MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
S PRIPREMA BIJELO-PLAVIH

Može li Osijekov ‘atomski četverac‘ igrati zajedno u udarnoj postavi? Bjelica: ‘To bi bio ho-ruk nogomet‘

Praktično svi na pripremama smatraju da će Osijek biti bolji nego lani jer ima veliku širinu i kvalitetu
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 24. lipanj 2022. 11:42

Prvi tjedan nogometaša Osijeka u Svetom Martinu na Muri već se primakao kraju jer u petak će Nenad Bjelica povesti momčad u Austriju, gdje će Bijelo-plavi za vikend odigrati dvije prijateljske utakmice. Ritam momčadi ušao je u rutinu, iako ne i monotoniju. Radi se najčešće dva puta dnevno, u prijepodnevnom i kasnom poslijepodnevnom terminu, a svaki trening bitno je drugačiji od onog prethodnog. Jedan dan se radi na realizaciji, idućeg je na redu bio napad na postavljenu obranu...

No, treninzi ne prolaze bez problema. Fiolić i Žaper, koji se u srijedu navečer priključio momčadi na pripremama, umjesto sa suigračima na terenu lokalnog Poleta proveli su četvrtak na magnetskoj rezonanci nakon koje će biti jasniji stupanj njihovih ozljeda i vrijeme oporavka. Pošteđeni su bili Lovrić, koji se požalio na glavobolju, te Jugović, kojeg muče leđa, a Barišić je i dalje u procesu oporavka nakon ozljede i radi po posebnom programu. Na treningu u četvrtak nije bilo ni Cvijanovića. Najmlađi nogometaš na pripremama Bijelo-plavih srećom nema zdravstvenih problema, nego se kratko vratio u Osijek na polaganje mature.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

- Nadam se da neće biti ništa ozbiljno, kako će Žaper od ponedjeljka biti u treningu. Lovrić i Jugović će, po meni imati dan-dva stanke, to su sitniji problemčići i oni će možda već u Austriji nastupiti na jednoj od utakmica. Za Fiolića trebamo vidjeti što je i koliko je njegova ozljeda ozbiljna. Ovi dečki koji rade zaista dobro rade, mogu biti zadovoljan što pružaju - kaže Nenad Bjelica.

Odličan dojam na treninzima ostavljaju igrači kojima su ovo prve pripreme s Bijelo-plavima. Španjolski veznjak Diego Barri, koji je potkraj prošle sezone debitirao za Bijelo-plave, želi se dokazati.

- Konkurencija u veznoj liniji je zaista velika. Mi nismo prošle sezone imali prostora za jednog Kleinheislera da igra središnjeg veznog jer s dolaskom Caktaša, povratkom Nejašmića nakon ozljede, uz Žapera, Jugovića i Brleka, dosta je dobro bezecirana ta pozicija. Ali, Barri je pokazao da se na njega može računati i na svakom treningu pokazuje sve bolju i bolju formu - rekao je trener Osijeka.

Nameću se i dvojica mladih crnogorskih reprezentativaca Bakić i Janjić.

- Odlični su svi ti mladi nogometaši. Stvarno pokazuju da su s razlogom ovdje s nama i da mogu biti budućnost našeg kluba - dodaje Bjelica.

Na polovini priprema teško da će se iskristalizirati momčad koja će istrčati 15. srpnja u Gradskom vrtu u premijernoj utakmici sezone protiv Gorice

- Nešto ja mogu imati u glavi danas, a onda posve drugačija momčad istrčati u prvom kolu protiv Gorice. Prije dva dana sam mislio da će Fiolić biti taj, a danas ga nema zbog ozljede. Ne možemo na taj način razmišljati jer još je puno vremena do prve utakmice, puno je posla ispred nas. U prvoj prvenstvenoj utakmici ne može igrati Lovrić, u prvoj europskoj ne mogu računati na Lončara, a to su sve stvari koje trebamo imati u obziru. Imat ćemo 25 kvalitetnih igrača plus trojicu vratara i svaki od njih će moći pomoći momčadi. To je optimalan broj igrača za, nadam se, dugu jesen - kaže trener Osijeka.

Bjelica u kadru ima ofenzivni kvartet velikog potencijala - Beljo, Lovrić, Caktaš i Mierez - no malo je vjerojatno da će se sva četvorica u isto vrijeme naći na terenu.

- Teško ih je sve skupa uklopiti. To bi bio ho-ruk nogomet, a mi gledamo uvijek da momčad ima balans. Bit će puno utakmica, bit će prilike za sve pogotovo na početku sezone. Zadovoljan sam da imamo širok kadar, koji će nam pogotovo trebati za početak sezone.

Puno je rezervi u kadru Osijeka koje će Bjelica pokušati "osloboditi" do početka sezone. Caktaš i Lovrić, koji su u hodu morali hvatati taktičke zahtjeve i prilagođavati se na novu sredinu, napokon će proći pripreme, teže ozljede koje su proljetos usporile Nejašmića i Bartoleca napokon su daleko iza dvojice važnih Bjeličinih aduta, a dugo vremena je Osijek u drugom dijelu sezone morao igrati i bez ozlijeđenog kapetana Škorića. Otuda i optimizam kako Bijelo-plavi samo mogu biti bolji nego lani.

- Nadam se da ćemo biti bolji u svakom segmentu, a vrijeme će pokazati hoće li tako biti. Imamo sad dosta vremena, imamo igrače koji zimus nisu prošli s nama pripreme, poput Caktaša i Lovrića, imamo i igrače koji su proljetos bili dugo vremena ozlijeđeni. Puno je kvalitete u našoj momčadi, koja je ostala neiskorištena prošlog proljeća i vjerujem da će to sada puno bolje funkcionirati. Samo da svi ostanu zdravi! Imamo širinu, imamo kvalitetu. Zadovoljan sam s onime što imam - poručio je Bjelica.

Trenutno su u Svetom Martinu na Muri 32 nogometaša, momčadi će se još koncem tjedna priključiti Ivušić, dok bi se Kleinheisler u trenažni proces trebao vratiti početkom srpnja. To, međutim, ne znači kako će se brzati s redukcijom kadra jer za europski ritam, za kojeg se u Gradskom vrtu nadaju kako će dugo trajati, nužna je dubina rostera.

- Možda sada na početku sezone nećemo žuriti s posudbama. Bolje igrač viška nego igrač manjka jer vjerujem da će ritam biti paklen do kraja jeseni - kazao je trener Osijeka.

Prijelazni rok u Gradskom vrtu prolazi zasad mirno. Dolazaka nema ne računajući Nikolu Janjića, koji je dogovoren još prošle zime, iako to ne znači da se tržište ne prati i da bi Osijek mogao iznenaditi s nekim potpisom, dok su odlasci koji su se dogodili ipak bili očekivani. Anti Ercegu, koji prošle sezone skoro da i nije igrao, završila je posudba, Mirlind Daku vratio se na posudbu u slovensku Muru, a Damjan Bohar transferiran je natrag u Zaglebie iz Lubina uz simboličnu odštetu od stotinjak tisuća eura, osam puta manje od iznosa kojeg je svojedobno Osijek za njega izdvojio.

Istovremeno, sve ponude koje su do sada stigle za Belju su odbijene, a postoji interes i za dvojicom igrača momčadi iz Gradskog vrta koji uživaju status standardnih reprezentativaca.

- U ovom trenutku je mirno. Imamo dosta poziva za Ivušića, za Belju najviše, a ponešto i za Kleinheislera. To su zasad sve pozivi i upiti, ali daleko od realizacije - kazao je Bjelica.

Vikend program Bijelo-plavih u Austriji

Nogometaši Osijeka "razbit" će boravak u Svetom Martinu na Muri kratkim boravkom u Austriji. Naime, momčad Nenada Bjelice u petak kreće put Wolfsberga, gdje će istog dana odigrati prijateljsku utakmicu protiv lokalnog četvrtoligaša, koji iduće godine slavi stotu godišnjicu osnutka. Navijači Bijelo-plavih sažetak te utakmice moći će pogledati na klupskim društvenim mrežama. Već u subotu u 15 sati Osijek će na drugom kraju terena imati puno izazovnijeg protivnika jer Bijelo-plavi će imati sparing protiv prvoligaša Austrije Klagenfurt, lani šeste momčadi Bundeslige. Ta će utakmica, pak, biti u izravnom prijenosu na klupskom kanalu. (gđ)

MIEREZ

Navršene godine: 25

Nastupi za Osijek: 71

Golovi za Osijek: 27

Vrijednost na TM: 2,5 mil. €

CAKTAŠ

Navršene godine: 30

Nastupi za Osijek: 14

Golovi za Osijek: 6

Vrijednost na TM: 2,0 mil. €

LOVRIĆ

Navršene godine: 26

Nastupi za Osijek: 12

Golovi za Osijek: 2

Vrijednost na TM: 4,0 mil. €

BELJO

Navršene godine: 20

Nastupi za Osijek: 16

Golovi za Osijek: 1

Vrijednost na TM: 4,5 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:04