BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
POGLED IZ DVA RAZLIČITA KUTA

Tercet Krovinović, Livaja, Kalinić koji radi razliku ili pobjednička biografija maksimirskog moćnika?

Koji će faktor presuditi u derbiju Hajduka i Dinama? Donosimo pogled iz kuta Bijelih i Modrih
Piše: Davorin Olivari, Jurica RadićObjavljeno: 12. ožujak 2022. 14:03

Zašto će Dinamo pobijediti (Davorin Olivari)

Mišljenja sam da će Dinamo danas kao veliki pobjednik napustiti Poljud. Iako pogled na ljestvicu može bez problema demantirati taj stav, Modri još uvijek žive na vrhu hrvatskog nogometnog nebodera, kat više od svih ostalih, Osijeka, Rijeke i Hajduka. Naravno da će u predvečerje derbija biti mnogih analiza o onome što bi se moglo događati na travnjaku, od ulaska u utakmicu, formacija, taktičkih postavki, kvalitete igrača po linijama, idejama trenera...

Ne igraju tribine

Naravno da je sve to važno, bitno, ponekad i krucijalno. Atmosfera na Poljudu? Derbije na dobivaju navijači, bez obzira na to što mogu biti ogroman vjetar u leđa onima za koje navijaju. Utakmice pobjeđuju igrači, njihova trenutačna inspiracija, forma, ponekad se u igru ubaci i sreća, zaista ima mnogo faktora koji mogu presuditi. Možda i nekakva slučajna pogreška, neka krivo dodana lopta, vratarev kiks, sudački previd. Sjetimo se samo utakmice Real - PSG kad su Parižani nakon poravnanja Benzeme jednostavno nestali s terena. Nije prazna floskula da je sve uvijek moguće u takvim derbijima.

Međutim, Dinamo je danas u prednosti jer ima pobjedničku biografiju, koja se pisala od 2006. godine kad su Plavi uzeli naslov nakon što je Hajduk prije toga dva puta uzastopno bio prvak. Nismo Englezi, ne držimo toliko do tradicije, ali ovoga puta se ona mora uzeti u obzir. Modri u sebi imaju taj posebAn pobjednički gen, pa kad i ne izgledaju savršeno, kad nisu u najboljoj formi, kad im nedostaju igrači ili oni koji su prodani ili oni koji su ozlijeđeni. Nije to samo priča o hrvatskom prvenstvu, već i o Europi. Uspjeli su dečki iz Maksimira razbiti i europsko prokletstvo, uhvatiti konačno to europroljeće, sad se o tome više i ne zbori, postalo je kao “dobar dan”. Jedini su hrvatski klub koji nešto znači u Europi, koji skuplja bodove za nacionalni ranking, novce za sebe i ostale.

Kralj ovih prostora

Zašto o Europi kad se radi o derbiju HNL-a? Pa, zato što je i taj segment bitan dio te pobjedničke biografije. Dinamo jest i dalje kralj naših nogometnih prostora, bez obzira na to što imate osjećaj kao da bi većina željela da se prekine ta dominacija. Osobno držim da je to prozirni pritisak na plavu suverenost. Vjerojatno će i doći do prekida Dinamove dominacije jer svemu jednom dođe kraj. Ali, ovo još nije to vrijeme. Modri su još uvijek najbolji, bez obzira na to što su im se ove sezone Hajduk i ostali približili. Još uvijek nedovoljno, Dinamo zna kako treba kad je najpotrebnije, a danas u Splitu je baš tako. Zato ćemo nakon derbija opet gledati onu istu “sportsku disciplinu”, trčanje dinamovaca i pozdravljanje svojih navijača s visoko uzdignutim pobjedničkim rukama.


Zašto će Hajduk pobijediti (Jurica Radić)

Nećemo pričati o dišpetu i podršci s tribina, nogomet je u fokusu. Hajduk će pobijediti zbog individualne klase i motiva da se najbolji pokažu u iznimno važnoj utakmici. Tercet Krovinović - Livaja - Nikola Kalinić u prvom je planu. Tri igrača koji stvaraju razliku potvrdit će svoj imidž u derbiju.

Dodir klase

Hajduk je previše propustio u dva posljednja dvoboja da bi dopustio pogrešku u susretu koji ih vraća u šampionske tračnice. Jer, tercet je došao u Hajduk da bi osvajao trofeje, ali i potvrdio individualnu klasu. U 90 minuta derbija s Dinamom imaju “dvije muhe jednim udarcem”. Ponovno promoviraju Hajduk u istinskog konkurenta za prvo mjesto, a pritom potvrđuju osobni status igrača visoke klase. Sve ono što znaju, kompletno iskustvo koje su skupili kroz razne europske lige, večeras stavljaju u službu Hajduka. U službu pobjede. Iza sebe će imati sjajnu podršku s tribina, imat će sve preduvjete za pobjedu i ostaje samo njihov “touch”. Dodir klase koja zna i može riješiti veliku utakmicu.

Pritom treba reći, tradicija nije saveznik Bijelima, imaju Splićani tek jednu pobjedu u zadnjih deset poljudskih dvoboja s Dinamom. Međutim, upravo će taj niz biti dodatan motiv aktualnoj momčadi. Dosadašnju tradiciju nisu stvarali, ali imaju prigodu kreirati novi niz. Pokazati da su drukčiji, kvalitetniji. Uz to, činjenica je da ove sezone Hajduk u četiri utakmice nije uspio pobijediti ni Osijek, ni Rijeku na Poljudu, ali zakonom velikih brojeva i ta serija jednom mora otići drugim smjerom. Neće sama, jasno. Trebat će odigrati muški, agresivno i borbeno od prve minute. Ali, kao što ne naglašavamo dišpet i ozračje, tako nećemo ni agresivnost. Taj segment se podrazumijeva, to je serijska, a ne dodatna oprema za utakmicu.

Za kraj i jedan bitan detalj. Današnji dvoboj je važan, ali nije posljednji ove sezone. Bijeli imaju i finale Kupa osim prvenstva. Zato treba ostati na zemlji bez obzira na rezultat u večerašnjem ogledu. Veličina kluba ogleda se i u tom detalju, ali ovo je priča s naslovom “zašto će Hajduk pobijediti”.

Sad je to vrime

O drugim posljedicama derbija pisat ćemo ako se pojave, a uoči utakmice možemo se poslužiti onom sintagmom koju smo plasirali pred maksimirski ogled današnjih rivala. Poznatom krilaticom koja je postala sinonim trenutka, obilježje sezone. Jer, nakon dva slabija recentna izdanja, četiri utakmice u kojima nisu dobili Osijek i Rijeku na Poljudu, možemo samo parafrazirati Perišića, koji je poručio “sve u svoje vrime”. Danas je to vrime. Vrime za pobjedu i potvrdu snage Hajduka, momčadi visokih ambicija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 00:02