Slavko Blagojević u utakmici protiv Varaždina

 RONALD GORSIC Cropix
OMILJENA IROKEZA

Žestoki kapetan kojega Tramezzani obožava: ‘S 37,5 godina trebalo bi mi biti teško, ali nije‘

Slavko Blagojević kod svih je trenera imao isti status: lider u igri i u svlačionici
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. rujan 2024. 06:39

U nedjeljno prijepodne bio je s obitelji. Slobodnim danom je Paolo Tramezzani označio nedjelju, nakon što su u subotu odradili trening oporavka po povratku iz Varaždina. Uz dva sina (8,5 i 5,5) i suprugu, Slavko Blagojević nalazi najdraže “rekuperacije”...

- Evo upravo smo izišli iz kina, nedjeljna matineja za djecu, vraćam se u svoje djetinjstvo - kazat će dobrog raspoloženja dok obitelj šeće kroz grad.

Pulu je Slavko Blagojević upoznao prije 12 godina, kada je stigao iz Lučkog i odmah postao prepoznat po irokezi i žestokom nogometu. Stil igre, učinak koji je s vremenom postao njegov zaštitni znak i status ljubimca publike. Nakon nepune tri godine, transferiran je u RNK Split, uz Woona, i Istra je inkasirala 230 tisuća egzistencijalno potrebnih eura.

Nakon Parka mladeži selidba godinu i pol kasnije u Litvu, pa naposljetku Latviju. Osvojio je naslov prvaka u Litvi, tri Kupa i Superkupa, te Kup u Latviji. Prije četiri i pol godine vratio u Hrvatsku, i tamo gdje mu je najdraže, u Pulu. Želio ga je Ivan Prelec kao lidera. Od tada, svi treneri koji su se redali na Drosini imali su isti doživljaj Blagojevića, lider u igri i u svlačionici!

Negdje dobiješ, negdje izgubiš

Kod Garcije je skupio 29 nastupa jer je doživio tešku ozljedu puknuća križnih ligamenta. Vratio se unatoč odmakloj nogometnoj dobi i, eto, u 38. godini, i dalje je kapetan i predvodnik Zeleno-žutih. Kod Igora Pamića je skupio 83, a kod Valdasa Dambrauskasa 81 utakmicu. S Tramezzanijem, koji ga obožava, je na 18 od ožujka. Posljednje dvije je izgubio...

- Uh, baš sam žalostan jer smo dolazili iz dobrog perioda, s pobjedom u Koprivnici, remijem s Hajdukom i prolaskom u Kupu. Protiv Lokomotive i sada Varaždina izgubili smo dvije utakmice u kojima smo, uz sav respekt suparnicima, zaslužili uzeti neke bodove. Prevagnulo je na suparničku stranu i naravno da su nas sada ta dva negativna rezultata spustila u entuzijazmu. No, takav je nogomet, negdje dobiješ više nego zaslužiš, negdje izgubiš kad si zaslužio...

image

Slavko Blagojević

GORAN SEBELIC Cropix

Dojam je da je protiv Lokosa i Varaždina postojao isti problem, jalovost u realizaciji?

- Točno tako. Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili, a suparnik jest svoje, naposljetku su oni slavili i tko te pita kakav je bio odnos, pišu se bodovi. Mi nismo kao recimo Dinamo, koji stvori 7-8 šansi po utakmici pa si može dozvoliti neke promašaje. Mi stvorimo 2-3 prilike i onda bismo trebali biti učinkovitiji ako želimo pozitivan rezultat. Da smo u te dvije utakmice poveli, a imali smo šanse, uvjeren sam da bismo sada pričali u drugom raspoloženju.

Problem je što i obrana djeluje prilično ranjiva?

- Poboljšali smo se u odnosu na početak, jer smo u posljednje tri utakmice primili tri gola. U prva četiri kola bilo ih je čak 11. No, sada je problem da smo suparnicima svojom dekoncentracijom omogućili poentiranje i na tom planu moramo i dalje jako puno raditi. Nije logično da nam stvaraju toliko šansi. Istina je da smo mlada momčad, da ti dečki sazrijevaju u kompliciranim uvjetima Lige 10 gdje je svaka utakmica prava bitka. Treba nam strpljenja jer ti momci zaslužuju punu podršku. Bio sam i ja mlad, griješilo se sve u šesnaest, to je cijena odrastanja.

Rezultat onda pati?

- Ha, logično je da ne možeš juriti neki prioritetni cilj rezultata, a istodobno razvijati mlade.

Po tehničkim ocjenama SHNL je sve manje kvalitetan, možda to olakšava te procese?

- Natjecateljski je liga uvijek komplicirana za nas manje klubove, ali osjećam i ja da je kvaliteta u padu. Uostalom, vidim po svojem primjeru. Trebalo bi mi biti jako teško s 37,5 godina pratiti ritam Lige 10, ali, subjektivno rečeno, nije mi to teško kako sam očekivao da bi moglo biti. Upravo zato što se vidi da je konkurencija tako ujednačena mi je žao što propuštamo šanse za rezultatski iskorak. No, borit ćemo se i dalje maksimalno. Svi odreda se igrači trude, i na treningu i na utakmici. Radna i opća atmosfera je odlična i nema se kome išta zamjeriti. Trudit ćemo se da napravimo što više možemo, već od gostovanja u Šibeniku, a znate kako je uvijek važno i kakva je kvaliteta suparnika, a ne samo naša želja...

Zadnji gol zabio 2014.

U ovoj sezoni će Slavko Blagojević sigurno dostići, za pulske a i HNL prilike, veliku brojku nastupa. Za Žuto-zelene će kroz 6 nastupa biti na 200 utakmica (12 golova, 14 asistencija). Ukupno je u prvoligaškoj razini odigrao 246 HNL utakmica (Istra, Split, Lučko, Cibalia). U sezoni 2013./14. Blagojević je bio najefikasniji, postigavši 8, mahom eurogolova (s distance i iz slobodnih udaraca). Za Istru je posljednji pogodak postigao u prosincu 2014., na gostovanju kod Hajduka (3:5). Svi se nadaju da će sljedeći pogodak biti unutar te dekade.

Linker
24. rujan 2024 06:39