IVAN PERIC Cropix
UTRKA SE NASTAVLJA

Jedan je napadač bez premca u HNL-u, idućim golom napravit će korak bliže statusu legende kluba

U zbroju golova i asistencija najbliži mu je Toni Fruk (2 pogotka i 15 dodavanja za gol)
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. travanj 2024. 15:36

Tri puta Osijek je do sada imao "kralja strijelaca" Prve HNL. U sezoni 2019./20. Mirku Mariću to priznanje je "za dlaku" izmaknulo iako je zabio 20 golova, baš koliko i Antonio Čolak, ali s većom minutažom u odnosu na tadašnjeg napadača Rijeke. Dva puta je na vrhu najboljih golgetera bio najefikasniji strijelac Bijelo-plavih otkako je HNL-a Robert Špehar, koji je prvi topnik lige bio u sezonama 1994./95. (u kojoj je zabio 23 gola) i 2003./04. (u kojoj je protivničke mreže tresao u 18 navrata).

Ramon Mierez dominirao je, pak, sezonom 2020./21. u kojoj je i uz dva promašena kaznena udarca zabio 22 pogotka. Sedam kola prije kraja aktualne sezone Mierez je u prilici još jednom osvojiti taj naslov, čime bi postao tek sedmi igrač u povijesti HNL-a koji je to ostvario u dva navrata nakon Vlaovića, Cvitanovića, Olića, Špehara, Livaje i Šokote.

El Toro trenutno predvodi ljestvicu najboljih strijelaca s 12 postignutih golova (koliko ih je, inače, postigao čitave prošle sezone i koliko ih je nakon 29 odigranih prvenstvenih kola postigla cijela momčad Rudeša), zabio je jedan više od Brodića, odnosno, dva u odnosu na Petkovića i Livaju. Mierez je ove sezone zabijao i u "malim utakmicama" i u derbijima. Od devet protivnika u prvenstvu ove sezone stradalo je njih sedam. Zasad su "preživjeli" tek Istra i Rijeka, što je posebno zanimljivo iz perspektive da mu je momčad s Rujevica jedna od omiljenih "mušterija". Zabio im je do sada u karijeri sedam prvenstvenih golova, tek jedan manje nego Šibeniku, protiv kojeg je u rekordnom broju navrata tresao mrežu.

Argentinac je napadačkim učinkom bez premca u HNL-u pridoda li se njegovim golovima i sedam asistencija koje je podijelio suigračima. U zbroju golova i asistencija najbliži mu je Toni Fruk (2 pogotka i 15 dodavanja za gol), dok su svi drugi igrači ofenzivnim utjecajem bitno ispod Mierezovog. Od Osijekovih 49 prvenstvenih golova ove sezone Mierez bilo golovima, bilo asistencijama, stoji iza njih 19. Drugim riječima, čak 39 posto. To je u postotku tek nešto slabije od sezone 2020./21. kad je bio i najbolji strijelac i najbolji igrač lige.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Tada je od 59 pogodaka Bijelo-plavih stajao iza njih čak 41 posto. Ono što se iz dosadašnjeg iskustva pokazalo jest da se Argentinac budi na proljeće. U sezoni u kojoj je bio najbolji strijelac HNL-a čak 14 od 22 gola zabio je u drugom dijelu sezone, prošle godine je devet od svojih 12 golova zabio na proljeće, a ovog je proljeća u pet navrata tresao protivničke mreže, iako je propustio dvije utakmice, jednu zbog ozljede, drugu zbog kartona.

A s idućim pogotkom Ramon Mierez će napraviti korak bliže statusu Osijekove legende. Nedavni pogodak za pobjedu protiv Slavena Belupa bio mu je 53. u dresu Bijelo-plavih koliko ih ima i Mirko Marić. Ispred Argentinca sad je po učinku ostao samo još Robert Špehar, koji je za Osijek zabio ukupno 69 golova u svim natjecanjima.

Zanimljivo, u aktualnom prvenstvu 15 nogometaša Osijeka upisalo se u strijelce. Najviše nakon Miereza, po sedam, zabili su Mijo Caktaš, koji više nije u redovima Bijelo-plavih te Kristijan Lovrić. Četiri je zabio Vedran Jugović, sva četiri nakon što je u igru ušao s klupe. Po tri pogotka zabili su Bukvić, Pušić i Nejašmić, a dva Fiolić, koji od zime nije član momčadi s Opus Arene. Protivničke mreže još su tresli Mkrtčjan, Almasi, Matković, Brlek, Omerović, Bralić i Fućak.

Inače, ljestvica strijelaca nije jedina statistička kolona u kojoj je Mierez vodeći igrač prvenstva ove sezone. Argentinac predvodi HNL po broju osvojenih duela, ima ih čak 218, ali i po broju napravljenih prekršaja (njih 53), što samo potvrđuje koliko suci nemaju razumijevanja za njegov nogomet. Inače, nad Mierezom je svirano manje prekršaja nego protiv njega.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:14