Hajduk.hr
PALO PET KOMADA

VIDEO Kakva luda utakmica Hajduka: Spektakularan gol iz kornera, ovacije za Kalinića, zabio i Livaja...

Splitski klub odigrao je utakmicu punu detalja za pamćenje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 14:33

MOL FEHERVAR – HAJDUK 2:5 (2:3, 1:2, 1:1)

UMAG – Igralište Sportskog centra. Gledatelja 200. Sudac: Antonio Melnjak (Rijeka).

STRIJELCI: 1-0 Szabo (20), 1-1 Livaja (24), 1-2 Moufi (55), 1-3 N.Kalinić (79), 2-3 Simut (88), 2-4 Trajkovski (104), 2-5 Durdov (118)

MOL FEHERVAR (4-2-3-1): B. Toth – Chongvai, Serafimov, Gergenyi, Schon – Christensen, Pinto – Bese, Kastrati, Katona – Szabo. DRUGO POLUVRIJEME (3-5-2): Rockov - Larsen, Spandler, Husveth - Simut, Bambock, Peto, Berki, Menyhart - Kovacs, T.Toth. TRENER: Bartosz Grzelak.

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić – Sigur, Šarlija, Uremović, Moufi - Krovinović, Odjidja Ofoe – Sahiti, Pukštas, Kleinheisler – Livaja. DRUGO POLUVRIJEME (4-2-3-1): Lučić (od 91. Buljan) – Mikanović (od 75. Brajković), Elez, Prpić, Hrgović – Kalik, Žaper – Benrahou (od 110. Skoko), Trajkovski (od 110. Durdov), Dajaku – N.Kalinić (od 91. Čuić). TRENER: Mislav Karoglan.


U drugoj pripremnoj utakmici Hajduk je upisao i drugu pobjedu, svladali su Bijeli mađarski MOL Fehervar, iskusnu momčad, pravog, čvrstog protivnika za test dvoboj. "Petardu" su utrpali Mađarima u zanimljivoj utakmici, punoj detalja za pamćenje u više od dva sata nogometa u Umagu. "Slatke" ovacije doživio je Nikola Kalinić kojem su navijači klicali "Kale, Kale" kada je lagano sa tri metra pogurnuo loptu u mrežu za vodstvo 3:1 sredinom drugog poluvremena. Utakmicu sa mađarskim prvoligašem posebno će pamtiti Marokanac Moufi koji je postigao prvijenac u bijelom dresu, a Trajkovski je spektakularno zabio direktno iz kornera, kao nekoć Baka Slišković u finalu Kupa sa Zvezdom davne 1984. godine. I tu nije bio i kraj, zabio je za konačni rezultat 16-godišnji kadet Bruno Durdov koji je prvi put na pripremama Hajduka. Pripremna utakmica, a toliko zanimljivosti.....

Ugodno, toplo na sunčanoj strani, a kontinentalno prohladno u zavjetrini. Ipak, lijepo je bilo u kasno jutro u Umagu kada je točno u podne počeo ogled Hajduka i MOL Fehervara, trećeplasirane ekipe mađarskog prvenstva. Velike mjere osiguranja poduzeli su domaćini, na prilazima stadionu policija je zaustavljala svaki automobil, pregledavale su se osobne karte, do igrališta Sportskog centra se nije moglo "preko livade", već isključivo kroz policijske "check pointe". Gledatelji su se okupili na ogradi igrališta bez tribina, ali za razliku od prve utakmice, igralo se u puno ljepšim, prikladnijim vremenskim uvjetima.

Četiri poluvremena po 30 minuta dogovorili su se protivnici, a Karoglan je ponudio po 60 minuta za svaku od dvije momčadi koje je izveo na travnjak. Ovog puta je započeo sa Sigurom na lijevom beku, dok je Moufi ostao na svojoj poziciji nakon što je premijerni dvoboj sa Aluminijem eksperimentalno odigrao lijevo. Od prve minute sastav krenuo je sastav u kojem je Odjidja bio kreator iz dubine veznog reda zajedno s Krovinovićem, dok se Kleinheisler našao na lijevoj strani napada.

U 14. minuti prvo uzbuđenje, nabacio je Kleinheisler, a Pukštas glavom izmamio uzdahe i pljesak. Uzdahe suigrača i pljesak navijača. Šutirao je sa pet metara, a Balasz Toth sjajnim "mačjim skokom" izbacio loptu u korner.

POGOTKE HAJDUKA MOŽETE POGLEDATI NA FACEBOOK STRANICI SPLITSKOGA KLUBA

Otvarajući pogodak Mađara pravi je obrazac idealne tranzicije. Crveno-plavi osvojili loptu na 30 metara od svojih vratiju, prvim izbacivanjem pronašli su Kastratija koji je kratkim dodirom ostavio Katoni, a ova je u sprintu prešao gotovo 50 metara, nitko ga nije uspio uhvatiti, a onda je na desnoj strani u prostor gurnuo Szabu koji udarcem sa 12 metara iskosa pogađa suprotni, desni kut vratiju Lučića. Precizno i neobranjivo za vratara Bijelih. Ali, pogodak prije svega ide na "dušu" veznog reda koji nije uspio prekinuti kontranapad Mađara po osvojenoj lopti. U raskoraku je uhvaćen Odjidja, ali i suigrači poput Sigura ostali su suviše visoko. Rekli bi, prilično naivno primljen zgoditak. Međutim, brzo se pribrao Hajduk poravnavši četiri minute kasnije iz prekida.

Laszlo Kleinheisler izveo je udarac iz kuta, Livaja se oslobodio na drugoj vratnici, iz blizine, sa pet-šest metara "desetka" Bijelih poentirala je glavom za izjednačenje. Samo minutu potom mogao je Moufi do potpunog preokreta, ali nije se dobro snašao pred vratima Totha, mađarski čuvar mreže ušao mu je u šut, uzeo "živu loptu" u nogama. Najveću prigodu, pravi "zicer" za vodstvo propustio je Pukštas u 30. minuti, neposredno prije prvog odmora. Aktivni Sigur prošao je po lijevoj strani, idealno nabacio za Pukštasa koji je namjestio sam na pet metara i kada su svi očekivali loptu u mreži mladi Amerikanac je poslao pored desne vratnice.

image
Hajduk.hr

Drugih pola sata otvorili su Bijeli velikom prigodom, u 40. minuti Krovinović je šutirao sa 13 metara, namjestio se na udarac, ali mlako je to bilo, lagan posao za Totha. Krovinović je deset minuta kasnije preuzeo ulogu asistenta, prebacio je obranu gostiju, lukavom loptom pronašao Kleinheislera koji je pak pokušao sa potezom viška. Umjesto udarca s lijevog krila birao je povratnu i nije pogodio, a onda je na scenu stupio majstor. Dvije minute potom Marko Livaja uzeo je loptu, desnom zapucao sa 25 metara i pogodio "spojnicu" grede i vratnice. Još se trese. Što od jačine udarca, što od straha da Livaje opet na zapuca. Nisu Bijeli zabili u 52. minuti, ali su na poluvrijeme dugog dvoboja ipak otišli sa vodstvom. Sahiti je u 55. nabacio na drugu vratnicu, Krovinović vratio na prvu gdje je Moufi okrznuo glavom proslijedivši iz blizine u mrežu za 2:1 Hajduka Prvih sat vremena igre mogao je Pukštas zaključiti i trećim pogotkom Bijelih, nabacio je strijelca Moufi, sam je Pukštas bio pred Tothom, ali obranio mu je mađarski vratar novi "zicer".

Drugih 60 minuta izveo je Karoglan potpuno novu postavu sa iznimkom Lučića na vratima. Nikola Kalinić je dobio ulogu centarfora, iza njega Trajkovski kao drugi "špic", dok su Kalik i Žaper držali vezni red. Hajduk je i sa postavom iz drugog dijela prvi stigao do prigode, u dva navrata kroz manje od 60 sekundi ispromašivao se Trajkovski. Prvo je krenuo sam sa desne strane prema vrataru Rockovu koji mu je ušao u šut, odbio u korner iz kojeg je Trajkovski na drugoj vratnici nogom sa šest metara pogodio gredu. Što je promašio Trajkovski, ipak nije igrač koji je uzeo njegovu "devetku". Trajkovski od priprema nosi broj 27, a devetku je prepustio povratniku Nikoli Kaliniću koji je lakoćom iz blizine poentirao za treći pogodak Bijelih. Ali, nisu se ni Mađari predali, neobičan pogodak postigao je Mario Lucas Simut, šutirao je sa 10 metara iskosa, sa desne strane lijevom nogom u suprotnu vratnicu od koje se lopta odbila u lijevu i završila u mreži za 2:3. Posljednjih pola sata na vratima je priliku dobio Borna Buljan, dok su na bekovskim pozicijama bili također prošlogodišnji juniori Brajković i Hrgović. Sa juniorskom obranom Hajduk je završio dvoboj u kojem su u posljednjoj četvrtini obje momčadi imale svojih prigoda, a šesti smo pogodak vidjeli bez šanse. Iz kornera je loptu desnom nogom poslao u mrežu iskusni majstor Trajkovski. Prebacio je vratara Rockova., dovoljno da se svi naklone pravom znalcu. Pet minuta prije kraja Rockov se vinuo zrakom da bi ispod prečke izvukao slobodni udarac Dajakua, ali petim pogotkom priču je ipak zaključio mladi Durdov.

Sljedeću pripremnu utakmicu Bijeli igraju 17. siječnja (srijeda) protiv Kopera na Bonifiki.

Linker
09. lipanj 2024 01:56