Arnel Jakupović slavi pogodak

 MARIN FRANOV Cropix
‘BOMBA‘ S 30 METARA

Golgeter koji je poslao upozorenje vratarima u SHNL-u: ‘Trener mi je rekao da to nikad nije vidio‘

"U Engleskoj sam uživao, u Italiji mentalno ojačao", kaže Arnel Jakupović, novi napadač Osijeka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. listopad 2024. 19:24

Vratari u Supersport HNL-u dobili su upozorenje, idući se puta nitko više neće pouzdati samo u dvojicu igrača u živom zidu. Da je mogao birati pogodak kojim će se predstaviti u Opus Areni, Arnel Jakupović teško da je mogao bolji zamisliti, "bombom" s više od 30 metara iznenadio je i gledatelje i suigrače koji su se u nevjerici hvatali za glavu, ali i ono što je najbitnije - protivničkog golmana.

Kada je dolazio u Osijek, znali smo da je Jakupović vrstan strijelac i razigravač, a on je izvukao još jedan adut koji je u nabrajanju njegovih kvaliteta ostajao posve zanemaren, za većinu i nepoznat - snažan šut.

- Odlučio sam se za udarac jer dobro znam svoje kvalitete, ne bih ni uzeo loptu i pucao da nisam vjerovao kako može završiti u mreži. Dobro sam je pogodio, onako kako sam i zamišljao. Druge sam možda iznenadio, ali sebe nisam. U svim klubovima, izuzev u Mariboru, imao sam zadaću izvođenja slobodnih udaraca - kaže Jakupović.

Pet minuta nakon ligaškog prvijenca za Bijelo-plave, potencijalni austrijski reprezentativac se po drugi put upisao u strijelce, ovaj put nakon akcije u kojoj je loptom igralo čak osam igrača Osijeka, a koja je završila tako što mu je Pušić sjajno podvalio loptu. Bio mu je to jubilarni deseti pogodak ove sezone, uključujući i sedam koje je zabio u dresu Maribora, u svega 18 nastupa.

image
MARIN FRANOV Cropix

Nakon utakmice trener Federico Coppitelli otkrio je kako se nekoliko dana ranije našalio s Jakupovićem kako mu je zabio gol u doba dok je trener Osječana vodio mladu momčad Torina, a napadač Bijelo-plavih igrao za Juventus i da je došlo vrijeme i da zabije za njega.

- Naravno da mi je drago da je konačno ušla - s olakšanjem će napadač Bijelo-plavih kojeg je najčitaniji austrijski sportski portal Laola1 u svom tradicionalnom izboru proglasio najboljim austrijskim internacionalcem prošlog vikenda.

Pet utakmica, tri gola i asistencija, dosadašnji je Jakupovićev učinak za Bijelo-plave. A imao je početak kakav se u nogometnom svijetu rijetko viđa, prvu utakmicu odigrao je i prije nego što je odradio prvi trening.

Došao sam u trenutku kada smo bili pretposljednji na ljestvici. Sada smo povezali tri prvenstvene i kup-pobjedu i naravno da je lakše

- U četvrtak sam igrao za Maribor u utakmici protiv Djurgardensa, u petak sam već putovao za Split, nisam ni trening odradio jer sam kasno stigao, u subotu je već bila utakmica, a ja na klupi. U 18. minuti već se ozlijedio Ademi i morao sam ući. Dakle, bez treninga, bez zagrijavanja sam upisao prvi nastup za Osijek. Rekao mi je naš kondicijski trener kako nikad to ranije nije vidio. Išlo je sve brzo, trebalo mi je malo vremena da se uklopim s momčadi, ali igrači su mi stvarno pomogli i s te strane mi puno olakšali. Radujem se svemu što dolazi.

Došao je u lošem trenutku, u dugom nizu bez pobjede, atmosfera u i oko momčadi nakon serije trijumfa bitno je drugačija u odnosu na period otprije samo nekoliko dana.

- Došao sam u trenutku kada smo bili pretposljednji na ljestvici. Sada smo povezali tri prvenstvene i kup-pobjedu i naravno da je sada lakše. Trebamo samo nastaviti raditi kao i do sada i nastaviti taj niz.

image
MARIN FRANOV Cropix

Jakupović je među Bijelo-plave došao s velikim očekivanjima, ne samo da nastavi gdje je stao u Mariboru u kojem mu je prošle sezone nedostajao samo jedan pogodak za titulu najboljeg strijelca slovenske lige, nego i da nadomjesti golgeterski učinak Ramona Miereza koji je dva puta u četiri godine bio prvi topnik HNL-a.

- Mierezu svaka čast za prošlu sezonu i golovima koje je zabio za Osijek. Ja se još uklapam s ekipom jer ipak je drugačiji stil igre nego u Mariboru, drugačiji su zahtjevi trenera i naravno da treba malo vremena da se poslože sve kockice. Naravno da mi je cilj da zabijem što više golova ove sezone, ali primarno je da mi kao momčad napravimo što bolji rezultat i da na kraju sezone svi budemo zadovoljni. Pojedinačni ciljevi su jasni, kao napadač želim završiti sezonu visoko na ljestvici najboljih strijelaca lige. Trudim se da momčadi pomognem što više mogu i svojim kvalitetama što više doprinesem rezultatima kluba - kaže.

U Juventusu sam trenirao s igračima koje sam do tada gledao na TV-u poput Pjanića, Higuaina, Dybale... Odlično iskustvo

Jakupoviću je 26, a karijeri je prošao već toga što većina igrača ne prođe u karijeri. Sa 17 je napustio bečku Austriju i potpisao za Middlesbrough, štoviše u sezoni 2015./16. bio je i najbolji strijelac Premier League 2. "Njegova hladnokrvnost pred golom je jedinstvena. To je talent koji ne možete naučiti", govorio je o Jakupoviću tadašnji trener U19 momčadi Rupert Marko. Uslijedio je potom Juventus, Empoli pa posudba u Sturm.

- Pomogla su mi sva ta iskustva jako puno. Kada rano odeš od kuće, nije jednostavno. Imao sam potporu svojih roditelja i brata. Rano postaješ samostalan, na neke stvari počinješ drugačije gledati. U Engleskoj mi je bilo idealno jer sam igrao često, zabijao golove, treninzi su odlični, intenzitet jak. Iskustvo iz Empolija će mi zauvijek ostati u sjećanju jer nisam dobivao puno prilike, ali psihički sam ojačao. Na svim tim stanicama koje sam do danas prošao u karijeri nešto sam naučio i znaš točno kako se ponašati, kako raditi, kako razmišljati... Ako želiš nešto u nogometu napraviti, iz svega toga ćeš nešto naučiti, a ako ne onda će ti biti svejedno. U Juventusu sam trenirao s igračima koje sam do tada gledao na TV-u poput Pjanića, Higuaina, Dybale... Odlično iskustvo.

Zato je odlazak u Sloveniju bio pun pogodak. Prvo Domžale (124 utakmice i 39 golova), a onda Maribor (66 utakmica i 29 pogodaka) iz kojeg je ovoga ljeta u transferu vrijednom milijun eura stigao među Bijelo-plave.

- U Domžalama sam dobro igrao, imao dobru statistiku, a onda još i bolju u Mariboru. Ja želim tim putem samo dalje nastaviti, da u budućnosti bude još bolje - zaključio je Jakupović.

Ne opterećujem se reprezentacijom

Prošao je Jakupović sve mlađe selekcije austrijske reprezentacija, počevši od U15 zaključno s U21, odigrao ukupno 50 utakmica i zabio 24 gola. Konačno, prošlog mjeseca dočekao je premijerni poziv u najjaču nacionalnu vrstu. Za iduću reprezentativnu akciju izbornik Ralf Rangnick nije ga, međutim, uvrstio na glavni popis nego stavio na pretpoziv.

- Javljeno mi je da sam na širem popisu. Jako lijepo iskustvo, dosta igrača s kojima sam igrao u mlađim selekcijama opet sam vidio. Reprezentacija je san svakog igrača, nagrada za dobre igre u klubu. Ali ne opterećujem se, skoncentriran sam na klub, a ako opet dođe poziv, naravno da ću biti sretan i da ću probati iskoristiti priliku - kaže Jakupović. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 10:41