Ibrahim Aliyu

 ALEX SLITZ Getty Images Via Afp
IBRAHIM ALIYU

‘Moj Dynamo bi pobijedio Dinamo, a za jednog Lokosa sam siguran da može igrati u MLS-u‘

Nigerijac je prije godinu i pol dana Zagreb zamijenio četvrtim najvećim gradom u SAD-u
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 20. rujan 2024. 23:49

"Houston, imamo problem!", poznata je fraza američkih astronauta na misiji Apolla 13, koju doduše spominjemo samo zato što je tema teksta povezana s tim teksaškim gradom, četvrtim najvećim u SAD-u. Jer, Houston od dolaska Ibrahima Aliyua iz Lokomotive - problema nema. Ili su svedeni na najmanju moguću mjeru...

Simpatični Nigerijac javio nam se na dan utakmice njegovog Dynamo Houstona protiv Vancouver Whitecapsa koja je inače završila remijem 1:1.

- Bok! Kako si? Dobar dan - pozdravlja nas nasmiješeni Aliyu i odmah ispaljuje sve što ima u arsenalu hrvatskog jezika.

Američki san

Kajzericu je napustio prije godinu i pol dana kada je u transferu vrijednom 2,1 milijun euro potpisao za Dynamo Houston, klub koji se natječe u američkom MLS-u.

- MLS je sad velika, rastuća liga. Dobra motivacija za mlade igrače jer mogu igrati protiv sjajnih igrača i mogu dosta toga naučiti od njih. Veliki europski klubovi stalno dovode mlade igrače iz MLS-a. I dalje smatram da je to dobar korak u karijeri. Liga je jako dobra - ustvrdio je.

image

Houston Dynamo
Ibrahim Aliyu

Privatna Arhiva

Što se promijenilo u tvom životu od odlaska "preko bare"?

- Mnogo toga. Dynamo Houston je sjajan klub, živim jako dobro. Nemojte me krivo shvatiti, jako volim Zagreb, ali klubovi se ne mogu uspoređivati. Prva godina u HNL-u bila je moja premijerna u profesionalnoj karijeri tako da mi je bilo dosta teško, morao sam puno toga naučiti. Srećom, puno sam naučio u Lokomotivi, a još više sad u Houstonu. Sada mogu reći da je igranje HNL-a bilo lakše, ali tada...

Aliyu je ove sezone zabio šest golova, ima i pet asistencija, a ugovor s Dynamom, koji ima mogućnost produljenja, traje do 2025. godine. Otkriva nam kakvi su planovi za budućnost...

- Ne mogu reći nešto konkretno u ovom trenutku, ali imao sam nekoliko ponuda u ovom prijelaznom roku, no mislim da još nije vrijeme za odlazak. Smatram da se još moram iskazati ovdje, a onda ćemo vidjeti.

image

Ibrahim Aliyu

ALEX SLITZ Getty Images Via Afp

Odakle su stizale ponude?

- Iz Europe, tj. Portugala i Mađarske. Ali kao što sam rekao, smatram da se moram još dokazati u MLS-u, a onda napraviti novi korak u karijeri. Naravno da je plan vratiti se u Europu, ali sad nije vrijeme za to.

Čeka okršaj s Messijem

A i zašto bi žurio? Kako kaže, život u Houstonu je sjajan, u MLS-u igra protiv velikih imena, ali zasad nije imao sreće da zaigra protiv najboljeg svih vremena.

- Da, igrali smo protiv Inter Miamija, ali Messi je bio ozlijeđen. Pobijedili smo ih u finalu U.S. Open Cupa, igrali su Busquets i Jordi Alba, bilo je to sjajno iskustvo, drago mi je da smo se susreli na terenu.

Uvijek ističe kako mu je san zaigrati za reprezentaciju Nigerije u koje se, pak, jako teško probiti s obzirom na veliki broj igrača koji dolaze iz ‘Liga petice‘.

- Naravno da mi je to san. Kontaktirali su me iz Saveza, čekamo pravi trenutak. Vjerujem da ću dobiti poziv uskoro, uvjeren sam. Za našu reprezentaciju igra jako puno igrača iz velikih europskih klubova, ali ako dobijem priliku, objeručke ću je zgrabiti. Siguran sam!

Prati li bivši klub, zagrebačku Lokomotivu?

- Naravno da pratim Lokomotivu. Nisu imali dobar ulazak u sezonu kao prošle sezone, ali odigrali su dobro protiv Istre i ne sumnjam da će biti još bolji. Kad god mogu, gledam Lokomotivine utakmice - kaže pa dodaje:

- Često se čujem s bivšim suigračima, najviše s Mersinajem, Vranjom (Marko Vranjković) i Silvekom (Silvio Goričan), također i sa Šotičekom, bez obzira na to što više ne igra u Lokomotivi, jučer mu je bio rođendan pa sam mu čestitao.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jeste li upućenu u njegovu transfer sagu u ljetnom prijelaznom roku?

- Znam da je imao ponudu iz Dinama, ali izabrao je Basel. Mislim da bi Dinamo bio najbolja opcija za njega jer Dinamo je Dinamo, to je klub iz njegovog grada, ali mislim da i u Baselu može postati što god želi. Ako izvan Hrvatske da sve od sebe, svejedno može ispasti sve jako dobro za njega. Ali Dinamo je iz Hrvatske, tamo bi imao veću pomoć starijih suigrača.

Ima li u Lokomotivi materijala za MLS?

- Naravno, mislim da bi neki mogli igrati ovdje. Lokomotiva je puna mladih i talentiranih igrača. Za Goričana sam siguran da može igrati ovdje, on je jako dobar igrač, brz, ima sve potrebno.

Dinamo nije smio primiti devet golova

Jesi li možda gledao Dinamov debakl u Ligi prvaka?

- Da gledao sam utakmicu. Nije to bila dobra večer za Dinamo, to je jedan veliki klub, nisu smjeli izgubiti s tolikom razlikom. Naravno, Bayern je europski velikan, ali primiti devet golova... To je jako puno. U drugom poluvremenu sam bio impresioniran povratkom, zabili su dva gola u dvije minute, a onda su pali u ponor - kaže pa nastavlja:

- To je Liga prvaka. Vidio sam da su se dinamovci malo prestrašili nakon drugog postignutog gola. Trebali su dobiti samopouzdanje i iskontrolirati utakmicu, ali malo su se tresli. Mislim, ipak je to Bayern. Ali i Dinamo ima igrače koji su igrali velike utakmice, no neki su se tresli. Vjerojatno ima nešto i do igranja na Allianz Areni, pred 80.000 ljudi. Ali devet primljenih golova je jako puno, previše.

I za kraj, tko bi pobijedio, Dynamo iz Houstona ili imenjak iz Zagreba?

- Dynamo Houston, vjerujte mi, sto posto - zaključuje Aliyu.

Linker
20. rujan 2024 23:51