TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ŽELE IGRAČA PREVAGE

Bjelica poslao ponudu Caktašu: Trenutak odluke za bivšeg kapetana Hajduka, evo tko je konkurencija Osijeku

Klub iz Gradskog vrta napravio je konkretan korak prema velikom potpisu važnog igrača
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. siječanj 2022. 11:12

Nije ostalo samo na riječima, Osijek je prema najavama napravio konkretan korak prema potpisu Mije Caktaša. Klub iz Gradskog vrta izašao je s ponudom pred nekadašnjeg kapetana Hajduka i odluka je sada isključivo na njemu!

Samo je ozljeda o kojoj se neko vrijeme špekuliralo mogla “ohladiti” interes Nenada Bjelice za igračem kojeg je silno želio u svojoj momčadi još prošlog ljeta, no kako se Caktaš iz Saudijske Arabije vratio bez većih zdravstvenih problema, više nije bilo prepreka u novom Osijekovu pokušaju da ga “potpiše”.

- On je sa zadnje utakmice izašao ranije zbog ozlijede, ali po mojim informacijama Mijo je zdrav. Sad je samo pitanje njegove odluke gdje će dalje nastaviti karijeru - kazao je trener Osijeka.

Naime, Bijelo-plavi nisu i jedini koji žele Caktaša u svojim redovima, iako su u svojoj želji najjasniji. Na stolu, uz Osijekovu, bivši Hajdukov kapetan ima ponude iz Kine, te opet s Bliskog istoka, gdje je proveo posljednjih šest mjeseci karijere, a u kojima je bio odvojen od obitelji, supruge i četvero djece. Tražio je Caktaš nekoliko dana za odluku, a što će prevagnuti vrlo brzo će se doznati. U idućih nekoliko dana nogometaš koji je “tiha patnja” Nenada Bjelice morat će “prelomiti” oko toga gdje će nastaviti karijeru, a u Gradskom vrtu se neskriveno nadaju kako će se odlučiti za Osijek. Ondje ga već čekaju dvojica Splićana koji imaju sjajno iskustvo s Osijekom - Darko Nejašmić, s kojim je prošlo proljeće prošao kalvariju na Poljudu, a onda pod Bjelicom nastavio disati nogomet punim plućima, te Ante Erceg, s kojim se Mijo Caktaš svojedobno mimoišao u svlačionici Hajduka. Bijelo-plavi su se u prvom dijelu sezone mučili s realizacijom, pa bi Caktašev doprinos u ambicijama slavonskog prvoligaša na proljeće mogao biti ključan.

Četvrti stoper Benfice

Oko dolaska portugalskog braniča Ferra zasad nema novosti. Osijek je dogovorio sve uvjete posudbe s Benficom i ostalo je na igraču da se odluči između nekoliko ponuda koje su mu predočene. U portugalskom klubu najskloniji su, međutim, opciji s Osijekom jer tako će svoga nogometaša, a kojeg Bijelo-plavi prema dogovoru u ljeto 2023. imaju mogućnost otkupiti za šest milijuna eura, najlakše držati na oku. Nudi mu se, naime, mogućnost odlaska u američku Major League Soccer, te opcije u Rusiji i Turskoj, no ondje je riječ o klubovima koji su daleko od borbe za trofeje i s vrlo neizvjesnim plasmanom u europska natjecanja.

Ferro istovremeno mora oprezno izabrati sredinu u kojoj će karijeru vratiti na pravi put. Dvije godine je danas 24-godišnji branič bio nezamjenjiv u obrambenoj liniji Benfice, odigrao je u sezonama 2018./19. i 2019./20. impresivnih 58 utakmica za portugalskog velikana u svim natjecanjima, te osvojio dva trofeja (prvenstvo i Superkup), a u jednom prvenstvenom dvoboju je svoju momčad poveo na teren kao kapetan. Predviđale su mu se velike stvari u karijeri, ponudu je poslao Real, zaintrigirao se i Juventus, pisalo se tada kako ga žele Liverpool i Manchester City, no odštetna klauzula od 100 milijuna eura odbila je sve zainteresirane klubove. U međuvremenu, Ferro je negdje napravio krivi korak. U drugom dijelu prošle sezone poslan je na posudbu u Valenciju, za koju je zabilježio tri nastupa, uključujući i 90 minuta u utakmici protiv Reala. Po povratku u Benficu prošlog ljeta dogodio mu se peh i ozljeda odmah na početku sezone, koja ga je na više od mjesec dana izbacila iz momčadi i koštala ga mjesta u rotaciji u kojoj je imao status četvrtog stopera.

U dobrom pravcu

Našao se u zapisniku u pet od šest utakmica Benfice u Ligi prvaka ove sezone, no nije dobio ni minutu. Nema spora da bi Osijek dobio veliku kvalitetu sa 191 centimetra visokim braničem, čiji se dolazak među Bijelo-plave očekuje već u Poreču. Ionako najbolja obrana lige tako bi trebala postala još čvršća, a Bjelica bi imao u mogućnost više, možda se i odlučio za formaciju s trojicom igrača u posljednjoj liniji. Ono što je izvjesno jest i kako menadžer Bijelo-plavih neće dugo čekati na konačni odgovor Portugalaca, nego će okrenuti drugim opcijama u slučaju da se Ferro bude predugo premišljao.

Lijevi bek iz inozemstva je također pred Gradskim vrtom, no on će, za razliku od Ferra, biti otkupljen. Njegovo ime trener Osijeka još uvijek nije spreman javno obznaniti prije nego što dogovor bude konačan, a riječ je o nogometašu koji je starter u svojoj momčadi. Pregovori očito idu u dobrom pravcu jer u suprotnom Bjelica ne bi ni najavio dolazak novog igrača, a taj će posao vrlo vjerojatno biti finaliziran možda već u idućim satima, najkasnije do početka idućeg tjedna.

Prijelazni rok još službeno nije počeo, ali u klubu iz Gradskog vrta je vrlo živo i zanimljivo. Ove zime potpisan je Kristian Fućak, pred vratima su Mijo Caktaš, Francisco Reis Ferreira Ferro i lijevi bek stranac, Vinko Petković došao je na probu, dok Nenad Bjelica aktivno radi na dovođenju još jednog ofenzivca koji je sposoban napraviti razliku na terenu.

ŠTO JE CAKTAŠ UČINIO U DRESU HAJDUKA

U prvenstvu...

185 odigranih utakmica

81 postignuti pogodak

U kupu...

22 odigrane utakmice

6 postignutih pogodaka

U superkupu...

1 odigrana utakmica

1 postignuti pogodak

U Europi...

28 odigranih utakmica

10 postignutih pogodaka

Ukupno...

236 odigranih utakmica

98 postignutih pogodaka

CAKTAŠEVI KLUBOVI

DUGOPOLJE

(od kolovoza 2011. do prosinca 2011.)

HAJDUK

(od prosinca 2011. do siječnja 2016.)

RUBIN KAZAN

(od siječnja 2016. do siječnja 2018.)

HAJDUK

(od siječnja 2018. do srpnja 2021.)

DAMAC

(od srpnja 2021. do siječnja 2022.)

Vinko Petković tjedan dana na probi u Osijeku

U međuvremenu, u očekivanju novih potpisa, brojnost kadra na pripremama Osijeka ipak je povećana. Dojučerašnji krilni napadač Hrvatskog dragovoljca, strijelac tri prvenstvena pogotka u prvom dijelu sezone, Vinko Petković, zadužio je u subotu opremu Bijelo-plavih. U treningu s Osijekom će provesti idući tjedan, nakon čega će stručni stožer odlučiti hoće li mu biti ponuđen ugovor. (gđ)

29

godina ima splitski ofenzivac kojeg želi Osijek

2,0

milijuna eura vrijednost je Caktaša prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:04