4,5 milijuna eura vrijednost je Belje danas prema TM-u

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
OSJEČKI MERCATO

Jedan igrač Osijeka apsolutni je hit na tržištu: Bjeličinog dragulja želi i Borussia Dortmund!?

U Gradskom vrtu više ne žive od prodaje da bi morali pristajati na prve ponude za svoje igrače
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 13:04

Uvertira u prijelazni rok zasad je u Gradskom vrtu mirna. Nema dolazaka i što je još važnije - nema odlazaka. Iako interesa ne nedostaje.

Prije svih za Diona Drena Belju, za kojeg ne manjka ni upita ni konkretnih ponuda, a trenutno najveća službena dosegla je pet milijuna eura uz dodatne bonuse. Konkurencija za potpis mladog napadača Bijelo-plavih svakim je danom sve veća, a prema posljednjim informacijama iz njemačkih medija i dortmundska Borussija prilično je “zagrijana” za nogometaša koji je svoju prvu pravu seniorsku sezonu zaključio s 15 prvenstvenih i još pet pogodaka u Kupu.

Sve veći broj zainteresiranih klubova svakako ide u korist Osijeku, koji u slučaju Belje jednostavno ne može izgubiti. Svjesni su toga jako dobro u Gradskom vrtu, a od tuda i visoko postavljen odštetni zahtjev od deset milijuna eura. Drugim riječima, poslali su jasnu poruku kako su ga spremni pustiti samo ako dođe ponuda koju je nemoguće odbiti. Zašto kažemo kako Osijek ne može izgubiti? Beljo je prošlo ljeto poslan na posudbu po iskustvo, a vraća se kao potvrđen napadač. Uostalom, zabio je više golova od svih Osijekovih napadača zajedno (Topčagić, Mance, Mierez i Daku ukupno su 14 puta u HNL-u tresli mreže). Bude li na tragu prošle sezonu cijena mu može samo rasti. S druge strane, čak i ako bude imao golgeterski siromašniji učinak, a u Osijeku bi mu ipak trebalo biti puno lakše nego što je bilo u pretposljednjoj momčadi lige, Beljo će i dalje zbog svoje dobi i potencijala držati visoku cijenu na nogometnom tržištu.

Ono što vrijedi u Beljinom slučaju, primjenjivo je i kod drugih nogometaša bijelo-plavih za koje postoji interes. U Gradskom vrtu više ne žive od prodaje da bi morali pristajati na prve ponude, a nije nevažno ni što su oni na tržištu najcjenjeniji nogometaši vezani dugogodišnjim ugovorima.

Je li pravo vrijeme?

I prije nego što je napokon zasluženo našao mjesto na popisu nacionalne vrste za Ivicu Ivušića su stizale ponude, ona “teška” dva milijuna eura iz Turske prije godinu i pol dana odbijena je bez razmišljanja. Ivušićeva vrijednost prema Transfermarktu danas iznosi 4,5 milijuna eura uz tendenciju rasta. Samo je jedan hrvatski vratar (Dominik Livaković) procijenjen na veći iznos. Konstantno visoka forma koja ga je naposljetku i dovela do vratnica reprezentacije, a posljednje tri sezone “jedinica” Bijelo-plavih brani u velikom stilu, u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova pobudila je zanimanje klubova iz Italije i Turske.

Da nije bilo ozljede koja ga je jesenas na tri mjeseci odvojila od travnjaka, Ivušić možda danas ne bi ni bio u Gradskom vrtu. Pitanje jest je li ovo ljeto pravo vrijeme za odlazak. Svjetsko prvenstvo je pred vratima, Ivušić je u krugu vratara koje će izbornik Dalić povesti u Katar, a odlazak u novu sredinu i borba za status nekoliko mjeseci uoči Mundijala, unatoč kvaliteti, mogla bi biti rizik.

Prije godinu dana iz Gradskog vrta odbili su četiri milijuna eura za svoga dokapetana Mihaela Žapera, koliko je ponudio neimenovani klub iz Portugala, Dinamo nikad nije krio želju, a na želji će i ostati. Naime, dolazili su u prošlosti dva-tri puta s Maksimira s ponudama koje su bile niže od onih koje je Osijek imao iz inozemstva. Klubovi iz Italije i Njemačka ga već neko vrijeme prate, no zasad nisu izašli s cifrom. Interesenata, navodno i konkretnih ponuda, ima i za Laszla Kleinheislera, ali niti jedna koja bi ga zaintrigirala. U Osijeku se udomaćio, oženio, kupio kuću, čeka prinovu i nema namjeru otići pod svaku cijenu. Osijek je na Darku Nejašmiću mogao zaraditi doslovno preko noći. I prije nego što su aktivirali dogovorenu klauzulu i otkupili ga od Hajduka za nešto milijun eura, na stolu su imali ponudu moskovskog Spartaka višestruko “težu” od isplaćene odštete. Odgovor je bio odlučno - ne! Jer niti je Rusija danas poželjna nogometna sredina, niti je Nejašmiću vrijeme za odlazak.

Lijepi iznos

U međuvremenu, Osijek je i bez prodaja već uprihodio sasvim lijep iznos u prijelaznom roku. Zasad milijun i pol eura na ime bonusa ugrađenih u transfer Mirka Marića koji su se aktivirali plasmanom Monze u Serie A. Također, u slučaju eventualnog odlaska Borne Barišića iz Glasgow Rangersa na račun kluba iz Gradskog vrta “sjest” će 12 posto transfera.

Ipak ništa od Olympiacosa

Od utakmice Osijeka i Olympiacosa na pripremama ipak neće biti ništa. Bijelo-plavi su dogovarali provjeru s grčkim velikanom, ali je na kraju očekivani sparing propao. Klubovi se očito nisu uspjeli naći u datumima. Grčki klub je objavio konačan raspored svojih utakmica koje će odigrati tijekom priprema u Austriji i na njemu nema Osijeka. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:40