NIKSA STIPANICEV Cropix
IMPRESIVNE BROJKE

Caktaš je na Kranjčevićevoj najavio povratak! Protiv Rudeša stigao na prag ekskluzivnog kluba strijelaca HNL-a

Rekorder je i dalje Petar Krpan koji je protiv Hrvatskog dragovoljca tri gola zabio za svega sedam minuta
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. kolovoz 2023. 19:37

Mijo Caktaš napustio je Kranjčevićevu s trajnom uspomenom. Na utakmicu u kojoj je u samo 12 minuta zabio hat-trick, inače prvu utakmicu nekog igrača u HNL-u koju je u posljednje dvije godine Sofascore ocijenio desetkom, podsjećat će ga lopta koju je tri puta poslao u mrežu.

Bio je Osijek u dubokom kanalu do 70. minute. A onda je u igru ušao Mijo Caktaš... I svega 18 kasnije režirao prvi preokret nakon 0:3 u HNL-u još od 1992.,odnosno prvi takav regularan preokret u povijesti lige jer su prije 31 godinu na poluvremenu utakmice Zadra i zaprešićkog Intera prema tvrdnjama svjedoka u svlačionici potezani pištolji zbog čega je igračima jedne momčadi na pameti isključivo bilo spašavanje vlastitih života, a ne pobjeda.

image
VLADO KOS Cropix

Prvo je Caktaš u 76. majstorski reagirao na dodavanje Pušića, potom se u 83. našao na pravom mjestu u pravo vrijeme nakon lopte odbijene od vratara Marića, a savršeni završetak za njega savršene utakmice uslijedio je u 88. kada je istrčao kontru i rutinski iskoristio nesebično dodavanje Gržana za potpuni preokret Bijelo-plavih.

Trebalo je Miji Caktašu svega 12 minuta za tri pogotka kojima je došao na korak do statusa istinske legende HNL-a. Sada su mu preostala još samo dva gola do “kluba 100”, do ekskluzivnog društva u kojem su ikona do ikone HNL-a, odnosno, jedina petorica s trocifrenim brojem prvenstvenih pogodaka - Davor Vugrinec (145), Igor Cvitanović (126), Ivan Krstanović (120), Joško Popović (111) i Miljenko Mumlek (107).

image
VLADOI KOS Cropix

Brojke Caktaša, međutim, ne opterećuju iako je došao na prag povijesti.

- Najbitnije je da smo pobijedili i da s pozitivnom energijom odlazimo u Mađarsku na uzvrat sa ZTE-om. Momčad je odigrala karakterno, borili smo se do kraja i izborili pobjedu, a sada se okrećemo sljedećem protivniku. Sve je ovako puno ljepše, idemo u Zalaegerszeg puni optimizma. Imamo minimalnu prednost i dat ćemo sve od sebe da se plasiramo u sljedeći krug u Europi - okrenuo je Caktaš odmah nakon utakmice protiv Rudeša temu sa svojih golova na ono što Osijeku tek slijedi.

image
DUJE KLARIC Cropix

Svom golgeterskom šou u Kranjčevićevoj nije posvetio niti jednu jedinu riječ.
- Loše smo ušli u susret, protivnik je to kaznio, no kasnije smo se stabilizirali, pokazali momčadski duh i karakter i na kraju okrenuli sve u svoju korist. Treba čestitati i Rudešu na muškoj i hrabroj igri, početno su nas iznenadili, stekli neočekivanu prednost, ali smo u drugom poluvremenu pokazali da smo kvalitetnija momčad i da se i nas nešto pita na terenu. Ne znam koliko je, s obzirom na sve, zasluženo ili ne, ali je pobjeda naša - kazao je Caktaš.

Otkako je među Bijelo-plavima, često je znao biti žrtva sustava, igrao veznjaka ili krilo, pa Osijek od Caktaša nije ni mogao dobiti ono najbolje od njega. Jer, Caktaš nije “box to box” igrač nego “fox in the box”, a što se na početku ove sezone potvrđuje. Osijek je u ovom trenutku najefikasnija momčad HNL-a, zabili su u samo dvije utakmice Bijelo-plavi već deset golova, skoro četvrtinu ukupnog broja pogodaka iz prošle sezone.

image
BORNA JAKSIC Cropix

Lani su, samo za usporedbu, takav učinak su imali tek nakon osam odigranih kola. A Caktaš je opet Caktaš. Od tih deset Osijekovih golova sudjelovao kod njih čak pet. Zabio je četiri, a za još jedan, Bukviću protiv Slaven Belupa, majstorski je asistirao petom. U dosadašnjih 180 HNL minuta niti jedna momčad nije zabila golova koliko sam Caktaš.

Zabio je koliko i čitava momčad Dinama ili Rijeke, a koji su nakon Bijelo-plavih trenutno najefikasnije momčadi lige, jedan više od Hajduka (3).

Već nakon dva odigrana prvenstvena kola je točno na polovini prošlosezonskog učinka uz nevjerojatne brojke - u prosjeku zabija nakon svakih 25 minuta provedenih na terenu uz postotak realizacije od čak 44 posto. Drugim riječima, skoro svaka druga lopta koju je do sada otpucao završavala je u mreži. Na zadovoljstvo Stjepana Tomasa...

- Nemoguće je da je Caktaš zaboravio igrati nogomet. Riječ je o igraču koji je prije nekoliko sezona postizao dvadesetak golova po sezoni, odlično je radio na pripremama, spremio se i ovo mu se vraća - prokomentirao je trener Osijeka golgeterski skor trenutno najboljeg strijelca lige.

Iako je Mijo Caktaš tri gola postigao u razmaku od samo 12 minuta to, međutim, i dalje nije najbrži hat-trick nekog Osijekovog napadača. Rekorder je i dalje Petar Krpan, koji je u sezoni 2001./02. u 6:1 pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca tri gola zabio za svega sedam minuta. Dva od ta tri pogotka bila su, doduše, iz kaznenih udaraca.

Tri gola u 12 minuta nakon što je utakmicu počeo kao rezerva, baš kao i Caktaš protiv Rudeša, za Bijelo-plave je u jesen 2000. zabio i Marijan Vuka. Bilo je to u 6:2 pobjedi protiv Hrvatskog Dragovoljca. Miji Caktašu hat-trick u Kranjčevićevoj bio je treći u karijeri, drugi u dresu Osijeka, ali zanimljivo i već drugi protiv Rudeša. U svibnju 2019., također na stadionu u Kranjčevićevoj, tada kao igrač Hajduka tri puta je zatresao mrežu Rudešana u 4:1 pobjedi.

Strašna doza samopouzdanja

Osijek je velikim preokretom pokazao karakter, još jednom dokazao kako je ove godine spreman na velike stvari, ali ono što brine je nonšalancija koju su Bijelo-plavi pokazali na početku utakmice. Pogotovo obrana koja je curila na sve strane i zahvaljujući čijim se ležernim reakcijama Osijek našao u minusu od tri gola da se nije ni okrenuo.

- Kada nakon tri pogotka zaostatka okreneš utakmicu i pokažeš karakter onda dobiješ dozu samopouzdanja. Takve stvar pomažu, daju ti vjeru da se možeš vratiti nakon zaostatka - rekao je Tomas nakon treće ovosezonske pobjede u isto toliko utakmica.

S taktičke strane Tomas je nakon Rudeša sigurno imao glavobolje, ali s one psihološke uvertira za uzvrat u Zalaegerszegu, gdje Osječani kreću već u utorak nakon treninga i ručka u svom kampu, nije mogla biti bolja. (gđ)

NAJBOLJI STRIJELCI HNL-a SVIH VREMENA

1. Davor Vugrinec

145 pogodaka

2. Igor Cvitanović

126 pogodaka

3. Ivan Krstanović

119 pogodaka

4. Joško Popović

111 pogodaka

5. Miljenko Mumlek

107 pogodaka

6. Mijo Caktaš

98 pogodaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 04:33