VLADO KOS/CROPIX Cropix
BEZ PRAVA NA GREŠKU

Neočekivani povratnik: Vraća se Bjelica, ali i jedno od najskupljih pojačanja u povijesti Osijeka?

Bijelo-plavi pod imperativom nakon neočekivanog poraza od Slaven Belupa u Gradskom vrtu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. veljača 2022. 15:49

Slaven Belupo prošli vikend je u Gradskom vrtu uzeo što je apsolutno i zaslužio - sva tri boda. Iz perspektive ambicija s kojima su Bijelo-plavi ušli u nastavak sezone, pogotovo s obzirom da Osijek rijetko gubi na svome terenu, a bio je to drugi domaći prvenstveni poraz Bijelo-plavih ove sezone i tek četvrti unazad dvije i pol sezone, šok je bio potpun.

Dugo vremena Osijek pred svojim navijačima nije poražen od slabije plasirane momčadi na prvenstvenoj ljestvici. Još od poraza od tada osmoplasirane Lokomotive u kolovozu 2015. Bijelo-plavi u Gradskom vrtu nisu izgubili od ekipe toliko nisko pozicionirane na tablici. Doživjeli su nogometaši Osijeka grubo prizemljenje, seriju od 16 utakmica bez poraza prekinuli su kada se tome malo tko nadao, ali prilika za početak nove pozitivne serije odmah im se nudi. Bijelo-plavi će je imati već u nedjelju, na gostovanju Hrvatskog dragovoljca, “fenjeraša” kojem zasad samo teorija daje šansu da će izboriti prvoligaški opstanak nakon što im je prvi najbliži konkurent za opstanak već odmakao na velikih 14 bodova. Za usporedbu, bodovni zaostatak Dragovoljca za devetoplasiranom Istrom danas je istovjetan onom kojeg, primjerice, petoplasirana Gorica ima u odnosu na lidera Prve HNL Dinamo.

Razlozi za mobilizaciju

Na papiru nema spora tko je favorit, uostalom dvije momčadi dijeli razlika od čak 33 boda, ali iskustva iz bliske prošlosti Bijelo-plavima ne dozvoljavaju opuštanje bez obzira na kadrovske probleme i promenadu u svlačionici s kojom se nosi njihov idući protivnik. Štoviše, tek ove sezone Osijek je postao bolji u međusobnom omjeru s Hrvatskim dragovoljcem! Za usporedbu, u posljednjih pet gostovanja na Poljudu Osijek je osvojio više bodova (11) nego što ih je osvojio u dosadašnjih osam gostovanja kod Dragovoljca (ukupno devet). U obje je međusobne utakmice u aktualnoj sezoni momčad Nenada Bjelice je slavila, ali oba puta to je bilo zahvaljujući golovima postignutima tek u posljednjoj četvrtini utakmice. U kolovozu je za gostujući 2:1 trijumf Nejašmić zabio u 75. minuti, a bila je to inače prva pobjeda momčadi iz Gradskog vrta protiv Hrvatskog dragovoljca nakon dva desetljeća i prva gostujuća kontra momčadi iz Sigeta poslije čak 23 godine, dok je koncem listopada Osijek slomio goste golom Žapera tek u 71. minuti u utakmici u kojoj su bijelo-plavima za trijumf trebala 22 upućena šuta, u kojoj su imali dva pogođena okvira vrata, 14 izvedenih udaraca iz kuta...

Dovoljno je razloga za mobilizaciju pred odlazak u Kranjčevićevu u kojoj je Hajduk ove sezone do pobjede došao u sudačkoj nadoknadi, a Rijeka do boda nakon što je nadoknadila dva gola minusa.

Neočekivani rezultatski neuspjeh na otvaranju natjecateljske 2022. Osijeku je nametnuo dodatni imperativ. Naravno, ništa nije izgubljeno nakon jednog lošeg dana kakav je bio protiv Belupa, ali svaki novi gubitak bodova mogao bi koštati gubitka koraka u šampionskoj utrci jer već nakon jednog poraza Dinamo je odmaknuo na tri dok se istovremeno Hajduk primaknuo na dva boda. A obje momčadi imaju i utakmicu manje. Doduše, međusobnu.

Utakmica protiv Dragovoljca stoga će imati veliku važnost za momčad iz Gradskog vrta, na terenu na kojem su u prošlosti teškom mukom osvajali bodove morat će se vratiti na pobjedničke staze kako bi nastavili puhati za vrat Dinamu do međusobne utakmice u Gradskom vrtu 27. veljače, a istovremeno održavali prednost ispred Hajduka i držali bodovni egal s Rijekom koja u Slavoniji gostuje već za desetak dana.

Neće biti korekcije

U kakvom će Osijek sastavu istrčati u nedjelju? Najjačem mogućem. Izvan stroja su zbog ozljeda Darko Nejašmić, Karlo Bartolec, Vedran Jugović i Ante Erceg, zbog bolesti prethodnih dana na treninzima nema Jevhena Čeberka, a barem dvojica među njima bi u idealnim okolnostima bili starteri. Ali bez obzira na izostanke, roster je opet dovoljno dubok da ih sve nadoknadi i da Bjelica na travnjak pošalje silnu momčad. Protiv Slaven Belupa s klupe su ušli Laszlo Kleinheisler, Ramon Mierez i Mijo Caktaš, što je bilo donekle i očekivano s obzirom da su dvojica internacionalaca propustila uvodnih desetak dana priprema, a na čijem se završetku najveće zimsko pojačanje u Gradskom vrtu tek priključilo momčadi. U Kranjčevićevoj će sva trojica vrlo izvjesno krenuti od prve minute. Pod pretpostavkom kako neće biti korekcije formacije u odnosu na utakmicu protiv Slavena, sastav u kojem će Osijek istrčati protiv Dragovoljca može se nazrijeti.

PODSJEĆAMO NA HNL FANTASY KOJEG MOŽETE ZAIGRATI - OVDJE!

Miloš prvi asistent

Jedinicu je nakon oporavka poslije ozljede opet preuzeo Ivica Ivušić i njegovo je mjesto jedno od rijetkih u momčadi Nenada Bjelice oko kojeg nema spora. Prije najduže prinudne stanke u karijeri bio je prvi izbor na vratima reprezentacije, a sada će mu svaka iduća utakmica biti nova prilika da se vrati u fokus izbornika Dalića. Marko Malenica sjajno je jesenas zamijenio Ivušića, branio u velikom stilu, no povratak reprezentativnog vratara vratio ga je na klupu. Četvorka u posljednjoj liniji je manje-više izvjesna. Nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona u kadar se vraća Mato Miloš, zbog ozljede Bartoleca trenutno i jedini desni bočni u Bjeličinu kadru, a nakon transfera Petra Bočkaja i najbolji asistent u momčadi, dok će stoperski par standardno činiti Mile Škorić i Danijel Lončar, a uz lijevu aut liniju Marin Leovac vjerojatno će dobiti prednost ispred Marija Jurčevića.

- Imam na raspolaganju luksuzni četverolist veznjaka - Caktaš, Brlek, Fiolić i Kleinheisler - za kojeg vjerujem kako će nam dati puno zadovoljstva u drugom dijelu sezone - kazao je Bjelica prije desetak dana.

A taj luksuzni četverolist možda bi se mogao u isto vrijeme naći na terenu. Korektor vezne linije trebao bi biti Mihael Žaper, a uz njega Laszlo Kleinheisler ili Petar Brlek koji se nakon dugog oporavka zbog ozljede napokon potkraj prošle polusezone vratio nogometu. U Gradskom vrtu je već godinu dana, a tek ove zime je odradio prve pripreme s ostatkom momčadi. Zbog operacije križnih ligamenata do sada je Brlek odigrao tek 12 utakmica za Bijelo-plave, a sada kada je oporavak napokon iza njega moći će pokazati zašto je bio velika želja Nenada Bjelice od prvog dana kako je preuzeo klupu Osijeka.

Na desnom krilu očekuje se Ivan Fiolić, s četiri prvenstvena gola i najbolji strijelac Bijelo-plavih u aktualnoj sezoni, a na lijevom bi možda mogao početi Laszlo Kleinheisler u slučaju da Bjelica odluči početi sa svima iz tog luksuznog četverolista. Naravno, za lijevo krilo konkuriraju Bohar, Hiroš, Petković pa i Fućak koji je dosta toga pokazao u premijernoj utakmici za Bijelo-plave u kojoj je odigrao jedno poluvrijeme i neće biti nikakvo iznenađenje nađe li se među starterima. Mijo Caktaš u prošlom kolu još nije bio spreman za čitavu utakmicu, no i tih pola sata što je igrao pokazao je kako će biti kapitalno pojačanje u Gradskom vrtu. Trebale su mu tek četiri minute u igri da zabije prvi gol u dresu Osijeka, ukupno svoj 82. u Prvoj HNL, a već s idućim će ući u društvo deset najboljih strijelaca u povijesti lige. Taj pogodak za povijest tražit će u Kranjčevićevoj u kojoj se očekuje u početnoj postavi. Caktaš je, inače, u Prvoj HNL tresao mreže 14 momčadi, ali zanimljivo još niti jedan gol nije zabio Dragovoljcu. Doduše, nije imao ni puno prilike, tek dvije utakmice. Golove, ali ne za mjesto među zlatnim strijelcima lige već za prekid golgeterskog posta, traži i Ramon Mierez. Prošle sezone najbolji strijelac lige posljednji od tek tri prvenstvena gola zabio je Šibeniku 12. prosinca. Pronađe li Argentinac napokon golgeterski ritam tada će šanse Osijeka u nastavku sezone naglo narasti.

I za kraj, ne manje važno za Osijek je i što se na klupu vraća Nenad Bjelica.


Prometno u prijelaznom roku, a nije još gotovo, možda se momčadi priključi i Mance

image

Antonio Mance

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Brojnost kadra na treninzima u Gradskom vrtu popravio je Merveil Ndockyt. Kongoanski veznjak oporavio se nakon bolesti zbog koje je u posljednji trenutak prekrižen s popisa putnika za zimske pripreme u Poreču.

Najkasnije s početkom idućeg tjedna u trenažni proces trebao bi se vratiti i Jevhen Čeberko koji je izvan stroja posljednjih tjedan dana, a momčadi se možda uskoro opet priključi i Antonio Mance. Nakon što je njemački drugoligaš Erzgebirge Aue usred sezone razvrgnuo ugovor o njegovoj posudbi, bivši napadač Osijeka je ostao bez puno izbora u nastavku sezone s obzirom da bi mu iduća registracija bila i treća i bila bi moguća samo u ligama koje još nisu počele. Eventualni Manceov neplanirani povratak vjerojatno neće biti i posljednji dolazak u Gradski vrt u aktualnom prijelaznom roku. Podsjetimo, Mance je 2019. godine stigao u Osijek iz Nantesa za čak 1,3 miilijuna eura.

Prometno je u Gradskom vrtu bilo ove zime, uz jedan spektakularni odlazak i jedan spektakularni dolazak. Petar Bočkaj je transferiran u Dinamo za, kako navode na Transfermarktu, 2,7 milijuna eura, Marin Pilj je čistih papira otišao u ljubljansku Olimpiju, na posudbe su poslani Gržan, Barišić i Caro, dok je istovremeno momčad osnažena Fućkom, Caktašem, Petkovićem, Leovcem i španjolskim veznjakom Barrijem koji je doveden kao alternativa na poziciju zadnjeg veznog nakon ozljeda Nejašmića i Jugovića, a za pola milijuna eura od austrijskog LASK-a otkupljen je ugovor Čeberka.

U Gradskom vrtu neće mirovati ni idućih desetak dana do zatvaranja nogometne tržnice, što silom prilika, što iz želje da dodatno osnaže momčad. Iznenada je, nakon ozljede Karla Bartoleca bez kojeg će Osijek biti dva mjeseca, kritična postala pozicija desnog beka na kojoj je Bjelica sada ostao samo na Milošu. U utakmici protiv Slaven Belupa u prošlom kolu pokazalo se koliko može biti problematično ostati bez alternative.

Miloš je, naime, odrađivao suspenziju zbog kartona pa su uz desnu aut liniju prinudno igrali nogometaši kojima to nije ni sekundarna pozicija - lijevi bočni Jurčević u prvom te branič Bralić u drugom poluvremenu. U planu je, barem je tako bilo donedavno, i dolazak jednog napadača. Bjelica je u potrazi za igračem točno određenog profila, "kombinacijom Topčagića i Miereza" kako je objasnio trener Bijelo-plavih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. lipanj 2024 00:39