NIKSA STIPANICEV Cropix
POGLED NA MERCATO

Hoće li Dinamo opet zaviriti u Osijekovu svlačionicu? Dvojica igrača se izdvajaju u izlogu Gradskoga vrta

U posljednja dva prijelazna roka iz Maksimira su gledali prema Gradskom vrtu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. studeni 2022. 23:24

Kada je prošle zime u transferu “teškom” 2,7 milijuna eura Petar Bočkaj dres Osijeka zamijenio Dinamovim, dogodio se tektonski poremećaj. Bilo je to prvi puta nakon sedam godina, još od transfera Borne Barišića, da je Osijek prodao jednog od svojih najboljih igrača, k tome i ljubimca tribina, rivalu iz Maksimira.

Nemali revolt

Promociju Bočkaja koju je Dinamo obavio na Badnjak navijači Bijelo-plavih, naravno, nisu najbolje primili, njih nekolicina je iz revolta čak vratila sezonske ulaznice i tražila povrat novca. Do kraja tog prijelaznog roka, u posljednjim danima zimske transfer tržnice, iz Maksimira su pokušali potpisati još jednog igrača Bijelo-plavih, no ponuda za Mihaela Žapera bila je odbijena. Nije to bilo prvi puta da je Dinamo pokušao potpisati Osijekova dokapetana, no ponude ni izbliza nisu zadovoljavale Osijekova potraživanja. Čak nisu iznosom ni nadmašile one koje su za Žapera u Gradskom vrtu prethodno odbijali iz inozemstva. Prvi puta još prije nekoliko godina kada je tadašnji sportski direktor bijelo-plavih Alen Petrović slikovito otpravio interes iz Maksimira.

”Pa ja sam u mladosti pratio Pamelu Anderson, a ništa se nije dogodilo”, zahvalio se u prosincu 2019. u svome stilu Petrović na Dinamovu ponudu od milijun eura.

image

Mihael Žaper

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Dinamo je ljetos opet pogledao prema Gradskom vrtu, ovaj puta ne zbog Žapera, nego Adriana Leona Barišića. Na ponudu nešto veću od dva milijuna eura za mladog braniča, a koji je tada bio tek peti branič u osječkoj hijerarhiji, u Osijeku su bili pristali, no posao na koncu nije sklopljen, navodno zbog neslaganja među Dinamovim čelnicima. A ta cijena vjerojatno više nije aktualna. U tom trenutku kada je stigla Dinamova ponuda, na početku sezone, Barišić je bio igrač koji nije mogao računati na veću minutažu, ali u međuvremenu je postao starter i jedan od najstandardnijih u momčadi Bijelo-plavih, gotovo nezamjenjiv u posljednjoj liniji Pomsove momčadi.

image

Adrian Leon Barišić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Kako će izgledati idući prijelazni rok u Gradskom vrtu danas je teško pretpostaviti. Rasprodaje nakon još jednog ljeta u kojem nije napravljen europski iskorak, štoviše doživljena je blamaža porazom od anonimnog kazahstanskog Kizilžara, neće biti, ali računaju u Osijeku na jednom do dva ozbiljnija odlazna transfera. Naravno, ne ispod cijene. Dvojica igrača se izdvajaju u izlogu. Jedan je, naravno, Ivica Ivušić koji ipak ima status reprezentativca, sudionika Svjetskog prvenstva, a drugi je Dion Drena Beljo. Na mladom napadaču, koji je drugu sezonu zaredom u vrhu ljestvice najboljih strijelaca lige, u Gradskom vrtu računaju na rekordnu zaradu.

image

Ivica Ivušić

ANTE CIZMIC Cropix

Odbijeni interesenti

Ljetos su odbijali nekoliko milijunskih ponuda iz nekoliko europskih liga, a interes je i tijekom jeseni bio gotovo svakodnevan. Prema Transfermarktu je Beljina tržišna vrijednost šest milijuna eura, a dobije li Osijek ponudu najmanje u tom rangu, bio bi to najveći izlazni transfer u povijesti kluba iz Gradskog vrta. Rekordan je i dalje onaj Mirka Marića za 4,5 milijuna eura u Monzu, uz što je Osijek dobio milijun eura bonusa nakon plasmana Berlusconijeva kluba u Serie A.

image

Dion Drena Beljo

NIKSA STIPANICEV Cropix

Inače, od dolaska novih vlasnika u svakom prijelaznom roku u Gradskom vrtu su u pravilu napravili barem jedan milijunski posao, s iznimkom prošlog ljeta kada nije napravljen niti jedan jači odlazni transfer. Zimus je to bio Bočkaj (2,7 milijuna), ljeto prije Silva (2,5 milijuna eura), u zimu 2021. Majstorović (3,3 milijuna), ljeto prije njega Marić (4,5 milijuna), u zimu 2020. Šutalo (4 milijuna eura)...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:32