Stjepan Tomas i Kristijan Lovrić

 RONALD GORSIC Cropix
DEJA VU

Frustracija Stjepana Tomasa, Osijek je vrlo lako sada mogao biti prvi: ‘Ovo je bilo bolno i šokantno‘

Na posljednja dva prvenstvena gostovanja "prosuli" su četiri boda u sudačkoj nadoknadi vremena
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 12:33

Ne pamtimo kada je Osijek igrao ovako napadački raznovrsno kao ove sezone, u završnicu ulazio s većim brojem igrača, kada je stvarao toliko šansi i zabijao toliko golova. Uostalom, Bijelo-plavi su u ovom trenutku uvjerljivo najefikasnija momčad HNL-a, niti jedna momčad u ligi ove sezone nije uputila više udaraca od Osijeka, prednjači momčad s Opus Arene i po broju stvorenih šansi pred protivničkim vratima, pri vrhu su i po broju pogođenih okvira protivničkih vrata, ali opet ni to nije dovoljno dobro...
Osijek zabija puno, a s druge strane prima previše golova. Samo su tri obrane u ligi ove sezone pale više puta od one Bijelo-plavih. Srećom pa napad zasad postiže više pogodaka (17) nego što ih prima (10).

Bijelo-plavima se i drugo HNL gostovanje zaredom dogodilo da u sudačkoj nadoknadi ostaju bez pobjede. Protiv Istre u Puli u završnici su ispustili 4:2 prednost koju su imali još u 84. minuti, a s novim lošim iskustvom vraćaju se i iz Kranjčevićeve. Nakon pet odigranih kola Osijek još ne zna za poraz, osvojio je 11 bodova, ali za Stjepana Tomasa sigurno je frustrirajuća spoznaja što je njegova momčad bila jako, ali baš jako blizu toga da danas ima maksimalan učinak i drži vrh prvenstvene ljestvice. Osijek je na posljednja dva prvenstvena gostovanja “prosuo” četiri boda doslovno u posljednjim trenucima utakmica.

- Bolno je i šokantno na ovakav način ispustiti pobjedu. Nismo to zaslužili. Moramo biti mudriji, moramo biti pametniji... Ovo se ne smije događati iskusnim momčadima - promuklim glasom podvukao je Tomas.

Bijelo-plavi nisu naučili lekciju koju su dobili u Puli i zato im se opet ponovilo isto. Zabio je Vedran Jugović u 90+3. minuti za vodstvo i, činilo se tada, prvu gostujuću pobjedu Osijeka protiv Lokomotive nakon čak dvije i pol godine. Ali, ni to što su šokirali protivnika u sudačkoj nadoknadi i što je preostalo još svega nekoliko minuta da proslave novi trijumf, nogometašima slavonskog prvoligaša nije bilo dovoljno da utakmicu mirno privedu kraju. Umjesto slavlja zbog pobjede doživjeli su deja-vu.
- Na kraju samo 2:2, ne možemo biti zadovoljni jer došli smo po tri boda. Te dječje bolesti nam se opet ponavljaju, kraj utakmice trebamo iskontrolirati, privesti je mirno kraju, a primimo gol iz našeg auta. Znamo što nam se dogodilo u Puli protiv Istre i ovo više nije slučajnost. Moramo to popraviti jer ako se nastavi ponavljati znači da ništa nismo naučili iz svojih pogrešaka. Moramo dobivene utakmice privoditi kraju - poručio je Jugović.

Napad proradio

Napad je napokon proradio, sezonama unatrag Osijek se mučio s postizanjem golova, što više nije slučaj. Nakon pet odigranih kola Osijek je uvjerljivo najefikasnija momčad lige sa 17 postignutih pogodaka - šest u mrežu Slaven Belupa, te po četiri Rudešu i Istri, jedan Gorici, sada dva Lokomotivi - što je u prosjeku čak 3,4 postignutih golova po utakmici. Čak su se osmorica igrača već upisala među strijelce u prvenstvu, sa sedam postignutih golova Mijo Caktaš predvodi ljestvicu HNL strijelaca, a zabio je u baš svakoj utakmici ove sezone. Istovremeno u vrhu najboljih asistenata lige su Bukvić i Gržan s po tri dodavanja koja su prethodila pogotku. Za one neutralne promatrače HNL-a, utakmice Osijeka je užitak gledati jer u prvenstvenim utakmicama Bijelo-plavih u prosjeku pada čak 5,4 golova, a osim na golijade mogu računati i na lude preokrete, što u korist momčadi s Opus Arene, koja je preokrenula 0:3 protiv Rudeša, što kontra nje jer joj ni 4:2 vodstvo u 84. minuti utakmice protiv Istre ili u 90+6. minuti utakmice protiv Lokomotive na kraju nije bilo dovoljno za više od boda.

Međutim, Stjepan Tomas sigurno ne dijeli takvo oduševljenje. Kako je trener Osijeka jedan problem riješio i probudio napadače - a za usporedbu prošle sezone je Osijek 17 golova postigao tek nakon 11 susreta, a pretprošle poslije 12 prvenstvenih utakmica - istovremeno se pojavio drugi. Slaven Belupo zabio je Bijelo-plavima jedan, Rudeš tri, Istra čak četiri pogotka, od kojih su dva bila djelo Osijekovih igrača, a sada Lokomotiva dva.

Dojam je ipak kako Osijeku ne treba puno da sve sjedne na svoje mjesto, napad konačno funkcionira odlično, a s dva do tri očekivana pojačanja koja bi trebala donijeti stabilnost i čvrstoću u defenzivi, odnosno, povezati vezni i posljednji red momčadi, Bijelo-plavi bi u nastavku sezone trebali izgledati kudikamo konkurentnije.

Malo vremena

Do kraja prijelaznog roka ostalo je malo vremena, a u Opus Areni nadaju se kako će do kraja tjedna zgotoviti potpise igrača koje žele. Stjepan Tomas je otkrio kako se radi na dovođenju njih četvorice-petorice, a da dvojicu očekuje u treningu već početkom tjedna. Bijelo-plavi su, inače, dobili slobodno do utorka, kad počinje priprema za derbi protiv Dinama.

Bralić i Mkrtčjan u Kranjčevićevoj su prvi puta utakmicu počeli kao stoperski tandem, do tada su odigrali zajedno svega desetak minuta i trenutno su prvi, ali i jedini Tomasov izbor na stoperskim pozicijama zbog ozljede Evangeloua. Mađarski reprezentativac Mocsi dugo je vremena bio na radaru Osijeka, no potencijalnom transferu prvo se ispriječio ždrijeb kvalifikacija za Konferencijsku ligu koji je spojio ZTE i Bijelo-plave, a odugovlačenje oko transfera, koje se na koncu izrodilo u konačno odustajanje, iskoristili su, kako to obično i biva, drugi. Mocsi na kraju nije završio u Opus Areni, nego je u transferu vrijednom 800.000 eura potpisao za turski Rizespor i odmah u svom prvom nastupu prošlog vikenda zabio gol u pobjedi svoje momčadi kod Bjeličina Trabzonspora. Pričalo se o Krizmaniću i Jeleniću, međutim, ništa se konkretno nije dogodilo.

U Osijeku znaju i kakav profil veznjaka želi dovesti, također se špekuliralo s puno imena, a u danima koji slijede pojačanje na toj poziciji trebalo bi biti promovirano.

Ciljaju na napadača

Također s Opus Arene ciljaju i pojačanje u napadu. Kada se u Kranjčevićevoj Stjepan Tomas okrenuo prema klupi, nije na njoj imao nikoga tko bi zamijenio umornog Miereza, kojemu se u dva navrata Čavlina sjajnim intervencijama ispriječio u prilikama da poveća svoj golgeterski saldo. Naime, Fućak je teško ozlijeđen, prošlog tjedna operiran, i u konkurenciju će se u najboljem slučaju vratiti tek za pola godine, dok je Špoljarić pred transferom u mađarski ZTE, zbog čega se i nije našao u zapisniku za utakmicu protiv Lokomotive. Meta je Brodić. Prva ponuda poslana iz Osijeka je odbijena, nakon čega je poslana još jedna, financijski jača od prethodne. Odgovor iz Varaždina se čeka.

Ozljede Caktaša i Bukvića za brigu Tomasa

Još jedna utakmica u kojoj je njegova momčad ispustila pobjedu nije jedini razlog za glavobolju Stjepana Tomasa. Naime, teren u Kranjčevićevoj su u 74. minuti zbog ozljeda napustili Mijo Caktaš i Domagoj Bukvić. Obojica su zamijenjeni nakon udaraca koje su dobili, a u kakvom su konkretno stanju najbolji strijelac i jedan od najboljih asistenata HNL-a bit će poznato za dan - dva. (gđ)

17 golova u prvenstvu zabila je momčad Osijeka

10 pogodaka dosad je primila osječka momčad

OSIJEK U HNL-u

22/07/23.

Osijek - Slaven Belupo 6:1

30/07/23.

Rudeš - Osijek 3:4

13/08/23.

Istra 1961 - Osijek 4:4

20/08/23.

Osijek - Gorica 1:0

26/08/23.

Lokomotiva - Osijek 2:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:10