Kadar s utakmice Hrvatske i Walesa (Gradski vrt, Osijek)

 VLADO KOS/CROPIX
ROBERT ŠPEHAR:

‘Bile su vruće glave nakon Dinama, ali ne vjerujem da je netko ozbiljno pomislio da će se to dogoditi‘

Navijači Osijeka bili su spremni podržati klub u bojkotu, no Vatreni će u listopadu biti lijepo ugošćeni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. rujan 2023. 07:12

Jedna utakmica podigla je Osijek na noge. Nezadovoljstvo kriterijem suđenja kakvog su Bijelo-plavi imali u utakmici protiv Dinama (a bilo je za usporedbu čak 18-6 u dosuđenim prekršajima) i na koje su se predstavnici Osijeka žalili već poslije prvog poluvremena, a koje je kulminiralo je s dva dosuđena kaznena udarca u završnici derbija oko kojih se podigla velika prašina.

Jer dok su zbog prvog u VAR-u povlačene linije kako bi se dokazalo da je Nejašmić igrao rukom u svom kaznenom prostoru, drugi, iz kojeg je postavljen i konačan rezultat, dosuđen je nakon pada Perića u kaznenom prostoru koji je bio puno intenzivniji nego što je bio njegov kontakt s Osijekovim braničem.

Klub se odmah idućeg jutra oglasio oštrim priopćenjem u kojem je, između ostalog, navedeno kako je srušen i posljednji most povjerenja prema sudačkoj organizaciji te zatražio izuzeće sudaca Zebeca i Bebeka sa svojih utakmica. I među navijačima se prelila čaša strpljenja, teško je bilo ostati hladne glave po odlasku s tribina. Poručili su kako su spremni podržati klub odluči li se u borbi za ravnopravan status povući najjači adut kojeg imaju pred HNS-om - Opus Arenu. Nije to, kako su neki preveli, bio bunt protiv reprezentacije, nego bunt protiv neravnopravnog statusa unutar nogometnih struktura kojeg Bijelo-plavi godinama unazad “uživaju”.

”Izražavamo punu podršku klupskom priopćenju upućenom HNS-u i spremni smo kao Klub navijača podržati i drastičnije metode iskazivanja nezadovoljstva. U anketi provedenoj među našim članovima na komunikacijskom kanalu, njih 86 posto izjasnilo se da bi podržalo odluku Kluba da otkaže domaćinstvo hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u utakmici protiv Turske, 12. listopada. Hrvatska nogometna reprezentacija oduvijek ima i imat će podršku ogromne većine Osječana i Slavonaca, pa tako i članova Kluba navijača Bijelo-plavi, ali strukturama koje se prema našem Klubu već godinama ponašaju maćehinski jednom i za sva vremena valja reći - dosta! Pa ako treba, i na ovakav način”, navedeno je između ostalog u priopćenju kojeg je poslao Klub navijača Bijelo-plavi, inače navijačka udruga koja jedina u Hrvatskoj ima i svoj časopis.

Stav kojeg su navijači iznijeli prije tjedan dana nije se promijenio do danas.

S druge strane, moguće otkazivanje gostoprimstva reprezentaciji iz NK Osijek nije spomenuto riječju. Uostalom, na klupskim društvenim mrežama posljednjih je dana kako je bilo i do sada uobičajeno uoči i nakon svake utakmice reprezentacije slijedile su riječi podrške, odnosno čestitke na dobrom rezultatu. Klub na koncu nije posegnuo za krajnjom opcijom koju su navijači bili spremni podržati, ako je uopće u hodnicima Opus Arene bilo i ozbiljnog govora o otkazivanju gostoprimstva nacionalnoj momčadi, a prvu iduću utakmicu nogometna reprezentacija odigrat će na najmodernijem zdanju u Hrvatskoj.

- Hrvatska nogometna reprezentacija je dobrodošla u Osijek. Kao što je uvijek bila tako će i biti nadalje. Uopće ne sumnjam da će atmosfera i navijanje biti neponovljivo. Bile su vruće glave, bilo je možda i nekih nespretnih izjava nakon utakmice protiv Dinama, ali ne vjerujem da je netko ozbiljno pomislio, a kamoli da se ozbiljno razmišljalo o otkazivanju gostoprimstva reprezentaciji - kazao nam je Robert Špehar, nekadašnji kralj strijelaca HNL-a i jedan od igračkih legendi Bijelo-plavih.

Inače, reprezentacija je do sada u Osijeku gostovala 14 puta. Na Gradskom vrtu zabilježila je 10 pobjeda, ostvarila tri remija i doživjela tek jedan poraz. I to baš u posljednjoj utakmici koju je odigrala pred tribinama kultnog zdanja kojeg su nogometaši Osijeka napustili prije nekoliko mjeseci. U lipnju prošle godine na otvaranju treće sezone Lige nacija doživjela je poraz od Austrije (0:3).

Linker
07. svibanj 2024 00:23