Barišić je označen klupskim projektom

 MARKO MRKONJIC Cropix
NA PURTU PREMA GORE

Mlada nada Osijeka: ‘Ne smijemo se uljuljati u sigurnost - trener nije zadovoljan ni kada dobijemo sa 4:0‘

Mladi branič Bijelo-plavih Adrian Leon Barišić standardizirao se u startnoj postavi.
Piše: JL.Objavljeno: 14. listopad 2022. 13:28

Strpljenje je očito još jedna od odlika 21-godišnjeg braniča Bijelo-plavih, U-21 reprezentativca BiH, Adriana Leona Barišića. Svojedobno je, zajedno s Dionom Drenom Beljom, označen kao projekt kluba iz Gradskog vrta, no pravu priliku morao je čekati do ove sezone. Nastupio je u aktualnom prvenstvu u pet utakmica, od kojih je četiri počeo kao starter. U startnih 11 krenuo je i u posljednja dva prvenstvena ogleda, protiv Lokomotive i Slaven Belupa, u kojima su Bijelo-plavi uvjerljivo slavili.

"Ima istine u tome strpljen - spašen", nasmijao se mladi branič na konstataciju kako je napokon uhvatio kontinuitet nastupa.

"Znao sam kako će moja šansa kad-tad doći i kako je samo bitno da iskoristim priliku kada mi se ona ukaže. Mislim kako sam posljednje dvije utakmice odigrao kvalitetno, još sam zabio i gol. Bilo je stvarno nekada teško, nitko od igrača ne voli sjediti na klupi, ali strpiš se, pogotovo ako si mlad igrač. Kad-tad se to vrati."

Konkurencija u obrani Bijelo-plavih je velika - uz Barišića tu su i trenutno ozlijeđeni kapetan, reprezentativac, Škorić, potom iskusni prvoligaški igrači Lončar, Čeberko, Bralić, a odnedavno i Žaper kojem je trener Poms pronašao novu ulogu.

"Konkurencija u zadnjoj liniji je možda i najveća u momčadi. To su sve redom vrlo kvalitetni igrači, ali konkurencija je zdrava, nema zle krvi. A kada imate tako dobre suigrače uz sebe onda od njih možete dosta toga naučiti, a i drži vas “budnim” jer ako niste pravi ima igrača koji će vas zamijeniti i uzeti vam mjesto", veli Barišić.

image

Adrian Leon Barišić

MARKO MRKONJIC Cropix

Današnji trenutak puno ljepše izgleda i iz perspektive momčadi. Osijek je u nizu od četiri uzastopne pobjede, šest utakmica bez poraza, potpuni obrat u odnosu na situaciju otprije mjesec i pol dana.

"Podigli smo se nakon lošeg ulaska u sezonu. Svi smo znali kako taj trenutak mora prije ili kasnije doći jer unutar momčadi imamo veliku kvalitetu igrača. Uvjeren sam kako je ta loša serija više bila problem mentalne prirode nego kvalitete ove momčadi koja nikada nije bila upitna. Kada smo dobili jednu, pa drugu, treću utakmicu... Normalno je nakon toga da se napunite samopouzdanjem pa to danas izgleda puno bolje."

Moderan nogomet

Trener Poms je perfekcionist i nakon dvije posljednje uvjerljive pobjede kazao kako je s nekim stvarima u igri svoje momčadi bio nezadovoljan.

"On je dosta otvoren, a i nije trener koji se zadovolji kada dobijemo 4:0 pa da kaže kako nije bilo nikakvih loših stvari u našoj igri. Ako je vidio nešto loše, na to nam i ukaže. Imali smo analizu nakon Koprivnice i vidjeli smo što smo mogli odraditi bolje. Nismo mi protiv Slavena Belupa odigrali savršenu utakmicu, bilo je nekih grešaka tako da se ne treba uljuljati u nekakvu sigurnost i uvjerenje da je sve bilo idealno samo zato što smo pobijedili s visokim rezultatom. Vidjeli smo što smo u pojedinim situacijama mogli i trebali napraviti bolje. To je i jedini put da napredujemo... Svaki dan treniram s tim igračima i uvjeren sam kako ova momčad uvijek može pokazati više. Imamo širok kadar, toliko igrača s velikim iskustvom i kvalitetom tako da nas utakmice kakva je, recimo, bila ona protiv Lokomotive ne bi trebale iznenađivati nego bi trebale biti nešto čemu trebamo uvijek težiti", veli mladi branič.

Poms je donio neke novine, najočitija je promjena formacije i igra s tri stopera. A ono što je također karakteristično u igri Osijeka u posljednje vrijeme je i kako igrači iz posljednje linije aktivno sudjeluju u igri, znaju povući loptu...

"Odgovara mi takva igra. za sebe mislim kako sam igrač koji je dobar s loptom u nogama, nisam se nikada libio krenuti i sudjelovati u izgradnji napada. To je moderan nogomet, 11 igrača napada, 11 igrača brani tako da moramo sudjelovati u igri i razbijati protivničke prve napadačke linije jer onda je lakše našim napadačima."

image

Rene Poms

DAMIR KRAJAC Cropix

Za mladog braniča sve je sjelo na svoje mjesto ove jeseni. No put do najbolje momčadi vodio ga je okolnim putem. Nakon što je postalo očito kako je prerastao Osijekovu B momčad i drugoligašku konkurenciju koja se natjecala prvo ozbiljnije natjecateljsko iskustvo nije imao u najboljoj momčadi iz Gradskog vrta nego u Frosinoneu gdje je na posudbi proveo drugi dio prošle sezone. Iskustvo igranja u Serie B bilo mu je neprocjenjivo.

Razina više u Serie B

"Moram reći kako mi je donijelo jako puno, u tih šest mjeseci sam stvarno jako puno napredovao. Iz Druge HNL sam došao u drugu talijansku ligu tako da je to bio veliki korak unaprijed. Iako sam u Osijeku trenirao s prvom momčadi ipak sam imao samo dva nastupa prije odlaska u Frosinone. Bila je to velika promjena, Serie B je kvalitetna i fizički zahtjevna liga i mislim da me podigla na razinu više. To mi je bio pravi korak u karijeri", veli Barišić.

Ljetos je, i prije nego što je uspio ostaviti traga u Osijeku, bilo dosta spekulacija oko njegove budućnosti među Bijelo-plavima. Čekala se odluka Frosinonea koji je do određenog roka imao opciju aktivirati klauzulu i otkupiti ga za 2,5 milijuna eura, a u igri za njegov potpis se u jednom trenutku pojavio i Dinamo. Je li bilo teško zadržati fokus s obzirom na spekulacije?

"Niti u jednom trenutku me te priče nisu maknule s nekakvog puta koji sam si zacrtao tu u Osijeku. Pisalo se svašta, ali, iskreno, mene to nije diralo. Normalno je kada neke stvari čujete, pogotovo ako su potpuno krive špekulacije, da vas malo i naljuti, ali ne mogu reći da me to nešto posebno uzrujalo ili poremetilo moje planove", kaže mladi nogometaš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 21:48