David Catala, trener Istre

 GORAN SEBELIC Cropix
STADION JE RASPRODAN

‘Pritisak je na Hajduku, oni se bore za vrh i gotovo svi misle da će pobijediti! Presudit će - srce‘

Zeleno-žuti su motivirani, ali i svjesni da je Hajduk u odličnom momentu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. studeni 2023. 12:37

U nedjelju oko 17 sati imat ćemo nešto jasniju sliku dva kluba koji će na Drosini igrati pred blizu 9000 tisuća gledatelja. S jedne strane spoznat će se da li Hajduku neki natjecateljski signali (pobjeda u Puli, pet zaredom) generiraju samopouzdanje da je to godina velikog iskoraka. S druge strane, Istra 1961, koja je povezala dvije pobjede i ide prema mirnijoj zoni, pokazat će je li na tragu one koja je u prošloj sezoni ostvarila najveći natjecateljski uspjeh u povijesti.

David Catala je tako s ruba otkaza došao u situaciju da može dodatno osnažiti svoj status i podršku okruženja. No, svjestan je da isto, u bitno višem cilju, očekuje njegov prethodnik na klupi Drosine, Mislav Karoglan, koji ima i značajno kvalitetniji roster...

- Malo je toga za reći osim da je pred nama velika utakmica. Kada dolazi vodeća momčad prvenstva, kada se napuni stadion, onda je to utakmica u kojoj treba uživati u pravom nogometnom ozračju - kazao je Catala i odmah dodao:

- Od svojih igrača očekujem da se maksimalno fokusiraju i pruže sve od sebe. Da bismo u ovakvim utakmicama nešto željeli, mora se pokazati hrabrost i osobnost, želja za uspjehom i napredovanjem.

Hajduk je lider, u odličnom su momentumu?

- Hajduk je veliki klub, s momčadi u kojoj ima puno kvalitetnih pojedinaca. Mislim da je njima pritisak veći jer žele osvojiti prvo mjesto. Imat će veliku podršku svojih navijača, dolaze pobijediti i morat ćemo biti maksimalni da bismo im poremetili planove. Tri su ključna faktora ako u tome želimo imati uspjeha. To je intenzitet igre, natjecateljski mentalitet i uvjerenje da se može - istaknuo je Španjolac, a onda dodao što može Istra ponuditi protiv jačeg suparnika:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Jako važan adut u ovoj utakmici je srce! Moji igrači imaju kvaliteta i ako protiv Hajduka budu srčani i djelovali kao momčad, onda imamo i veće šanse.

Catala će imati na raspolaganju sve igrače osim ozlijeđenog Douglasa i kartoniranog Majstorovića. Izvući mu sastav je teže nego dobiti na lotu.

- Vjerojatno je da neću puno mijenjati postavu koja je ostvarila dvije pobjede zaredom. One su nam bile važne, jer smo prije toga imali četiri poraza. To nam je podiglo samopouzdanje, a moram reći da me i utakmica u Udinama dodatno oraspoložila. Oni igrači koji su manje igrali u prvenstvu, pokazali su jako dobre stvari i bit će nam od velike koristi.

U Splitu ste pobijedili 1:0 u defenzivnoj taktici. Očekujete li drugačiju utakmicu na Drosini?

- Realno gledano, utakmica bi mogla biti slične dinamike u kontekstu odnosa. Mi naravno želimo imati veći posjed i kontrolu lopte, jer što je ona više kod nas, to je za nas bolje. Hajduk isto teži takvoj kontroli pa ćemo vidjeti kako će se to odvijati. Problem može biti teren, koliko će dopuštati takvu igru. Moramo biti svjesni da će biti teških trenutaka, da ćemo patiti u srazu s liderom, kao što je to bilo u Splitu, ali zato i moramo biti hrabri i vjerovati u sebe.

Dario Marešić je u sve boljoj formi. U dvoboju sa Splićanima bit će na svojoj poziciji, ali bez najčešćeg partnera Majstorovića, koji ima još jednu utakmicu kazne.

- Majstorović je važan igrač i nedostaje, ali moram reći da je Iovu bio odličan protiv Rudeša, a pokazao je i važne stvari kada je ušao u drugom dijelu protiv Belupa. Želim reći da smo baš svi spremni za utakmicu i koga god trener bude stavio, uvjeren sam, pružit će maksimum.

Hajduk je vodeći?

- Da, digli su se i dolaskom novog trenera, kojeg osobno nisam u Puli, dok je bio u Istri, stigao bolje upoznati. Tek sam bio došao. Sada Hajduk ima četiri uzastopne pobjede, puni su samopouzdanja, energije.

Kako zaustaviti Livaju, koji se protiv Istre uvijek raspuca?

- Već sam kazao da je po meni Livaja uz Petkovića najbolji igrač HNL-a. Veliki je izazov zaustaviti takvu kvalitetu, ali to moramo činiti tako da mu uskratimo prostor za okretanje s loptom i što manje vremena za reakciju. Imaju oni i druge nezgodne igrače, a recimo mladi Pukštas pokazuje da je pravi moderni box to box igrač.

Imate li pritisak što vas čeka takav suparnik, koji će imati veliku podršku svojih navijača?

- Mislim da je veći pritisak na Hajduku, jer oni se bore za vrh i očekuju, kao i veći dio javnosti, da će pobijediti u Puli i nastaviti svoj put prema tituli. Bit će pun stadion i jedva čekamo da utakmica počne. Mi smo već igrali pred puno više gledatelja na Poljudu i pokazali da se možemo nositi s time. Imat ćemo i mi podršku naših navijača, a uz sve to, u takvom ambijentu koji se očekuje na Drosini, užitak je sudjelovati, kao i na svakom punom stadionu. Igrači tada imaju posebne doze motiva.

Istra je u boljem trenutku nego prije i poslije pobjede u Splitu?

- Tamo smo išli sa samo dva boda i ta pobjeda nas je trebala dignuti, no dogodilo se da smo ušli u niz od četiri poraza! S ove dvije pobjede pokazali smo se da se forma ipak diže, djelujemo sve bolje. No, svjesni smo da protiv ovakvog suparnika moramo biti na 100 % od prve do posljednje minute. Borbenost, pružiti sve od sebe, ali istovremeno uživati u nogometu, koji je posebno inspirativan kad su tribine pune.

Je li pauza oštetila Istru zbog dobre forme?

- Možda i nije dobro došla jer smo imali dvije pobjede zaredom i baš dobro smo odigrali. No, bilo je bitno da odigramo test utakmicu s jakim suparnikom, da ostanemo u ritmu i tako se bolje pripremimo za suparnika kakav je Hajduk. Zato je utakmica s Udineseom bila pun pogodak - kazao je Marešić i ponovio da momčad jedva čeka utakmicu i svjesna je da mora nadmašiti samu sebe da bi se mogla natjecateljski uhvatiti u koštac sa zahuktalim liderom...

Što se tiče postave pretpostavka je da će sve ostati više manje isto kao na utakmici s Rudešom. Možda će Catala dvojiti između povratnika Petrusenka i Blagojevića koji je pokazao dobru formu upravo u prethodne dvije utakmice, kao što se mora odlučiti između povratnika Hujbera i Kadušića, koji je također dobro odigrao na desnom boku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. svibanj 2024 07:30