah u startu visoko je postavio letvicu očekivanja.

- Znam za njega, obojica smo iz Brazila, obojica igramo na istoj poziciji i znam da je igrao jako dobro za Osijek. A ja želim to ponoviti.

Guedes neće biti dugo sam po povratku s priprema.

- Oženjen sam i supruga će mi se uskoro priključiti u Osijeku. U Brazilu imam veliku obitelj, sretni su zbog mene i jedva čekaju doći i upoznati grad.

Primijeti se kako je veliki ljubitelj tetovaža.

- Ne znam ni sam koliko tetovaža imam, ali svaka nosi neku meni važnu poruku. Eto, imam religijskih motiva, obilježio sam tetovažom datum svoje prve profesionalne utakmice, a tetovirao sam i sestrino lice - pokazuje nam.

I za kraj, Brazil je dao puno impresivnih desnih bekova, ali Guedes je kao uzor uzeo igrača koji je čitavu karijeru gradio u domovini.

- Volio sam gledati Lea Mouru, dugo vremena je igrao za Flamengo, a sada je već godinama u mirovini. Ne znam jeste li čuli za njega?

Nismo, ali provjerili smo na internetu. Moura je jedan od ikonskih, iako ne toliko razvikanih nogometaša brazilske lige i jedan od rijetkih koji su igrali za sve klubove iz velike nogometne četvorke Rija de Janeira - Botafogo, Vasco, Fluminense i Flamengo.
Guedesu je klub prije nekoliko dana poželio dobrodošlicu, a u petak se oprostio od četvorice igrača kojima je istekao ugovor.

Naime, s posljednjim danom lipnja Marinu Leovcu (30 utakmica za Bijelo-plave), Diegu Barriju (14 nastupa za Osijek), Mihretu Topčagiću (38 utakmica) te Mariju Jurčeviću (73 nastupa u dresu Osijeka) istekli su ugovori i odsad i službeno više nisu igrači Osijeka. S Opus arene nisu propustili zahvaliti se kvartetu na njihovom doprinosu.

”Zahvaljujemo Juri, Leu, Topu i Diegu na vremenu provedenom među Bijelo-plavima te im želimo sreću i uspjeh u nastavku karijere!”, poručili su iz kluba.

Satnica se još čeka

Španjolac Barri prvi je među njima pronašao novi angažman. U domovini je potpisao za trećeligaša Cultural Leonesa. Inače, u Osijek je u veljači prošle godine i stigao iz tog ranga natjecanja, konkretno iz momčadi Badajoza.

Inače, Navijači Osijeka moći će u prijenosu na MaxSportu i klupskom YouTube kanalu pratiti sve tri prijateljske utakmice koje će Bijelo-plavi odigrati na pripremama. Prva utakmica bit će protiv češkog Bohemiansa u nedjelju u 17.30 sati. Do povratka u Slavoniju osječke nogometaše idućeg tjedna očekuju još dvije provjere. U srijedu će sparing partner biti rumunjski Petrolul, a u subotu mađarski MOL Fehervar. Satnica posljednje dvije pripremne utakmice Osijeka još nije službeno potvrđena.

"Renan je igrač kojeg smo duže vrijeme pratili i mislim da smo doveli kvalitetnog i karakternog igrača koji će odgovoriti svim zahtjevima naše igre. Rekao bih da je riječ o igraču dosta sličnom Igoru Silvi, kvalitetnom u defanzivi i s dobrim smislom za igru prema naprijed. Vjerujem da će se brzo uklopiti i da će dodatno podignuti kvalitetu u momčadi"

Ivica Kulešević sportski direktor

Žaper i Zebec nastavljaju liječenje u Osijeku

Kapetan Mihael Žaper i Luka Zebec nisu zbog ozljeda s ostatkom momčadi otputovali na središnji dio priprema, a kako doznajemo male su šanse kako će se priključiti suigračima, koji su još tjedan dana u Međimurju. I Žaper i Zebec ostali su u Osijeku na terapijama, a njihovo trenutno stanje nije obećavajuće u toj mjeri da bi momčadi mogli priključiti s početkom idućeg tjedna kako je isprva planirano. Štoviše, još nisu u fazi oporavka da mogu i potrčati.

ZTE je trkački jaka momčad, koja se nedvojbeno ne smije podcijeniti

Više iz znatiželje, nego neke novinarske potrebe u četvrtak smo se zaputili prema Ptuju, gdje su prijateljsku utakmicu igrali mađarski ZTE, inače prvi protivnik Bijelo-plavih u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, te češki Bohemians, koji će Osijeku biti prvi sparing partner u središnjem dijelu priprema u Međimurju. Išli smo obilaznim putem, sa zaustavljanjem u Murskoj Soboti, gdje smo se uvjerili kakav status među navijačima lokalnog prvoligaša uživa Mirlind Daku. Na spomen kako smo iz Osijeka, skupini navijača Mure odmah se razvukao osmijeh na lica. Odmah im je asocijacija bio Daku i njegovih 19 prvenstvenih golova prošle sezone, tek jedan manje od prvog strijelca lige Žana Vipotnika.

- Zabio bi Daku puno više golova samo da je u momčadi imao nekoga tko će ga hraniti loptama - prokomentirao je jedan navijač Mure na odobravanje ostalih.

Nešto kasnije, na tribinama gradskog stadiona u Ptuju, nije bilo više od nekoliko desetaka gledatelja, pa zato nije bilo promašiti tročlanu Osijekovu delegaciju u kojoj su se našli pomoćni trener Alen Šušnić, pomoćnik sportskog direktora Karlo Primorac i team manager Mislav Leko, koja je došla skenirati mađarski klub o kojem se informacije prikupljaju još od europskog ždrijeba. A vidjeli smo i radnu, trkački jaku ekipu, koju se nikako ne smije podcijeniti. Doduše, nakon ružnog iskustva s kazahstanskim Kizilžarom prošloga ljeta Bijelo-plavi više nemaju taj luksuz da se postave kao favoriti protiv bilo koga. U Ptuju smo se i uvjerili u riječi Josipa Špoljarića, koji je jednu sezonu nosio dres ZTE-a, kako bekovi mađarske momčadi loptu iz auta ubacuju duboko u kazneni prostor, na drugu vratnicu, a što je odmah uočljivi detalj. Usput smo doznali i kako je riječ o izrazito domaćinskoj momčadi, čemu u prilog ide i pripremna utakmica koju su odigrali prošlog ljeta protiv Milana. Talijani se nisu ni okrenuli, a ZTE je nakon 27. minuta već vodio 3:0.

Utakmica ZTE-a i Bohemiansa završila je inače 1:0 pobjedom češke momčadi i to golom u posljednjim minutama utakmice kada je već na terenu obavljen priličan broj izmjena u odnosu na početne postave. ZTE će do utakmice protiv Osijeka 27. srpnja odigrati još pet provjera (Dinamo Bukurešt, Gyirmot, Union Berlin, Lendava i Al-Ettifaq), a utakmica u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu na Opus areni bit će im i prva službena u idućoj sezoni.G. Đukarić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. listopad 2024 10:44