Mijo Caktaš i Ramon Mierez Nazareno

 IVAN PERIC Cropix
EKSKLUZIVNO DRUŠTVO

Mijo Caktaš za SN nakon ulaska u povijest HNL-a: ‘Treba sto puta izaći na teren, a kamoli stoput zabiti!‘

Napadač bijelo-plavog kluba postao je tek šesti član elitnog kluba ligaških strijelaca
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 06:16

Mijo Caktaš i službeno je ušao u legendu HNL-a. Postao je tek šest igrač u povijesti lige koji je ušao u Klub 100, u elitno golgetersko društvo u kojem je postao tek šesti član nakon Davora Vugrineca (146 golova), Igora Cvitanovića (126 golova), Ivana Krstanovića (123 gola), Joška Popovića (111 golova) i Miljenka Mumleka (106 golova).

Od Caktaševog HNL-prvijenca protiv Rijeke 21. ožujka 2012. na Kantridi do okruglog stotog prvenstvenog gola prošlo je 11,5 godina, odnosno, 231 utakmica koliko je u tom vremenu odigrao. U prvoligaškoj karijeri zabijao je protiv čak 15 različitih momčadi, najviše Istri, protiv koje je bio strijelac u 13 navrata, te Rijeci (12 golova) i Rudešu (11). Nije zatresao mrežu samo Hajduku, Šibeniku (štoviše, Šubićevac je jedini teren na kojem još nije postigao gol), te Lučkom i Karlovcu, koji odavno nisu dio prvoligaškog društva.

Tomasova vjera

Znali su i navijači što gol protiv Gorice znači Caktašu, zaorilo se s tribina “Mijo! Mijo!”, dok je najbolji strijelac Bijelo-plavih ove sezone slavio svoj jubilarni HNL pogodak.

- Nije to mala brojka. Treba stotinu puta izaći na teren i odigrati utakmicu, a kamoli zabiti toliko golova - svjestan je bio i Caktaš svoga postignuća.

image
IVAN PERIC Cropix

Mijo Caktaš golgeterski nikada bolje nije otvorio sezonu. Čak niti one koje je završavao kao prvi topnik lige. U sezoni 2018./19., koju je zaključio s 20 pogodaka, šest golova zabio je tek u 19. kolu!? Sezonu kasnije, u kojoj mu je učinak bio 19 golova, na šesti prvenstveni pogodak čekao je 16. kola. Baš u svakoj utakmici koju je Osijek ove sezone odigrao, Mijo Caktaš je i zabio.
Zatresao je mrežu Slaven Belupu, onda tri puta Rudešu u ludom preokretu Bijelo-plavih s 0:3 na 4:3 i to u razmaku od svega 12 minuta, bio je strijelac protiv Istre, a onda golom presudio Gorici. Drugim riječima, presudio je svojim golovima u dvije od četiri prvenstvene utakmicu i od 11 Osijekovih bodova ove sezone Caktaš je izravno donio njih šest.

Sa šest postignutih golova u četiri prvenstvene utakmice Caktaš predvodi ljestvicu strijelaca HNL-a. I pritom je brutalno učinkovit jer skoro svaka druga lopta koju je pucao završila je u mreži (postotak realizacije mu je 46 posto), od osam šuteva koje je otpucao unutar 16 metara njih šest je završilo u mreži.

Na zadovoljstvo Stjepana Tomasa, koji vjeruje kako će se njegov ofenzivac na kraju sezone zaustaviti na brojkama iz svojih najboljih dana, pa i nadmašiti ih...

- Od prvog dana kad sam došao vjerovao sam u Miju, da će ponovo biti onaj pravi, onaj stari. Prije nekoliko godina je zabijao dvadesetak golova po sezoni, jako dobro je odradio pripreme i na pravom je putu da to ponovo ostvari. Samo mora ovako nastaviti - poručio je Stjepan Tomas.

Mijo Caktaš ne daje izjave osim za klupske kamere i pred novinare izlazi tek kada dođe njegov red za dolazak na tiskovne konferencije uoči utakmica.

Može još puno bolje

Ali, zamolbu za razgovor nakon što je ušao u HNL povijest jednostavno nije mogao odbiti.

- Naravno da sam ponosan i sretan. Treba 100 puta izaći na teren i odigrati utakmicu, a kamoli 100 puta se upisati u strijelce, ali ovo je prije svega momčadski sport i zadovoljan sam što smo nastavili niz, pobijedili utakmicu, bilo je teško dosta smo se potrošili u zadnjoj utakmici protiv Adane.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Bilo je očito kako su Osječanima prazne baterije nakon silnog trošenja u utakmici protiv Adane Demirspora samo tri dana ranije. Zato je bilo najvažnije Goricu kako god pobijediti i upisati nova tri boda.

- Mi smo svjesni da smo kvalitetnija momčad, ali i Gorica je pokazala kako nije više ona ekipa iz prošle sezone kada se borila za opstanak, imaju svoje kvalitete i dobro su ušli u sezonu. Ali, mi smo igrali na svome terenu, a uvijek je najteže kada su unaprijed upisana tri boda.

A kakav je pogled s vrha ljestvice strijelaca? Dugo ga ondje nije bilo...

- Prvenstvo je tek počelo, puno sam puta već rekao da se ne opterećujem golovima, ne želim sebi stavljati pritisak, ali naravno da mi je drago da zabijam, da ulazim u šanse i, što je najvažnije, da pobjeđujemo.

Još pred početak ljetnih priprema imali smo usputni razgovor s Caktašem. Već tada je pun samopouzdanja najavio kako će sezona koja slijedi biti golgeterski bolja od prethodne, a u kojoj je osam puta zabio.

- Očekivao sam to jer ja znam što mogu, što sam prije pokazivao. Zabijao sam neke golove, ali sam bio svjestan da to još nije to, da mogu puno bolje. Posložio sam si neke stvari, uostalom, i momčad se pojačava. Odradili smo jako dobre pripreme, tako da sam zadovoljan kako sam ušao u sezonu, sada samo tako treba nastaviti i vjerujem da može još puno bolje.

Od šest golova ove sezone Caktaš je dva zabio glavom, što mu do sada nije bila istaknuta prednost u igri. Naime, od 100 HNL golova glavom je zabio njih tek 12.

- Ako pogledate moje golove iz prijašnjih utakmica, zabijao sam raznoliko - glavom, lijevom i desnom nogom. Nije ovo bilo iznenađujuće...

Pet je golova ove sezone zabio na asistenciju suigrača. Jednom je iskoristio Pušićevo, a po dva puta Gržanovo i Bukvićevo dodavanje. Upravo je u suradnji s potonjim, inače s 19 godina najmlađim Osijekovim prvotimcem ove sezone i trenutno jednim od najboljih asistenata lige, presudio Gorici.

Dosta lutanja

Zapravo, Bukvić je uzvratio Caktašu na asistenciji kod gola, kojeg je mladi nogometaš zabio Slaven Belupu.

- Moram ga pohvaliti, mali Bukvić je primjer i kako se treba ponašati, kako se treba raditi i trenirati. Zaslužuje svoje mjesto u prvoj momčadi.

Otkako je došao u Osijek, Caktaš je često bio žrtva sustava. Znao je biti veznjak s primarnim defenzivnim zadacima, krilo “zarobljeno” uz aut liniju daleko od protivničkih vrata, ali Tomasov “rock’n roll nogomet”, u kojem je premisa kako je napad najbolja obrana, izvukao je najbolje od njega. Jer, Mijo Caktaš nije “box to box” igrač nego “fox in the box”. Uostalom, svih šest golova ove sezone zabio je unutar kaznenog prostora.

- Bilo je u prošloj sezoni dosta lutanja, bio sam daleko od gola, ali sad se to promijenilo sada sam bliže protivničkim vratima. To je moj forte, sada dolazim u šanse, mogu zabiti gol, a to se upravo i događa - kaže.

Puno se toga ove sezone u napadu Osijeka vrti oko Mije Caktaša, od 15 prvenstvenih golova Bijelo-plavih on je supotpisao skoro pola jer svom učinku je pridodao i jedan asist.

- Svaki trener ima neke svoje zahtjeve. Ove sezone igramo otvorenije, zabijamo golove, ali ih i primamo. Trebat ćemo poraditi na tim stvarima da ne dajemo protivniku toliko šansi. Protiv Gorice nismo primili gol i nadam se da će nam to donijeti malo samopouzdanja za iduće utakmice. Ali, najbitnije da stvaramo šanse i da postižemo golove, a nadam se da će i u defenzivi uskoro sve sjesti na svoje mjesto - zaključio je Caktaš.

Caktaševih 100 po sezonama

2 - sezona 2011./12.

9 - sezona 2012./13.

1 - sezona 2013./14.

9 - sezona 2014./15.

6 - sezona 2015./16.

6 - sezona 2017./18.

19 - sezona 2018./19.

20 - sezona 2019./20.

9 - sezona 2020./21.

5 - sezona 2021./22.

8 - sezona 2022./23.

6 - sezona 2023./24.

Caktaševe HNL ‘žrtve‘

13 - Istra 1961

12 - Rijeka

11 - Rudeš

9 - Slaven Belupo, Inter

8 - Lokomotiva

7 - Osijek

6 - Dinamo i Varaždin

4 - Gorica, Zagreb, Zadar, Cibalia

2 - Split

1 - Hrvatski dragovoljac

HNL klub 100

146 - Davor Vugrinec

126 - Igor Cvitanović

123 - Ivan Krstanović

111 - Joško Popović

106 - Miljenko Mumlek

100 - Mijo Caktaš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:52