MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix
LUDI KRAJ U PULI

VIDEO: Dinamo slavio s devetoricom! Petković izletio zbog krivog izvođenja penala

Nevjerojatan kraj utakmice. Ali, Dinamo je upisao željenu pobjedu i ostao u utrci za jesensku titulu
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 15. prosinac 2021. 19:47

ISTRA 1961 - DINAMO 0:2 (Gojak 10', Ristovski 90+8')

Pula – Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 1000. Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Radić i Perica. 4. sudac: Kulušić. Var: Bel. Avar: Tomas. Delegat: Mrzljak.

ISTRA 1961: Lučić, Perković, Galilea, Silva (od 84' Iličić), Lisica, Abdallahi (od 62' Caceres), Perera (od 88' Collao), Mišković, Daničić (od 62' Marin), Beljo (od 83' Serderov), Bande. Trener Gonzalo Garcia.

DINAMO: Livaković, Theophile-Catherine, Šutalo, Franjić, Ristovski, Ivanušec (od 90' Jurić), Ademi (od 63' Mišić), Gojak, Štefulj, Andrić (od 46' Petković), Oršić (od 82' Perić). Trener Željko Kopić.

Žuti kartoni: Perera (51' preoštra igra), Theopile-Chaterin (53' prigovor), Abdallahi (55' p.i.), Petković (74' p.i.), Silva (84' p.i.)

Crveni kartoni: Theopil-Chaterine (81' drugi žuti za p.i.), Lučić (88' prekršaj za kazneni udarac) Petković (89' drugi žuti), Caceres (90' simuliranje)

Pogledajte pogotke s utakmice:

0:1 Gojak


0:2 Ristovski


U hladnoj pulskoj večeri Dinamo se zagrijao sa tri važna boda, nakon što je zasluženo svladan domaćin Istra. Modri, večeras u nebeskoplavoj opremi, dominirali su u prvom dijelu, ali je Istra pokazala "zube" u nastavku. U nevjerojatnom slijedu događanja u finišu (3 isključenja, poništeni kazneni udarci…) Dinamo je ipak izdržao nalete Istre i sa 2:0 potvrdio pobjedu..

Gonzalo Garcia, svjestan limita desetkovane mu momčadi odabrao je formaciju 3-5-2, koja je u stvari većim dijelom bila defenzivna u 5-3-2. Jasno je da su Puljani kvalitetom inferiorni Dinamu i kada su kompletni, a kamoli večeras kada je, primjerice, Slavko Blagojević sjedio na klupi iako ne može igrati zbog ozljede gležnja.

Željko Kopić ostao je na formaciji 352, u kojoj nije bilo Petkovića na startu, sa Ademijem na zadnjem veznom a u špici Andrićem i Oršićem. Bilo je jasno od prve minute da će to biti utakmica pretežito u jednom smjeru, iako su se Puljani trudili u protunapadu učiniti nešto više. Garcia je iznenadio uvrštenjem Daničića na lijevom boku, ali je upravo preko njega Istra nastojala po boku napraviti višak. Jedine dvije opasnije akcije Puljani su ostvarili baš preko Daničića (Beljo ubačaj sa strane poslao vani) i Lisice, koji je šutirao iz kosa na odlično dodavanje Abdallahija, ali preko gola. No, da je i bio pogodak bio bi poništen zbog zaleđa.

image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

No, iako je poništen i Modrima u 10.minuti, VAR je nakon tri minute prekida ispravio procjenu pomoćnog suca. Nakon šuta Ivanušeca, koji je prihvatio odbijenu loptu nakon kornera, Gojak ju je primio ispred Lučića kada se vraćao iz zaleđa. No, na drugoj strani je za trenutak u izlasku zakasnio Beljo, i tako je držao Gojaka u igri. Dinamu je kasnije poništen i drugi pogodak, ali je VAR ovaj put potvrdio tu odluku. Činjenica jest da VAR doprinosi smanjivanju velikih grešaka, ali je ova hrvatska varijanta procjenjiva zbilja spora i iritantna za navijače ali i (promrzle) igrače…

Kako god bilo, Dinamo je prvi dio bio uvjerljiviji i zasluženo je imao vodstvo, u igri gdje je djelovalo da ne igra u maksimalnoj brzini. Kako je Istra bila prilično neopasna prema naprijed, to je valjda doprinijelo da se igra ne rasplamsa. U drugom dijelu se međutim malo promijenila ta situacija.

Kopić je odmah ubacio Brunu Petkovića umjesto Andrića, a Garcia je ostao sa istom postavom. No, ona je, napokon, djelovala aktivnija, agresivnija i barem je pokušavala biti opasnija. Nakon 17 minuta, međutim, došlo je do još jednog gubitka kod Puljana. Ozlijedio se Abdallahi, koji je bio među boljim igračima kod domaćih i morao je izaći, a na njegovo je mjesto ušao igrač drugačijih karakteristika, Argentinac Caseres. Upravo je taj igrač u 67' minuti uputio prvi udarac u okvir vratiju, kojeg je Livaković bez teškoća ukrotio. Nakon što je osjetio da je Istra ipak poduzetnija i s drugom energijom u nastavku, Kopić je ubacio svježeg Mišića u sredinu terena umjesto ne baš odveć raspoloženog Ademija.

image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

U 72.minuti je sijevnula kontra domaćih, Lisica je sjajno uposlio Belju, koji je iskosa sa 10 metara šutirao jako, ali je Livaković odbio loptu u korner. To je dodatno ohrabrilo domaće u traženju puta do gostujuće mreže. Kao da se Dinamo "ohladio" i dopustio da se Puljani razmašu. No, onda je došlo do još jednog peha za domaće. Theophile je oštro startao na Belju i ozlijedio ga, pa je najopasniji pulski napadač morao izići. Ubrzo je Dinamo, nakon dijagonale za Ivanušeca došao u gol priliku. No, u akciji je srušen Petković, a Strukan je pokazao na bijelu točku. Onda ga je pozvao VAR, a sudac je potvrdio odluku, ali je promijenio odluku o kazni. Umjesto žutog Silvi dao je crveni golmanu Lučiću. Uz to, nakon žestokih prosvjeda domaće klupe sudac je isključio pomoćnog trenera Istre. Nastao je kaos nakon izvođenja kaznenog udarca Petkovića. Sudac je poništio gol, dao žuti karton Petkoviću i poslao ga vani. Kakvi obrati, teško je sa tribina bilo procijeniti što se zapravo događalo u ovom slučaju. Odmah u idućem napadu Puljani su tražili igranje rukom, ali bez pokrića. Šest minuta sučeve nadoknade pretvorilo se u žestoku borbu na terenu, Istra je uprela sve snage da izjednači sa igračem više (10-9). U finišu je i Collao otišao u napad, ali je iz kornera Puljana sjevnula kontra, a Ristovski je na prazan gol iskosa pogodio mrežu domaćih za 2:0 pobjedu.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Kakva utakmica u Puli! Što smo sve danas vidjeli... Dva pogotka, tri crvena kartona od čega je jedan došao zbog krivo izvedenog penala.,.

90+8' GOOOOOL! Dinamo je zabio za 0:2. Ristovski na prazan gol... Izašao je vratar Collao na posljednji korner, a Dinamova obrana to je izbacila te je Ristovski zabio za potvrdu pobjede Modrih.

90+2' Iličić je sada zaprijetio Dinamu u drugoj od šest minuta sudačke nadoknade. I dalje smo pod dojmom. Dinamo je sve imao u rukama, Petković je zabio iz penala, ali ga je izveo na krivi način i dobio taj drugi žuti karton. Nakon toga, nije bilo ponavljanja penala...

90+1' Nema ponavljanja kaznenog udarca nakon što je Petković krivo izveo kazneni udarac. Nevjerojatno... Nikad, zaista nikad viđeno.

90' Crveni karton za Petkovića! Krivo je izveo kazneni udarac i dobio drugi žuti... Nevjerojatna utakmica, treći crveni karton.

88' Još je crveni karton dobio netko s Istrine klupe... Sada će biti jedanaesterac za Dinamo. Razgovaraju i jedni i drugi sa sucem Strukanom, sada će ući i rezervni vratar Istre Collao umjesto Perere.

86' Crveni karton vrataru! Silvi je poništen crveni karton, a crveni ide vrataru Lučiću. On je taj koji je srušio Petkovića.

85' Ali, samo malo! Ide se Duje Strukan uvjeriti da je sve baš tako. Gleda se je li Petković bio u zaleđu u trenutku dodavanja, gleda se i je li prekršaj napravio vratar ili igrač Istre.

84' Penal za Dinamo! Silva je dobio žuti karton, Petković je došao pred vratara Lučića nakon velikog nesporazuma u zadnjoj liniji Istre, nije Lučić dobro reagirao pa je Silva morao srušiti Petkovića.

82' Odmah mijenja Kopić. Izaći će Mislav Oršić, gotovo potpuno nevidljiv u drugom poluvremenu, a umjesto njega u igri je Dino Perić.

80' Crveni karton! Dinamo ostaje s igračem manje, pocrvenio je Kevin Theophile-Catherine. Već od ranije imao je javnu opomenu, a sad je nanio težak udarac Dionu Dreni Belji...

77' Utakmica je zakratko prekinuta zbog pirotehničkog festivala BBB-a. Dvije su baklje završile u terenu.

74' Žuti karton i za Brunu Petkovića, neće igrati protiv Hrvatskog dragovoljca, i njemu je ovo treća akumulirana javna opomena.

72' Beljo! Greška Gojaka, prošao je Lisica po desnoj strani pa ušao u sredinu, proigrao Belju koji u duelu jedan na jedan s Livakovićem ne uspijeva zabiti. Strašna obrana Livakovića.

70' Novo ubacivanje na Štefulja, ovoga puta uposlio ga je Mišić, ali i ovo odlazi preko gola, kao i situacija koje je bila slična u prvom poluvremenu.

68' Prvi udarac u nastavku uopće, prvi šut Istre u okvir gola! Obranio je Livaković to dosta jednostavno.

image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

66' Mijenja i Željko Kopić, umjesto kapetana Arijana Ademija u igri je Josip Mišić.

63' Nema konkretnijih akcija zapravo, na obje strane, koliko god igra bila otvorena. Bit će sada i promjena kod domaćih, ne može nastaviti Abdallahi pa će ga zamijeniti Caseres. Izlazi i Daničić, umjesto njega na terenu je Luka Marin.

59' Razdoblje otvorenije igre, ona se sada odvija oko kaznenih prostora. Ne samo domaćeg, jer i oni znaju konkretnije izaći pred Livakovića, ali zasad za njega nema opasnosti.

55' Festival žutih kartona, sada je požutio i Abdallahi zbog faula nad Theophileom. Pogađate, i njemu je ovo treći žuti karton, ni njega nema na Rujevici u sljedećem kolu.

53' Žuti karton dobio je sada i Kevin Theophile zbog povlačenja Belje. Neće Francuz igrati protiv Hrvatskog dragovoljca, ovo je i njemu treći akumulirani.

51' Korektna utakmica u Puli, mada je bilo nešto ukazivanja pomoći zbog težih udaraca. Sada je pala i prva javna opomena, njen je vlasnik Antonio Perera. Neće moći igrati na Rujevici u susretu posljednjeg kola jesenskog dijela, na Rujevici protiv Rijeke.

49' Dobro ubacivanje Štefulja za Ivanušeca u kazneni prostor. Pao je hrvatski reprezentativac, ali suci se nisu oglašavali.

46' Kreće nastavak dvoboja u Puli. Odmah mijenja Željko Kopić pa će tako umjesto Komnena Andrića vrata domaćina u drugom dijelu napadati Bruno Petković.

POLUVRIJEME: Vodi Dinamo minimalnim rezultatom, pogotkom Gojaka nakon intervencije iz video-sobe. Imaju Modri inicijativu, imaju posjed, ali zna i domaća momčad zaprijetiti, barem naznačiti da su i oni ovdje kako bi ostvarili pozitivan rezultat.

40' Bližimo se kraju prvog dijela u Puli, sva je prilika da ćemo s aktualnih 0:1 na odmor. Ali kakvu je sada priliku propustila Istra... Dobar pas Mahmouda Abdallahija na desno za Lisicu, a ovaj puca previsoko... Međutim, označeno je zaleđe mladog HR reprezentativca na desnoj strani.

34' Pokušavaju Zeleno-žuti izaći, no svaki puta ostane mjesta za Dinamovu ofenzivu nakon takvih izleta. Sada je novo Štefuljevo ubacivanje ipak uspio blokirati netko od domaćih. Sve je češće i Theophile naprijed, nova zanimljiva odluka Željka Kopića.

30' Pola sata igre na Drosini je za nama, nova velika prilika za Dinamo. Štefulj šalje glavom ubačaj s desne strane tik pored Lučićeve vratnice. Dobar ubačaj Ristovskog ipak nije pretvoren u pogodak.

27' Prijete non-stop Dinamovi igrači, teško se domaćin zapravo i može sastati s loptom i odigrati pokoje dodavanje. Prednja Istrina trojka vreba neku eventualnu pogrešku, ali zasad toga nema.

23' Gol, ali poništen! Još jednom je zabio Gojak nakon krasne Dinamove akcije. Ristovski je promijenio stranu, dao na lijevo za Ivanušeca, ovaj produžio do Štefulja, no tu je bilo zaleđe. Tako da kasnije dodavanje Štefulja za Gojaka i njegov pogodak petom neće vrijediti.

image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

22' Ukazuje se pomoć Štefulju koji je ostao ležati nakon jednog duela s Istrinim igračem. Prošao je i protokol za eventualni potres mozga, sve je u redu, može nastaviti igru.

19' Prvi pokušaj Istre. Ubačaj Daničića s lijeve strane, stigla je lopta do Belje u kazneni prostor, ali zahvatio ju je koljenom pa je sve skupa završilo bezopasno za Livakovića.

18' Prijete Modri i dalje, čuje se i glasna navijačka podrška s tribine za gostujuće navijače. Ima Dinamo i dalje istu strategiju, riješiti pitanje pobjednika čim ranije.

15' Vratili smo se igri, no da vidimo - može li Istra odgovoriti? Puljani su u problemima s kadrom, nešto je kartoniranih, nešto i ozlijeđenih, no momčad Gonzala Garcije svakako ima potencijala.

13' GOOOOL! VAR je rekao - gol vrijedi! Već se po prvotnoj TV-snimci vidjelo da je sve čisto, ali trebalo je to provjeriti... Kada je sve napravljeno, Dinamo je i službeno poveo. Treba i ovdje naglasiti da je provjera trajala tri minute, mada je sve izgledalo poprilično čisto.

10' Gol, ali poništen! Bio je to korner za Dinamo, lopta se odbila na udarac Ivanušeca, a Gojak je po mišljenju pomoćnika ostao u zaleđu. Gledat će to VAR-soba...

8' Sjajna šansa za Dinamo! Lijepa dodavanja prethodila su pasu na Štefuljevu lijevu stranu, on to šalje nisko i oštro, povratno za kapetana Ademija koji tuče otprve, ali tek visoko preko grede.

5' Prvi teži prekršaj na utakmici, Šutalo starta na Miškovića s leđa... Nema žutog kartona, Duje Strukan odlučio ga je ostaviti u džepu.

3' Dinamo je krenuo mirnijim odigravanjima na svojoj polovici, želja je u laganom ritmu prebaciti težište igre na drugu stranu i brzo, okomito zaprijetiti.

1' Utakmica je počela!

>>> Odabir Željka Kopića je sljedeći...

>>> Evo kako će Puljani izgledati u taktičkoj formaciji.

>>> Stigli su sastavi! Željko Kopić odlučio je na teren od prve minute poslati stopersku trojku sa Šutalom, Theophileom i Franjićem, a na klupi su pritom ostali Lauritsen i Perić. U veznom redu prednost je umjesto Mišića dobio Gojak, a naprijed kreću Oršić i Andrić dok je Bruno Petković na klupi.

Kod Istre od prve minute na stoperu starta Silva, a na lijevoj strani prednost je dobio Damjan Daničić, inače igrač Dinama na posudbi u Puli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:13