Dion Drena Beljo mogao bi opet zaigrati za Osijek

 VLADO KOS/CROPIX
PONUDE VEĆ STIŽU

Nitko mlađi u Europi nije zabio toliko! Hit napadač bit će ili rekordna prodaja ili kapitalno pojačanje

Željeli su ga već jedan bundesligaš, pa Anderlecht, a sve je začudila ponuda švicarskog Basela...
Piše: JL.Objavljeno: 31. svibanj 2022. 20:12

Transfer Mirka Marića iz Osijeka u Monzu prije dva ljeta za 4,5 milijuna eura bio je i do sada najveći kojeg je klub iz Gradskog vrta zaključio, a sada je taj posao postao još lukrativniji.

Nakon što se novo “nogometno dijete” Silvija Berlusconija prošlog vikenda plasiralo u Serie A i to poslije nevjerojatne pobjede protiv Pise u produžecima uzvratne utakmice finala doigravanja u kojoj su gubili 0:2 i 2:3, Bijelo-plavima je temeljem dogovorenih bonusa automatski pripalo još milijun i pol eura (što je veća cifra od iznosa za kojeg su nedavno od Hajduka otkupili Darka Nejašmića), a čime će zarada na transferu Marića biti zaokružena na ukupno šest milijuna.

Marićeva odšteta prije ili kasnije bit će nadmašena, a već sada je izvjesno tko bi mogao biti taj na kojem će Osijek jednog dana uprihoditi rekordan iznos. Prijelazni rok službeno još nije ni počeo, a u Gradski vrt su već stigle najmanje tri milijunske ponude za Diona Drena Belju.

Referentna točka

Mladi napadač očito će biti “vruća roba” na nogometnog tržištu ovoga ljeta. Očekivano s obzirom na to da Beljina sezona nije bila spektakularna samo iz perspektive Prve HNL, a njegov golgeterski učinak najbolji je nekog U21 nogometaša još od Nikole Kalinića koji je u prvenstvu 2007./08. protivničke mreže zatresao 17 puta, nego i u europskom nogometu. Naime, u netom završenoj sezoni u europskim ligama nema mlađeg napadača od Belje s više postignutih golova!?

SofaScore je nedavno predočio zanimljiv statistički podatak - Beljin postotak realizacije prošle sezone iznosio je impresivnih 34 posto po čemu je bio najučinkovitiji igrač Prve HNL!

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Nadalje, u svojoj bazi podataka otkrili su kako su samo dvojica igrača u ligama Petice ove sezone uspjeli postići barem 10 golova s učinkovitošću većom od 30 posto. Taj učinak nije mogao proći neprimijećeno. Klub iz Bundeslige pokušao je preduhitriti konkurenciju i još je prije nekoliko mjeseci došao s cifrom od četiri milijuna eura uz bogat postotak od iduće prodaje koja nije nimalo pokolebala nikoga u Gradskom vrtu.

Tim prije čudi Baselova ponuda koja je bila manja od već odbijene (tri milijuna eura uz bonuse), a iza iznosa od pet milijuna eura o kojem smo nedavno pisali navodno je stajao slavni Anderlecht. Iz Gradskog vrta odgovorili su očekivano odbijenicama. Deset milijuna eura tražena je odšteta na kojoj će Osijek ustrajati kao referentnoj točki u mogućim pregovorima, a time što nisu ni trepnuli na dosadašnje ponude poslali su jasnu poruku svima zainteresiranim za potpis mladog napadača. Inače, iznos od osam znamenki isplaćen je do sada u 11 odlaznih transfera u Prvoj HNL. Deset od tih 11 transfera većih od 10 milijuna eura napravio je Dinamo.

Nije zanemarivo ni što u slučaju Beljina transfera, dogodi li se on ovoga ljeta, Istri pripada deset posto istog. Međutim, ne može klub iz Pule dovijeka računati na zaradu od napadača koji je njihov dres kao posuđeni igrač nosio jednu sezonu. Postotak od budućeg transfera ograničen je, naime, na određeni vremenski period, a što je i česta praksa kod sličnih dogovora o posudbi. S druge strane, ako u konačnici i ne bude imala financijsku korist, Istra je već itekako profitirala od Belje.

Upravo je najviše zahvaljujući mladom napadaču, koji je prošle sezone čak 20 puta zatresao mrežu u svim natjecanjima i koji je golovima (15) i asistencijama (4) stao iza čak 19 od 42 prvenstvena pogotka momčadi iz Pule, Istra nakon jako dugo vremena imala sezonu bez stresa i neizvjesnosti oko svog prvoligaškog statusa.

Ponude koje su do sada stizale u Osijek za Belju bile su takve da nisu ni ozbiljno razmatrane, ali već sada je sigurno kako u tjednima koji slijede neće stati na tome. U Gradskom vrtu su hladnokrvni. Znaju kakvog igrača imaju pod ugovorom, a klubu ne gori pod petama.

Ne žive od prodaja

Osijek više ne živi od prodaje igrače da bi morao pristajati na prve cifre. Pogotovo ne za potentnog nogometaša koji će zbog svoje dobi još dugo vremena držati cijenu, a koja potencijalno može još samo rasti. Kako se mladom napadaču nigdje ne žuri, a dosadašnju karijeru gradio je strpljivo, stepenicu po stepenicu, tako se ne žuri ni Osijeku.

Dion Drena Beljo bit će ili rekordna prodaja ili kapitalno pojačanje za iduću sezonu. Inače, prošle je sezone Beljo zabio više golova od svih Osijekovih napadača zajedno, u netom okončanom prvenstvu u kadru bijelo-plavih nije bilo niti igrača koji je podijelio više asistencija, ali ni zabio više golova iz kaznenih udaraca. Osijek je sezonu zaključio s katastrofalnim učinkom iz kaznenih udaraca, odnosno, iskorištena tek dva od dosuđenih pet. Beljo je, pak, od pet kaznenih udaraca koje je otpucao realizirao njih četiri.

OSIJEKOVE NAJVEĆE PRODAJE

1. Mirko Marić

- igra na poziciji napadača

- otišao u Monzu u sezoni 2020./21

- odšteta 6,0 milijuna eura

2. Boško Šutalo

- igra na poziciji braniča

- otišao u Atalantu u sezoni 2019./20.

- odšteta 4,0 milijuna eura

3. Ante Majstorović

- igra na poziciji braniča

- otišao u SH Port u sezoni 2020./21.

- odšteta 3,31 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:56