Valdas Dambrauskas

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
VATRENA NAJAVA

Dambrauskas o Livaji i Kaliniću: ‘Tko treba igrati, kako igrati, svi bi o tome pričali. Pa mi nemamo problem!‘

‘Ali, mi smo opasni, potvrdio je to i Dinamo sa svojom postavkom igre‘, tvrdi trener Hajduka.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. ožujak 2022. 15:03

Pred utakmicu s Lokomotivom dominirala su očekivane teme neefikasnosti, suradnje Livaje i Kalinića, siromašnog bodovnog učinka. Krenuli smo od zadnje tri ligaške utakmice u kojima je Hajduk postigao tek dva pogotka, a proljeće su otvorili sa serijom od najmanje tri po utakmici. Navika je gadna stvar, posebno dobra navika.

- Momčad igra da zabije pogotke, ali i jače momčadi upadnu u takva stanja. Zadnju utakmicu protiv Dinama imali smo akcije koje nismo pretvorili u šanse. Nadam se da ćemo protiv Lokomotive biti učinkovitiji. Stalno se spominje suradnja Livaje i Kalinića, ali i u tim utakmicama gdje nismo zabili kao protiv Dinama, Livaja i Kalinić su igrali tek 30 minuta zajedno. Radili smo na poboljšanju, jer dva gola u tri utakmice nije Hajdukov stil igre - kazao je Dambrauskas.

Tko će početi od prve minute, vraća li se Nikola Kalinić u startnu postavu?

- Nikada ne govorim tko će početi. Dajte da nešto i ja jedini znam. Inače nije zanimljivo – duhovito je odgovorio Dambrauskas.

Nastavilo se na temu "Livaja i Kalinić". Dojam je kada igraju zajedno da ne sudjeluju dovoljno u obrambenim zadacima.

- Prvo, svjestan sam te diskusije, jer nogomet je razmjena mišljenja i diskusija. Tko treba igrati, kako igrati, svi bi o tome pričali. Mislim da svi stavovi pokušavaju pronaći problem, ali mi nemamo problem. Mi imamo dva sjajna igrača koji su rješenje za Hajduk. Igraju tek pet utakmica zajedno, i to ne punih utakmica. Pritom tražimo najboilji način kako će funkcionirati u napadu i obrani. Ali, mi smo opasni, potvrdio je to i Dinamo sa svojom postavkom igre. Dinamo je napravio sve da se zaštiti od našeg napada. Mi zaista imamo sjajni napad, ali moramo pronaći način kako ćemo iskoristiti taj napad. Dobili smo Belupo, a igrali su Kalinić i Livaja zajedno pa nije bilio pitanja. Želim reći, svaka utakmica je zasebna priča, drukčija. Nismo ponekad dobri kao na primjer protiv Gorice, ali trebamo nastaviti uporno raditi.

Sve se nekako svodi na problem Livaja – Kalinić, međutim dojam je da ima i većih problema kao što je, primjerice, bolji protok lopte u veznom redu. Kreacija igre za napadače.

- Prvi napadači u nogometu su obrana, a prvi obrambeni su napadači. Želim reći, igraju svi. Nije samo pitanje vezne linije. Međutim, treba vremena za uigravanje. Pogledajte druge momčadi. Igraju dvije-tri godine zajedno da bi se razumjeli bez gledanja. U zadnjih 10 utakmica nije bilo pitanje tko će igrati zajedno, već je pitanje da nam svi igrači budu zdravi i u najboljoj formi. Jer, kada su nam svi zdravi i puni samopouzdanja, nitko nas neće zaustaviti.

Proljeće ste započeli s pobjedama u seriji, ali zaredali su potom rezultati koji se ne očekuju od Hajduka. Osjećate li pritisak nakon tri utakmice bez pobjede, strahujete li od lošeg rezultata protiv Lokomotive?

- Vjerujem da utakmice iz prošlosti neće utjecati na našu budućnost. Analizirali smo individualnu igru, naše slabosti iz proteklih utakmica. Imamo 10 dvoboja do kraja i svaki sljedeći je najvažniji. Ne odustajem, ni igrači također. Imamo atmosferu i idemo dalje. Ne trebamo misliti o priitsku, nego samo o šansama, a za mene je svaka utakmica prilika za tri boda. Kada gledate što se događalo u ligi, ovo je najbolja stvar za hrvatski nogomet. Svatko može svakog pobijediti. U nedjelju naš remi više nije bio izgubljena dva boda nego dobiven jedan kada su se vidjeli rezultati ostalih. Zato nam sada treba samo fokus na tri boda.

Jeste li gledali Lokomotivu u Šibeniku prošlog petka?

- Nisam išao u Šibenik, jer sam imao karantenu i trening prije derbija, ali šef skautske službe je donio zanimljiv izvještaj. Lokomotiva? Da je početak sezone, bili bi kandidat za prekid dominacije top four. Imaju energiju, entuzijazam mladih igrača koji ih čini posebnim. Zbog toga ide respekt prema treneru i menadžmentu koji je kreirao interesantnu i kvalitetnu momčad u svim linijama. Zato ne očekujemo laganu utakmicu, ali očekujemo pobjedu. Protiv Dinama smo imali psihološki tešku utakmicu, a takvi dvoboji doprinose sazrijevanju ekipe. U tim utakmicama mi se pogledamo u ogledalo, vidimo gdje smo.

U dva susreta sa Lokomotivom postigli ste devet zgoditaka, vidjeli smo i dva autogola. Hoćemo li ponovno gledati nogometnu ljepoticu?

- Ne bih volio ponovno vidjeti iste ljepotice, ali bilo divno da mi postignemo puno zgoditaka.

Matematika kaže ako Hajduk pobijedi svih 10 utakmica do kraja sigurni je prvak.

- Zato se koncentrirajmo na sljedeću utakmicu i onda ćemo gledati naprijed.


Na Poljudu 15.000 gledatelja

Do petka poslijepodne prodano je približno 5000 ulaznica članovima kluba, a od danas ujutro (subota) ulaznice za utakmicu sa Lokomotivom odlaze u slobodnu prodaju. Karte za susret s Dinamom nisu se mogle kupiti u slobodnoj prodaji, već su ulaznice kupovali isključivo članovi. Međutim, za dvoboj sa Lokomotivom ostalo je dovoljno ulaznica da bi na dan utakmice mogle otići u slobodnu prodaju. Očekuje se da će susretu sa Lokomotivom poslijepodne na Poljudu nazočiti oko 15.000 gledatelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 01:18