Dva naslova pobjednika Kupa osvojio je Hajduk s Jakobušićem

 ANTE CIZMIC Cropix
NAJVEĆE OBEĆANJE

Tu godinu zna cijeli Split: Može li doista Hajduk do tada dva puta biti prvak Hrvatske i igrati Ligu prvaka?

Sve je manje vremena za realizaciju ambicioznog plana iz Strategije kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 06:36

Krajem listopada 2021. godine Hajduk je predstavio toliko čekanu Strategiju kluba, plan razvoja koji je precizno definirao ambicije klupskog rezultata. Gdje su Bijeli godinu i pol od promocije Strategije?

U šest godina, do 2027. godine, Strategijom su zacrtana barem dva naslov prvaka Hrvatske. Dvije sezone su prošle, ostale su još četiri da se cilj ispuni. U ostalim sezonama, kada Hajduk nije prvak, Strategijom je predviđeno da klub bude na drugoj poziciji. Taj dio plana je ostvaren bez problema, ali naslov prvaka još uvijek izgleda tako daleko, tim više što je prošle godine Hajduk do pretposljednjeg kola bio u uskoj borbi s Dinamom, a ove je iz šampionske utrke ispao za Uskrs. Čitavih 50 dana prije kraja sezone.

Osvajanje barem jednog naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa ambicija je koja je u Strategiji plasirana kao jedna vrsta utješne nagrade jer sve je primarno bilo usmjereno prema naslovu prvaka. U međuvremenu su već osvojena dva Kupa, prebačen je plan u tom dijelu, ali kako i sam predsjednik Lukša Jakobušić jednom reče “prve je godine Kup radost, a druge, pogađate, baš utjeha”.

image

Mindaugas Nikoličius pozdravlja navijače nakon osvojenog Kupa

ANTE CIZMIC Cropix

Veliki izazov

Europska scena jedna je od većih želja, ali i neispunjenih ambicija. U prvenstvu su Bijeli prošle godine držali tenziju u šampionskoj utrci, ali u europskim dvobojima nisu bili ni blizu. Tobol se dogodio prije objavljivanja Strategije, Villarreal je stigao kao prvi izazov po objavi ključnog klupskog dokumenta o razvoju i željama. Strategijom je definirao da Hajduk u šest godina, do spomenute 2027. godine, želi dvaput igrati kvalifikacije Lige prvaka i Europske lige, jednom igrati grupnu fazu Lige prvaka. Dalje, ambicija je jednom igrati u grupi Europske lige, triput igrati u grupi Konferencijske lige te jednom doći do šesnaestine i osmine finala tog natjecanja.

Ne treba naglašavati da je početak ispunjavanja Strategije u segmentu Europe i ovog ljeta pred velikim izazovom. Hajduk kao pobjednik Kupa ponovno kreće od 3. pretkola Konferencijske lige, ostale su još četiri godine da bi Bijeli dosegli ciljane kvalifikacije Lige prvaka i sve ostalo nabrojeno u europskom segmentu.

Prosječna dob prve momčadi kluba treba biti između 24 i 26 godina, s tim da je protiv Šibenika u zadnjoj utakmici netom završenog prvensztva dotakla gornju granicu, ali nećemo taj sastav uzeti kao relevantni jer dvoboj je započeo i veteran na oproštaj, 38-godišnji Danijel Subašić. Četiri dana ranije Hajduk je u finalu Kupa igrao također sa Šibenikom i postava je imala prosjek od 25,5 godina, što bi trebao biti realniji pokazatelj starosti momčadi. Pritom je Strategija zacrtala da Hajduk svake godine iz juniorske ekipe u prvu momčad želi afirmirati dva mlada igrače. Sezona iza nas u prvoj je ekipi promovirala Pukštasa, Vuškovića i Sigura kao startere, te Brajkovića kao igrača koji je imao solidnu minutažu.

Kupovi i mladi

Dakle, u tom segmentu godina iznad prosjeka.

- Imamo dva cilja, kontinuirano se boriti za naslov u svim domaćim natjecanjima i razvijati mlade igrače do 23. godine - naglasio je Jakobušić prilikom predstavljanja Strategije.

Godinu i pol kasnije, predsjedniku Hajduka jasno je prema kojim se ciljevima mora više fokusirati. Prvenstvo i Europa za sada ostaju ambicije u dosegu, ali sve je manje vremena za realizaciju ambicioznog plana.

Bijeli uzimaju Kupove, promoviraju mlade iz juniorskog pogona, ali još uvijek sanjaju početak višestrukog osvajanja naslova prvaka i pohoda na jesen u Europi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 23:11