Borna Buljan

 VOJKO BASIC Cropix
RARITETNA SITUACIJA

Hajduk i Osijek u velikim problemima: Jedva punoljetni klinci u glavnim ulogama na praznom Poljudu

Hajduk dočekuje Osijek na praznom Poljudu (16.30), a pod posebnim povećalom bit će vratari
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. travanj 2024. 10:36

Utakmica Hajduka i Osijeka bit će posebno zanimljiva iz perspektive vratara. Naime, obje momčadi imaju velikih problema s golmanima. U Hajduku zbog ozljeda ne mogu računati na Kalinića i Lučića, dok u Osijeku zbog istog razloga nema standardne “jedinice” Malenice i njegove rezerve Barešića.

Za Hajduk će braniti Buljan, kojem će to biti i prvenstveni debi, a na klupi će biti junior Bezeljak. S druge strane terena Kolić ima tek nešto više iskustva od golmana Hajduka. I to točno 90 minuta! Mladi vratar Bijelo-plavih u HNL-u je debitirao tek u prošlom kolu na gostovanju kod Rudeša. Na klupi će, kao i u zadnjem Osijekovom susretu, biti juniorski vratar Hlapčić.

image

Jan Hlapčić

VLADO KOS Cropix

Hajduk još u Žaperu nema što Osijek ima u Nejašmiću

Dva transfera između Hajduka i Osijeka bili su svojedobno vruća tema u hrvatskom nogometu. Pozadina i motivi promjene dresova kod oba igrača bili su različiti. Darko Nejašmić je bio nepoželjan u Hajduku, maknut na kraj svlačionice, a zbog čega je u ljeto 2021. nogometnu sreću potražio među Bijelo-plavima, isprva na posudbi s opcijom otkupa koja je nakon nekoliko mjeseci i aktivirana, dok je Mihael Žaper kao kapetan Osijeka ljetos inzistirao na odlasku u Split.

Nejašmić je u Osijek došao gladan dokazivanja, dok je Žaper u Hajduk došao načet ozljedama zbog kojih je propustio ljetne pripreme. Na koncu je, nekoliko mjeseci po dolasku u Hajduk i nakon 15 odigranih utakmica, doživio tešku ozljedu, zbog koje će na dulje vrijeme biti izvan terena. Posljedično, Hajduk od Žapera još nije dobio što je očekivao, dok je u Osijeku Nejašmić postao jedan od ključnih igrača, bez njega i Ramona Miereza jednostavno su Bijelo-plavi nezamislivi. Prema Transfermarktu, klubovi su isplatili otprilike identičan iznos za njihove transfere. Dovođenje Nejašmića je Osijek koštalo 1,2 milijuna eura, dok je Hajduk za Žapera izdvojio 1 milijun eura.


Impuls s klupe nerijetko zna biti presudan za ishod

Skoro trećinu Osijekovih prvenstvenih golova, 15 od 49, zabili su igrači s klupe. U trijumfu u prošlom kolu protiv Rudeša taj impuls dali su Lovrić s dva gola i Guedes, koji je ulaskom energetski bitno podigao Bijelo-plave, a piše mu se i asistencija.

- Danas kad imaš pet zamjena bitna je činjenica kakav će impuls dati igrači s klupe jer nije svejedno kako će ući u utakmicu. U zadnjoj utakmici su nam dali odličan impuls, preokrenuli utakmicu i to je ono što nam nedostaje - kontinuitet i individualni i momčadski. Ako dođemo do toga i budemo na razini na kakvoj smo zadnje vrijeme, onda će nam biti puno lakše - kazao je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:02