Ferenc Sakalj i Nenad Bjelica

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
RASTANAK ILI OSTANAK?

Budućnost Osijeka je na kocki! Što će predsjednik Osijeka spremiti Bjelici? Sudbonosni sastanak se bliži

Nakon recentnih rezultata jedna je opcija ipak puno realnija, ali sve će se znati uskoro.
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 20:29

Odluka o statusu Nenada Bjelice, kakva god bila, bit će donesena u idućih nekoliko dana. Nakon nedjeljne prvenstvene utakmice protiv Varaždina trener i predsjednik Osijeka Ferenc Sakalj opet će sjesti za stol, a nakon tog sastanka će se znati u kojem bi smjeru klub iz Gradskog vrta mogao nastaviti.

Hoće li Sakalj možda pred Bjelicu izaći s ponudom sporazumnog raskida ugovora, čime bi obje strane iz ugovora mogle izaći bez da obeštete onu drugu s milijunskim “penalima”, a o čemu se posljednjih dana špekulira, ili će možda ponuditi nekakav drugi model rastanka, koji bi podrazumijevao dogovor oko otpremnine? Ili će možda, a što također nije nemoguće, ponoviti riječi potpore treneru izrečene nakon poraza od Kizilžara? Tko to može znati?

Četiri u šest godina

Međutim, realnijom se danas čini opcija kako bi u Gradskom vrtu rješenje u sportskom sektoru mogli tražiti puno prije nego što su još donedavno očekivali. Bjelici, naime, ugovor istječe idućeg ljeta, što je klupskim čelnicima ipak ostavljalo dovoljno vremena da bez stresa slože piramidu u stručnom dijelu za novu sezonu. U slučaju prijevremenog rastanka s aktualnim trenerom morat će brzo djelovati...

image

Nenad Bjelica

GORAN SEBELIC Cropix

U Gradskom vrtu vjeruju u kontinuitet i “sječi trenerskih glava” iznimno rijetko pribjegavaju. U šest i pol godina otkako su klub preuzeli mađarski vlasnici tek četvorica trenera vodila su Bijelo-plave - Zoran Zekić, kojeg su i zatekli na toj funkciji po preuzimanju Osijeka, potom Marin Skender, Ivica Kulešević i Nenad Bjelica. Za usporedbu, u istom vremenu u Dinamu i Hajduku je u 12 navrata dolazilo do promjena na klupi, dok je Rijeku vodilo pet trenera. Situacija s Bjelicom nova je za vlasnike Osijeka jer do sada su im treneri odlazili bez puno pompe, bez medijskih špekuliranja i uglavnom svojom odlukom, iako se svaka promjena događala usred sezone. Doduše, niti jedan od Bjeličinih prethodnika nije imao ugovor, koji bi klub ili trenera doveo u pat poziciju kod mogućeg prijevremenog rastanka.

Zoran Zekić rekorder je u većini kategorija među trenerima Osijeka otkako je HNL-a. Njegov mandat trajao je tri i pol godine, vodio je Bijelo-plave u 152 utakmice, ostvario rekordan broj pobjeda, zabilježio rekordan broj poraza i remija, a nakon niza od pet utakmica bez pobjede (tri neodlučena ishoda te dva poraza) Zekić je odlučio kako je najbolje da ode.

- Ne ide nam u zadnje vrijeme. Što god pokušali, ne ide. Neke stvari nisu slučajne. Možda sam i ja postao preveliki teret. Najbitnije je da klub ima svoj mir, da se stvari poslože i da se više ne priča o treneru... Mislim da mi više nitko ne vjeruje, a s time se teško nositi - rekao je Zekić nakon domaćeg remija protiv Gorice (2:2) i otišao.

Naslijedio ga je Dino Skender, koji je do tada vodio B momčad Bijelo-plavih. Njegov mandat je bio kratak, pola godine, odnosno, 22 utakmice. Povukao se nakon ranog ispadanja iz Europe (protiv sofijskog CSKA), a onda i niza od tri utakmice bez pobjede.

- Sramota me doći u Osijek i odmah nakon ove utakmice obavit ću razgovor s predsjednikom kluba, vidjeti što i kako dalje jer očito nešto ne štima - kazao je Skender poslije poraza od Lokomotive, posljednje utakmice koju je vodio Osijek.

Zahvalni Kulešević

U Gradskom vrtu su brže-bolje našli rješenje u vlastitim redovima. Ivica Kulešević postavljen je kao prijelazno rješenje do trajnog imenovanja. No, prefiks v.d. ispred njegove funkcije potrajao je godinu dana. U sezoni 2019./20., a koja je naprasno prekinuta na nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa, doveo je Bijelo-plave do polufinala Kupa protiv Rijeke i našao se u prilici da izbori povijesni plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. U posljednja dva kola (protiv Varaždina i Lokomotive) Osijeku su trebala tri boda, a možda i dva s obzirom na rezultate konkurenata, da bude viceprvak. A dogodila su se dva poraza. Posljedice tog neuspjeha osjetile su se u idućoj sezoni, koja je počela ni mjesec dana kasnije, u uvodna tri kola osvojen je samo jedan bod. Kuleševiću je presudio težak poraz (4:1), nakon kojeg čelnici kluba nisu sačekali ostavku, nego su ga odmah smijenili. Jer rješenje je već bilo spremno...

- Hvala klubu na tome što sam imao takvu čast i zadovoljstvo voditi prvu momčad - kazao je Kulešević, koji je nakon otkaza ostao u klupskom sistemu.

Lomili su se toga ljeta čelnici kluba iz Gradskog vrta između Matjaža Keka i Nenada Bjelice, a naposljetku su se odlučili za klupsku legendu. Dvije godine kasnije opet će morati donijeti odluku oko Bjelice - rastanak ili ostanak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 09:19