Ivan Leko

 JAKOV PRKIC Cropix
POGLED SA STRANE

Zašto Leko nije uspio: Ako je Pula bila značajna dubioza, Rijeka je potvrdila ključni problem trenera i momčadi

Itekako je važno kakav je raspored igrača, te kako im se olakša da “dobro promišljaju pozicioniranje”
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. veljača 2023. 19:05

U prvom dijelu sezone Hajduk je ostvario 69% bodova i čvrsto držao drugu poziciju. Učinak je to unatoč smjeni prvog trenera Dambrauskasa, odnosno, drugog Karoglana.

Ivan Leko je uz velika očekivanja i najave u prva tri kola ostvario 33% bodova.

Hajduk djeluje bez energije, ideje u igri i posljedično negativnim rezultatima, izgubio je samopouzdanje. Bitna razlika između jesenjeg i ovog Hajduka ukazuje da se nešto i bitno promijenilo. U kontekstu viđenog najuvjerljiviji je dojam kako kadar Hajduka nije kliknuo s trenerovim taktičkim postavkama.

U što spada i sustav igre (3-5-2), ali i tehnički pristup (visoki presing, agresivnost, preskakanje igre). Jesenas je Hajduk jednom igrao s trojicom u obrani (Dinamo) i doživio je visoki poraz (1:4). Možda nije samo sustav bio problematičan, ali svakako je imao veliki utjecaj jer su Bijeli u drugim verzijama (4-2-3-1 najčešće) bili učinkovitiji.

Ivan Leko ima svoj stil rada i ideju kako bi Hajduk trebao igrati. I to se ne može dovesti u pitanje nakon mjesec dana. Ono što se sada može s visokom dozom uvjerljivosti kazati, to je da Hajduk ne funkcionira u promjenama igre. Ako je Pula bila značajna dubioza, meč s Rijekom je potvrdio da su se tako bitne promjene igre dogodile u krivom trenutku.

Treneri će danas govoriti kako brojke sustava nisu bitne “ako igrači dobro promišljaju pozicioniranja i trče”, sve je to, kažu li-la.

To je zapravo nova zabluda. Itekako je važno kakav je raspored igrača, te kako im se olakša da “dobro promišljaju pozicioniranje”.

Hajdukovi igrači djeluju kao da su izgubili te sigurnosti, a s obzirom na to da se nekima mijenjaju značajno radne pozicije (bek - stoper, vezni - bek...) dodatno su u problemu.

Jer hajdukovci trče i bore se, nije sporno, pa ostaje uvjerljiv dojam da za bitnu promjenu pristupa igri treba ipak bitno više vremena, automatizama i neizbježno nadopune selekcije s potrebnim pojačanjima.



Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 17:12