Aleksandar Trajkovski i Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC Cropix
STVARANJE ŠAMPIONA

Leko je našao dva nova igrača za ‘Hajduk koji melje‘, ali protiv Dinama neće biti dovoljni samo ‘mišići‘

Stiglo je ohrabrenje pred najveću utakmicu, u kojoj će Splićani morati još bolje žele li do trijumfa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. rujan 2023. 07:33

Teška, ali vrijedna pobjeda Hajduka. Na "mišiće" su Bijeli izvukli tri boda protiv Lokomotive. Silno im je trebala pobjeda u trenutku kad su "plesali" po rubu još jednog neuspjeha. Ali, iščupali su se, došli do svega što su htjeli i željeli pred derbi. Skinuli su taj "teret od dvije tone", kako se slikovito izrazio Ivan Leko.

- Navikneš se živjeti s tim teretom na leđima jer ako ne možeš, onda nisi za Hajduk - naglasio je trener Bijelih.

Psihološki je trenutak bio iznimno zahtjevan. U tjednu pred utakmicu igrači su se našli zajedno, team buildingom podizali samopouzdanje. Lokomotiva je potvrdila, zajednička fotografija nije bila "fake". Nije bila prazna priča. Hajduk je Lokomotivu dobio na energiju momčadi, na veliku želju i htijenje. Deplasirano je pričati kako su Bijeli odigrali briljantnu utakmicu. Daleko je to bilo od onog izdanja s Rijekom, najbolje utakmice koju su hajdukovci odigrali ove sezone. Nije ni atmosfera Poljuda bila na sličnoj razini, ali i kada sve ne ide po "špagi" treba pobjeđivati. Izvući utakmicu, uzeti bodove i krenuti naprijed, Mentalnu snagu iskazali su Lekini igrači, a pritom je trener svjestan da je samokritika i dalje jako bitna.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Kada smo imali seriju od devet pobjeda nije to bilo tako bajno, niti je danas toliko slabo. Ali, trebaš uvijek biti samokritičan jer kada prestaneš imati tu karakteristiku, onda lako uđeš u problem.

Samokritika u ovom slučaju znači da se Hajduk mučio s realizacijom, da je igra imala previše sporih sekvenci. Nisu Bijeli znali riješiti gostujući defenzivni blok u sredini, pogotovo se to odnosi na prvo poluvrijeme. Želja je bila prisutna, ali ne i znanje s kojim bi se utakmica odvela u mirne vode. Nije bilo lakoće, osjećao se grč u igri. Te "dvije tone" psihološkog tereta primjećivale su se posebno u onim malobrojnim prigodama u prvih sat vremena. Livaja nije zabio četvrtu prvenstvenu zaredom, Čavlina ga je početkom drugog dijela zaustavio na čudesan način. Takve obrane vratara napadače bacaju u očaj, publiku natjeraju da počne razmišljati "je li ovo još jedna bez pobjede", a što tek treneru prođe kroz glavu u tim trenucima bolje i ne pitati...

Zato je izborena pobjeda iznimno važna jer došla je u susretu gdje se trebalo pronaći junaka, gdje je uz to trebalo i sreće. Prvo za pogodak, a kasnije i za očuvanje pobjede.

- Ponekad te Bog pogleda jer to zaslužiš - emotivno je poručio Leko.

Upravo se ta konstatacija može dodati u opisnoj ocjeni Emira Sahitija. Rekli smo, trebalo je pronaći junaka, a Hajdukov je junak bio krilni napadač. Toliko smo o Sahitiju ispisali proteklih tjedana, toliko prizivali njegova nekadašnja izdanja i naposljetku je Sahiti odgovorio na najbolji način. I sam je nakon dvoboja priznao da mu nije bilo lako.

- Potrčao sam prema tribinama nakon pogotka, toliko sam bio željan jednog pravog poteza, a znao sam koliko nam treba pobjeda - iskreno je kazao 24-godišnji krilni napadač.

U pravi trenutak je zabio Sahiti, a pet mjeseci je prošlo od njegovog posljednjeg zgoditka kojeg je upisao u dvoboju s Varaždinom. Čekalo se Sahitija ove sezone, čekao se njegov prvijenac i dočekao u najbitnijem trenutku. Za tri boda, ali i podizanje samopouzdanja kompletne momčadi pred derbi. Jer, uvijek je najljepše ući u derbi sa zadnjom pobjedom. Radi momčadi, ali i navijača koji će tjedan uoči Dinama imati pravo na velike snove. Međutim, Leko zna da se od prošlosti ne živi, da si dobar koliko ti je dobra zadnja utakmica. Ta zadnja je već prošla...

image

Mihael Žaper

TOM DUBRAVEC Cropix

- Malo možemo proslaviti, a onda opet u rudnik.

Leko ima sedam dana kako bi pripremio svoje "rudare" za još jedno veliko "kopanje". S Dinamom će trebati ostaviti srce na terenu, ali pritom će i trener morati iskazati još bolji rukopis. Nakon poraza s Goricom promijenio je Leko nekoliko igrača, ostavio na klupi Odjidju i Moufija, izvan kadra Brajkovića. Ponudio je šansu Benrahouu, na krilo postavio Dajakua, na beka Mikanovića. Ali, nisu promjene donijele bitan pomak.

Tek se ulaskom igrača s klupe, primarno Žapera i Trajkovskog, Hajduk preobrazio u momčad koja ritmom "melje" suparnika.

Zato se do Dinama može uživati u pogledu s vrha, ali da bi se ta pozicija sačuvala morat će se poboljšati igra, pronaći adekvatna kadrovska rješenja za otvorene pozicije. Tri boda su osvojena, ali još je veliki posao pred Lekom u stvaranju još boljeg Hajduka. Stvaranju momčadi šampionske igre i atmosfere.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 12:09