RONALD GORSIC Cropix
DRAMA U KRANJČI

Šokirani Hajduk u 88. vodio 2:0, pa ostao bez pobjede! Strašan gol Tucija, teška ozljeda Kalinića

Splićani su ispustili praktički već dobiveni meč, na kraju je rezervni golman spašavao i taj bod
Piše: Andro Polić, Sportske novostiObjavljeno: 30. listopad 2022. 16:59

LOKOMOTIVA - HAJDUK 2:2 (Aliyu 88‘, Tuci 90+6‘; Sahiti 61‘, Mlakar 66‘)

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Gledatelja: 4369. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Pataki i Knez. Četvrti sudac: Matić. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Bračko.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Čavlina – Cipetić, Mersinaj, De Haas, Milićević (od 63. Aliyu) – Bubanja, Marić – Pivarić, Tuci, Stojković (od 60. Goričan) – Kulenović. Trener: Silvijo Čabraja.

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić (od 85. Sentić) – Mikanović, Awaziem, Elez (od 33. Simić), Melnjak – Vuković, Fossati (od 59. Grgić) – Sahiti (od 85. Lovrencsics), Krovinović, Biuk (od 59. Čolina) – Mlakar. Trener: Mislav Karoglan.

ŽUTI KARTONI: Mersinaj (37., preoštar prekršaj), Mikanović (44., nesportsko ponašanje), Milićević (44., nesportsko ponašanje), Grgić (45., nesportsko ponašanje), Fossati (45.+2., nesportsko ponašanje), Tuci (71., neoprezna igra), Marić (78., preoštar prekršaj), Čolina (90.+5., nesportsko ponašanje).

>>> POGOTKE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Može li Hajduk bez Marka Livaje? Bilo je to glavno pitanje uoči dvoboja Lokomotive i Hajduka, a remijem 2-2 u Kranjčevićevoj ulici, "bijeli" nisu niti ovaj put uspjeli stati na kraj negativnoj tradiciji po njih, u dvobojima u kojima su bili lišeni usluga svog najboljeg igrača. Činilo se kako će se suša pobjeda bez Livaje prekinuti u ovom dvoboju, sve do sudačke nadoknade kada je Lokomotiva šokirala goste i otkinula im dva boda.

U prethodna dva dolaska u Zagreb na noge Lokomotivi, Hajduk je ukupno producirao devet pogodaka. U najsvježijem njihovu međusobnu susretu na istom mjestu, osjećao se izostanak "mozga" momčadi, u pet dosadašnjih utakmica bez Livaje, Hajduk je uspio pobijediti jedino Tehničar iz Cvetkoveca u Kupu.

Motiva u nedjeljnom dvoboju nije nedostajalo niti s jedne strane. Dok je trener Lokomotive Silvijo Čabraja lovio trijumf protiv Hajduka, jedinu momčad protiv koje nije slavio u prvenstvu otkad je na klupi Lokomotive, gosti su se nadali pobjedi kojom bi stigli na dva boda minusa u odnosu na vodeći Dinamo (koji ima i utakmicu manje).

Krenuo je Hajduk agresivno u uvertiru susreta, međutim, domaćin se bez problema othrvao kratkoročnim naletima i usmjerio igru u borbu na sredini terena. Od 20. minute igra se polako preselila na gostujuću polovicu. Pokušao je Kulenović u nekoliko navrata glavom, ali nije bilo ozbiljne ugroze Kalinićevih vrata koji se na gol Hajduka vratio nakon tri utakmice izbivanja. Najzanimljivija situacija dogodila se u 43. minuti, doduše ne pred golom, nego na sredini terena kada je nakon duela Mikanovića i Stojkovića nastala gužva s puno međusobnog naguravanja i povišenih tonova.

Na početku nastavka izgledalo je kako ponovno slijedi borba isključivo na sredini terena, sve do 59. minute kada se utakmica otvorila. Prvo je domaća momčad "školski" prebrojala igrače Hajduka i dovela Kulenovića u stopostotnu priliku, ali njegov udarac s nekoliko metara otišao je visoko preko vrata. Samo dvije minute kasnije, uslijedila je kazna za promašaj. Sahiti se s ruba 16-erca namjestio, opalio desnom nogom i precizno pogodio donji desni kut Čavlininih vrata za vodstvo Splićana i veliko slavlje na tribinama na kojima su dominirale pristaše Hajduka.

image
RONALD GORSIC Cropix

Samo pet minuta kasnije, stigao je novi "hladan tuš" za Čabrajinu momčad. Krovinović je s lijeve strane poslao nizak i oštar ubačaj, a akciju je ispratio Mlakar koji nije imao težak posao iz neposredne blizine podebljati vodstvo gostiju. Aliyu je u 88. minuti uspio smanjiti vodstvo gostiju, a kada se činilo kako je sve odlučeno, možda su igrači Hajduka u glavama već upisali nova tri boda, Tuci je fantastičnim udarcem uspio u sudačkoj nadoknadi izjednačiti rezultat i donijeti Lokomotivi bod. Nakon izjednačenja, imali su domaćini još nekoliko opasnih dolazaka pred vrata "bijelih", ali nisu uspjeli napraviti potpunu senzaciju i stići do ukupnog slavlja u završnici dvoboja. Još jedna loša vijest za Hajduk je nova ozljeda Lovre Kalinića koji je, vidno utučen, na nosilima napustio igru u 85. minuti.

image

Statistika dvoboja Lokomotiva - Hajduk

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN


KRAJ: Nevjerojatna utakmica u Zagrebu! Mogao je na koncu Hajduk ostati bez ičega, a vodili su Bijeli do 96. minute!

96 - Imali su Lokosi priliku čak i potpuno preokrenuti utakmicu u svoju korist, izveo je Pivarić korner, a do lopte je na kraju došao De Haas koji je pucao pored gola.

96 - GOOOOOL! Tuci zabija za 2:2 i preokret u Kranjčevićevoj! Na samom isteku sudačke nadoknade izveo je vratar Čavlina jedan prekid na centru, lopta je nakon odbijanja došla do Tucija koji iz voleja pogađa za konačnih 2:2.

93 - Bilo je sada nekoliko solidnih prilika za Lokomotivu. Najprije je Awaziem umalo ‘zakuhao‘ situaciju za domaćine, ali je stigao ispraviti svoju pogrešku i ispred Tucija poslati loptu u korner, a zatim su nakon tog prekida nisu uspjeli ugroziti gol gostiju.

90 - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade u Kranjčevićevoj.

image
RONALD GORSIC Cropix

88 - GOOOOOOL! Smanjila je Lokomotiva vodstvo gostiju. Tuci je dobro pronašao Aliyjua na drugoj stativi koji je zabio pored nemoćnog Sentića.

85 - Osim Sentića koji je ušao umjesto Kalinića, u igru je ušao i Lovrencsics koji je zamjenio Sahitija.

82 - Ponovno peh za Lovru Kalinića. Tek što se vratio u momčad nakon izbivanja zbog ozlijede, ostao je ležati nakon jedne povratne lopte vratar Hajduka koji je pao i počeo se držati za koljeno. Emotivno je sve to doživio kapetan Bilih koji je na nosilima napustio travnjak. Umjesto njega ušao je Sentić.

80 - Kombinirali su još jednom Lokosi, Cipetić je tražio nekoga na petercu, ali je siguran bio kapetan Hajduka Kalinić koji je bio najviši u skoku i sigurno uzeo loptu u ruke.

77 - Još jedna velika prilika za Lokomotivu! Pivarić je centrirao iz skraćenog kornera, netko je od domaćih igrača prebacio loptu na drugu stativu, a tamo je mrvicu zakasnio Bubanja koji nije uspio pospremiti loptu u mrežu. U nastavku akcije žuti karton zaradio je Marić.

73 - Glavni sudac Lovrić primoran je zaustaviti susret jer su gostujući navijači napunili dio terena bakljama i uvjeti trenutno nisu povoljni za nastavak susreta.

71 - Evo još jedne opomene na utakmici. Žuti karton zaradio je napadač domaćih Tuci.

66 - GOOOOOL! Hajduk vodi 2:0. Mlakar je ispratio akciju u kojoj je najprije Aliyju izgubio loptu, Grgić je dao za Krovinovića, a Slovenac se dobro ubacio i zabio drugi pogodak svoje momčadi na utakmici.

63 - Mijenjao je sada i trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, Uveo je u igru Aliyjua koji je zamjenio Milićevića.

61 - GOOOOOL! Hajduk je poveo 1:0. Odmah nakon zicera Lokomotive, na drugoj strani stigao je odgovor. Grgić je dao za Sahitija koji se iz okreta oslobodio svog čuvara i precizno pogodio u donji lijevi kut za vodstvo svoje momčadi.

59 - Kakva prilika za Lokomotivu! Najprije je Bubanja bio prekratak, zatim je Stojković promašio loptu, a ona je na kraju te akcije došla do Kulenovića koji je kao duh ostao zaboravljen na drugoj stativi, ali je iz stopostotne prilike prebacio čitav gol.

57 - Dvostruka izmjena kod Hajduka. Iz igre su izašli Fossati i Biuk dok su umjesto njih na teren ušli Čolina i Grgić.

56 - Ponovno se sada malo razbudilo gledalište. Biuk je najprije pucao u blok, nisu uspjeli očistiti to u nastavku akcije domaći braniči, te je lopta došla do Krovinovića koji je iz ne baš tako izgledne situacije glavom pucao pored gola.

image

navijaci Hajduka

RONALD GORSIC Cropix

53 - Prvi udarac u okvir Hajdukova gola! Izgubili su gosti posjed na sredini terena, kombinirali su igrači Lokomotive, a lopta je na kraju došla do Tucija čiji je pokušaj išao ravno po sredini gola te je takav bio lagan plijen za Kalinića.

50 - Pokušao je sada Cipetić nakon slobodnog udarca, ali ni ovoga puta Lovre Kalinić nije morao intervenirati jer je njegov udarac glavom otišao preko vrata.

48 - Ostali su sada ležati Tuci i Awaziem nakon što su se sudarili prilikom jednog izvođenja auta.


POLUVRIJEME - Nema pogodaka u Kranjčevićevoj, ali potkraj prvog dijela dogodio se fizički obračun u kojem su sudjelovali gotovo svi igrači na terenu. Publika zvižducima ispraća suce u svlačionicu.

44 - Zaiskrilo je na travnjaku. Sve je počelo nakon sukoba Stojkovića i Mikanovića, dotrčali su i drugi igrači, a Mikanović je uhvatio za vrat igrača Lokomotive. Epilog su žuti kartoni za Mikanovića, Hajdukovog rezervnog igrača Grgića te Lokomotivinog Milićevića koji je došao u obrani Stojkovića

43 - Tražili su igrači Hajduka kazneni udarac nakon zračnog dvoboja De Haasa i Sinića, ali sudac Lovrić nije pokazao na bijelu točku

42 - Dobro su kombinirali Krovinović i Biuk nakon kornera s lijeve strane. Biuk je uposlio Vukovića koji se nalazi na 12-13 metara, ali njegov udarac je završio u bloku

image
RONALD GORSIC Cropix

36 - Melnjak je dobro probio lijevu stranu i ubacio u sredinu, ali Čavlina je bio prvi na lopti

33 - Problemi za Hajduk. Zbog ozljede je izašao Elez, a zamijenio ga je Simić. Zanimljivo je da je Simić bio spreman za ulazak i ranije, ali je klupa Hajduka čekala da Elez odradi skok nakon kornera Lokomotive

31 - Odigrano je pola sata utakmice, a niti jedna momčad nije imala udarac u okvir gola

27 - Dobru su kontru odigrali igrači Lokomotive, ali Cipetićev ubačaj je Melnjak izbacio u korner

21 - Pokušao je Mlakar lijevom nogom s nekih 18-19 metara od gola, ali i to je otišlo visoko. Ipak malo niže od Kulenovićevog pokušaja

image
RONALD GORSIC Cropix

19 - Upišimo pokušaj Kulenovića glavom na ubačaj Cipetića koji je otišao visoko, visoko iznad gola. No, utakmica je trenutno takvog ritma da i ovo trebamo upisati

16 - Kako će Hajduk igrati bez Livaje? To je pitanje koje se postavljalo od kada je bilo jasno da će Splićani protiv Lokomotive biti lišeni usluga svojeg najboljeg igrača. Ako je suditi po prvih 16 minuta, bit će teško za Hajduk bez Livaje. Splićani u napadu nemaju pravu ideju, Sahiti se trenutno nudi kao najagilniji od svih Hajdukovih ofenzivaca

12 - Hajduk ima nešto veći posjed lopte, ali nema pravih akcija s niti jedne strane

8 - Krovinović je sjajno ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, ali Awaziem je za malo prekratak.

3 - Zaprijetio je sada Hajduk. Sahiti je prebacio na drugu vratnicu, a Awaziem je pucao glavom, ali samo u korner iz kojeg se nije izrodila nova opasnost.

1 - Počeo je susret u Kranjčevićevoj!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:45