Emir Sahiti

 TOM DUBRAVEC Cropix
OMILJENA MUŠTERIJA

Lokosi su kao stvoreni za Sahitija, dosad im je u mrežu pospremio šest lopti, evo što najavljuje za petak

Splitski klub gostuje kod Lokomotive, a novi se ‘penicilin‘ za njih nazire u liku kosovskog reprezentativca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 11:35

Jan Mlakar je protekle dvije sezone bio najbolji pojedinac Hajduka protiv Lokomotive. Pravi "penilicin" za Lokose. U osam odigranih utakmica protiv ovog zagrebačkog kluba zabio je čak šest pogodaka, učinak je to koji nije nadmašio ni Marko Livaja jer kapetan Bijelih zabio je identičnih šest zgoditaka, ali u deset utakmica.

Mlakar je imao posebnu strast igranja s Lokomotivom jer već na debiju u bijelom dresu postigao je dva pogotka zagrebačkoj momčadi. Samo jednom nije zabio u Kranjčevićevoj. Ali, više nema Mlakara, od kolovoza je u Pisi, a time je otvoren i novi natječaj za nasljednika slovenskog golgetera.

Pritom Livaju i ne stavljamo u konkurenciju, budući da prvi strijelac HNL-a zabija i ostalima, njegove omiljene "mušterije" su Istra i Gorica, kojima je dosad zabio deset, odnosno, osam pogodaka. Lokomotiva mu je tek na diobi trećeg mjesta jer u HNL-u je identičnih šest zabio i Rijeci.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Emir Sahiti je izgledni nasljednik, s obzirom na to da i kosovskom reprezentativcu odgovara Lokomotiva. Šest pogodaka je zabio i Sahiti, s tim da je četiri puta pogodio u dresu Hajduka, a dvaput dok je bio na posudbi u Šibeniku. Može li Sahiti biti nasljednik Mlakara?

Reklo bi se, ima sve preduvjete, s tim da je ponovno ušao u seriju. Dvije utakmice zaredom je među strijelcima, ide prema svojoj najboljoj sezoni u Hajduku, barem što se HNL pogodaka tiče. Četiri je postigao ove sezone, a dosadašnji najbolji učinak stao je na pet pogodaka u sezoni 2021./22. Sahiti je raspoložen protiv Lokomotive, što je potvrdio u rujnu kad je postigao jedini zgoditak u iznimno važnoj pobjedi s kojom su Bijeli prekinuli niz od dva poraza.

- Mogu li zabiti i treću zaredom? Mogu, nadam se - odgovorio je na pitanje novinara nakon dvoboja s Goricom.

U prvoligaškoj karijeri jednom mu se dogodilo da je pogotke zabijao u tri uzastopna susreta. U dresu Šibenika početkom 2021. godine postigao je četiri pogotka u tri susreta, a seriju je započeo, pogađate, protiv Lokomotive! U Kranjčevićevoj je zabio dva komada za pobjedu Šibenika od 4:0, a potom je tresao mreže Rijeke i Dinama. Upravo je taj niz susreta vratio Sahitija u Hajduk, a sve je počelo s Lokomotivom.

U petak ima novu prigodu nastaviti seriju. Po prvi put u Hajduku poentirati tri utakmice zaredom na terenu koji mu je bio "lansirna rampa" za povratak na Poljud. Uz to, Sahiti ima prigodu poravnati i svoj najbolji golgeterski učinak u Hajduku, a još ni pola sezone nije. Pritom treba dodati, slijedi nakon Kranjčevićeve još jedna utakmica protiv suparnika kojem Sahiti najviše zabija. Lokomotiva mu je favorit, a drugi na popisu je Dinamo, kojem je zabio tri pogotka.

Sahiti je u formi, a njegovi "najdraži" suparnici su na rasporedu. Zato je lako pronaći odgovor na pitanje s početka teksta. Da, Sahiti zaista može biti novi "penicilin" za Lokomotivu, dostojno zamijeniti slovenskog reprezentativnog napadača Mlakara, koji je dizao formu i samopouzdanje upravo protiv Lokosa. Nešto slično napravio je i Sahiti u zadnjoj poljudskoj pobjedi. Lokomotiva ga je vratila u život pogotkom na kojeg je čekao više od pet mjeseci.

Da, Lokomotiva baš izgleda kao stvorena za Sahitija, u petak ćemo vidjeti hoće li i biti tako...

Hajdukovci efikasni protiv Lokosa u Kranjčevićevoj

Hajduk je u posljednjih osam ogleda s Lokomotivom u Kranjčevićevoj uvijek zabijao najmanje dva pogotka. Preciznije, u rasponu od dva do šest koliko su Bijeli postigli u Kup susretu (3:6).

U posljednjih sedam prvenstvenih gostovanja kod Lokomotive kreirali su manji raspon, od dva do tri pogotka koji im ipak nisu uvijek bili dovoljni za pobjedu. Jednom čak ni za remi, budući da su, podsjetimo, u lipnju 2020. izgubili s 2:3. Bio je to jedini HNL poraz Bijelih u tih sedam efikasnih susreta protiv momčadi s Kajzerice. Upisali su po tri pobjede i remija, ali svaka je utakmica bila iznimno efikasna. Tek jednom se u tih sedam susreta dogodilo da je utakmica otišla ispod tri pogotka i da oba suparnika nisu poentirala. Statistika i tradicija sugeriraju još jedan efikasni dvoboj, a evo i tih efikasnih osam zadnjih gostovanja Hajduka u Kranjčevićevoj:


SEZONA 2019./20.

Lokomotiva - Hajduk 3:2 (liga)

SEZONA 2020./21.

Lokomotiva - Hajduk 1:2 (liga)

Lokomotiva - Hajduk 0:2 (liga)

SEZONA 2021./22.

Lokomotiva - Hajduk 2:2 (liga)

Lokomotiva - Hajduk 2:3 (liga)

Lokomotiva - Hajduk 3:6 (kup)

SEZONA 2022./23.

Lokomotiva - Hajduk 2:2 (liga)

Lokomotiva - Hajduk 0:3 (liga)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 05:16