GORAN MEHKEK/CROPIX
PROGNOZA STRUČNJAKA

Strašne vijesti za mladog Vatrenog, evo koliko bi mogao izbivati s terena: ‘To je jedna od težih ozljeda...‘

‘Apsolutno se mora napraviti operacija, a nakon zahvata slijedi duža fizikalna terapija‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2022. 15:02

Profesor Boris Nemec spasio je brojne sportaše, ali i druge ljude kojima je stradalo koljeno. Koliko je napravio novih križnih ligamenata niti ne pamti. Nakon teške ozljede Lukasa Kačavende koja ga je primorala na operaciju jer otišao mu je prednji križni ligament, pitali smo profesora koliko će igrač Lokomotive biti izvan travnjaka. Iako je zadnjih godina takva inflacija istih i sličnih ozljeda da o tome već i laici nešto znaju, ali i zašto se to događa? Zbog čega križni ligamenti pucaju poput suhih grančica?

- Radi se o jednoj od težih ozljeda koljena, kako bi ono opet bilo stabilno apsolutno se mora napraviti operacija, znači novi križni ligament s kojim se koljeno učvrsti. Nadam se da nije otišao i meniskus jer u tom slučaj ga treba sašiti. Nakon zahvata slijedi duža fizikalna terapija. Od svojih pacijenata zahtijevan da najmanje sedam-osam mjeseci ne igraju nogomet. Što se kasnije vrati na terenu to je sigurnije. Neki daju dopuštenje nakon šest mjeseci, ali bolje je pričekati. Sigurnije je. Ligamentu treba vrijeme sazrijevanja - odgovorio je Nemec.

image

Lukas Kačavenda protiv Hajduka

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Od čega se napravi novi ligament?

- Postoji više tehnika. Većinom se radi od tetiva mišića stražnje lože. Druga je opcija od ligamenta patele, a u zadnje vrijeme je dosta u modi tetiva natkoljeničnog mišića - kvadricepsa.

Igračima se događa da nakon povratka imaju problema s ozljedama mišića, nekima je pukao i ligament u drugom koljenu kroz određeno vrijeme kao Marku Pjaci, Josipu Pivariću...

- Zato i jesam oprezan i tražim dužu fizikalnu terapiju, da se pacijent ne vrati prerano treninzima. Zna se dogoditi, iako je to u 2-3 posto slučajeva, da pukne i križni ligament drugog koljena.

image

Boris Nemec

TOM DUBRAVEC Cropix

Je li danas znatno više ozljeda križnog ligamenata nego nekad? Dojam je da je tako...

- Više je tih ozljeda, a razlog je daleko veći broj utakmica nego što su ih nogometaši, pa i sportaši u nekim drugim sportovima, imali nekad. Osim toga, u ranije doba, kad nije bilo magnetske rezonance, znale su se češće događati pogrešne dijagnoze. Ako koljeno nije bilo posebno nestabilno liječnici ne bi prepoznali da je otišao križni ligament, mislili bi da se radi samo o meniskusu, a sportaši su to plaćali vrlo dugim pauzama, neki čak i karijerom. I danas ima pogrešaka, pa i kod artroskopije, koje također nekad nije bilo. Ako ligament nije puknuo do kraja, zna se dogoditi da se ne prepozna koliko je oštećen - istaknuo je profesor Nemec koji se nakon odlaska iz nogometne reprezentacije potpuno posvetio vlastitoj bolnici u Matuljima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 19:14