MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix
JOŠ SE SANIRAJU STARI DUGOVI

Druga strana velike priče za HR nogomet: Proračun Istre ostaje isti? Vlasnik bi mogao samo smanjiti doznake

Čini nam se da će standardi ostati na istome. No, možda su u Baskoniji-Alaves napokon shvatili...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. veljača 2022. 06:13

U novim uvjetima TV prava Istra 1961 će, baš kao i svi hrvatski prvoligaški klubovi, imati novi garantirani prihod od najmanje 700 tisuća eura po sezoni. Što će to značiti za razvoj kluba?

Otkako je vlasnik Baskonia-Alaves, proračun pulskog kluba je u prosjeku 3 milijuna eura. Uz bitnu napomenu da je dio tog novca odlazio (i djelomice još ide) u sanacijski program zatečenih dubioza 2018. godine, otprilike u tom iznosu. Što znači da je, uključujući do kraja ove sezone, u klub u četiri godine utrošeno oko 12 milijuna eura, ali da je za cjelokupni radni proces pogona bilo osigurano oko 9 milijuna eura. Što je opet prosječno 2,25 milijuna eura.

To su okviri u kojima se kreće standard Istre 1961.

Hoće li se onda bitno osnažiti investiranje s očekivanim prihodima od TV prava, odnosno, da će proračun kluba, uz kraj sanacije i novi TV prihod, ojačati na primjerice 3,7 milijuna eura? Na to pitanje sasvim sigurno odgovor ima samo vlasnik kluba, Baskonia-Alaves.

No, kako je njihova ideja od prvog dana bila gradnja kluba do razine samoodrživosti, za sada nam se čini da će standardi ostati na aktualnim razinama. Odnosno, svaki novi prihod kluba umanjivat će doznake iz Vitorije.

Bilo bi jako dobro za napredak Istre 1961 da vlasnici zadrže sadašnji ritam financiranja (mjesečno 250 tisuća eura), te da se novi prihodi investiraju u snaženje Istrinog igračkog kadra.

U Baskoniji-Alaves možda su napokon shvatili da je tako i najlogičniji put da privlačenjem kvalitetnih igrača u pulsku svlačionicu posljedično ostvaruju i kvalitetnije (isplativije) transfere...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 07:43