Ferro je zabio Dinamu u dresu Benfice

 PEDRO FIUZA Nurphoto Via Afp
‘BOMBA‘ U GRADSKOM VRTU

HNL-transfer godine! Real i Juve za njega su trebali dati bogatstvo, zabijao je Dinamu, a sada stiže u Osijek

Igrač takvog nogometnog životopisa nikad nije obukao dres Bijelo-plavih.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. siječanj 2022. 17:19

Želio je "kapitalca" Nenad Bjelica na poziciji braniča, a u idućih nekoliko dana trebao bi potpisati jednog takvog. Skrivali su u Gradskom vrtu na čijem dolasku rade, no portugalski mediji koji prate Benficu odlučili su kako neće čekati do službene realizacije posla da bi pustili vijest van. Više nije tajna - Francisco Reis Ferreira, poznatiji kao Ferro, uskoro bi trebao dodatno ojačati ionako najčvršću obranu Prve HNL. Riječ je o 24-godišnjem, 191 centimetra visokom portugalskom braniču koji u nogama ima sedamdeset utakmica za Benficu i Valenciju u kojoj je u proljetnom dijelu prošle sezone bio na posudbi, iskustvo igranja europskih utakmica, za kojeg je prije samo dvije godine od madridskog Reala i Juventusa traženo 100 milijuna eura na ime transfera, kojeg pamte i na Maksimiru kao jednog od strijelaca u trijumfu portugalskog nogometnog velikana protiv Dinama u osmini finala Europske lige u sezoni 2018/19... Igrač takvog nogometnog CV-ja nikad ranije nije obukao dres bijelo-plavih!

U odnosu na vrijeme kada je bio želja kreme europskog nogometa Ferro je u žestokoj konkurenciji izgubio mjesto u rotaciji Benfice, na početku aktualne sezone ga je usporila i manja ozljeda pa je odigrao svega dvije utakmice, obje u Kupu. Odlazak na posudbu stoga je bila neminovni izlaz iz statusa u kojem se našao.

Imao je Osijek jaku konkurenciju za potpis portugalskog braniča, a čini se kako ju je nadmašio. Na stolu je, naime, Ferro imao ponude iz američkog MLS-a, želio ga je i ruski Khimki koji se u tamošnjem prvenstvu bori za prvoligaški opstanak, ali i klubovi iz Turske. Nije samo nogometaš između svih ponuda koje je dobio najskloniji dolasku u Osijek nego je i Benfica zainteresirana baš za takav rasplet jer u Gradskom vrtu će ga najlakše "držati na oku" i pratiti njegov razvoj. Prošlo je, inače, manje od tjedan dana između prvog kontakta i završne faze realizacije posla. Ferro bi, inače, u Osijek trebao doći na posudbu od godinu i pol dana, odnosno do ljeta 2023.

image
PEDRO FIUZA Nurphoto Via Afp

- Razgovarali smo i čekam konačni odgovor od igrača. S Benficom je dogovoreno sve oko posudbe jer je i njima opcija s Osijekom najbolja. Vjerujem da ćemo se dogovoriti, ali gledam i druge igrače na njegovoj poziciji. Mi želimo brzo rješenje, oni također, a sve bi se moglo riješiti za dan-dva, najkasnije do nedjelje - kazao je Nenad Bjelica.

Budu li razgovori završili u željenom i očekivanom pravcu Portugalac bi se bijelo-plavima trebao priključiti u Poreču i odmah uključiti u trenažni proces. Transfermarkt ga, inače, procijenjuje na četiri milijuna eura, a vrhunac tržišne vrijednosti imao je prije dvije godine kada je iznosila čak 18 milijuna eura.

Portugalski branič nije, međutim, i jedini novi igrač koji bi trebao povećati brojnost Bjeličine momčadi na pripremama u Istri. U poodmakloj su fazi i razgovori s lijevim bočnim igračem. Kako doznajemo, riječ je također o nogometašu izvan HNL-a, strancu, a koji u svome trenutnom klubu ima status startera. Trener Osijeka procijenio je kako još nije pravi trenutak da bi javno obznanio njegovo ime, ali doznajemo kako bi pregovori s novim pojačanjem mogli biti finalizirani možda već i do konca tjedna. Na lijevom boku Bjelica inače trenutno raspolaže sa slovenskim reprezentativcem Marijom Jurčevićem te mladim Ivanom Cvijanovičem koji je nedavno potpisao prvi profesionalni ugovor.

Ali ni to nije sve od Osijeka u prijelaznom roku! Bijelo-plavi će u proljetni dio sezone ući još snažniji, a koliko snažniji doznat će se vrlo brzo. Mijo Caktaš je aktualan u planovima Nenada Bjelice za nastavak sezone. Nekadašnjem kapetanu Hajduka nakon odlaska iz Saudijske Arabije opet se nude egzotične nogometne destinacije poput Kine, no i u Osijeku vjeruju kako imaju dovoljno jake adute da potpišu Caktaša pola godine nakon prvog kontakta.

- Nije nemoguće - odgovara Bjelica na pitanje o mogućem dolasku Mije Caktaša.

Osijeku su u prvom dijelu sezone nedostajali golovi i nepotrebno je, čak i suvišno, razglabati o tome koliko bi Caktaš donio bijelo-plavima, ali i bez obzira na ishod tih pregovora, Bjelica želi s još jednim igračem osnažiti ofenzivnu liniju svoje momčadi. Doduše još nije "prelomio" na kojoj poziciji.

- Razmišljam između lijevog krila ili napadača. Vidjet ću, još nisam definitivno odlučio - zaključio je menadžer Osijeka.

Treninzima bijelo-plavih će se, pak, u subotu priključiti Vinko Petković, donedavni krilni napadač Hrvatskog dragovoljca. S nogometašima Osijeka će odraditi tjedan dana priprema nakon čega će struka u Gradskom vrtu procijeniti hoće li mu ponuditi ugovor.

Dolasci novih igrača ne znače kako će Osijek gomilati kadar u svlačionici za nastavak sezone u kojoj napada dva trofeja. Za nekoliko igrača koji nisu u prvom planu pojavila se mogućnost posudbi pa bi u idućih nekoliko dana moglo bi biti novosti i u rubrici (privremenih) odlazaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:35