Gennaro Gattuso

 ANTE CIZMIC Cropix
DAVID PROTIV GOLIJATA

Sve nogometno je na strani Dinama, ali ima li Hajduk veći motiv od ovoga? Slijedi žestoka borba na Maksimiru

Hajduku pobjeda vrijedi puno više od tri boda, dok bi Dinamo slavljem ušao u komfornu situaciju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. rujan 2024. 06:43

Pred El Croatico u javnosti vlada snažan dojam da će Dinamo “isključiti respirator” Hajduku i da će društvo Gennara Gattusa “otegnuti papke” u Maksimiru. Uvjerenje jest da Majstor s mora zbog svih događanja posljednjih dana, a i prije toga, dolazi “teško bolestan”, da je “na samrti” i da se samo čeka taj posljednji odlazak “na drugi svijet”. Dinamo bi dečke s juga trebao “ispovjediti, dati zadnju pomast i samo pokopati”.

Ali, takva predviđanja mogu biti najveća moguća zamka za aktualne prvake. Modri jesu favoriti, ali “David iz Splita” sigurno sa sobom nosi plan kako srušiti “Golijata iz Zagreba”. Gattuso, poznat po svojem borbenom karakteru, ne dolazi u Zagreb predati se, izvjesiti bijelu zastavu i dozvoliti Jakirovićevim bojovnicima da njegove dečke pregaze kao plitak potok. Za Hajduk današnji derbi može biti svjetlo u tunelu, izlazak iz pakla u koji je upao klub iz Dioklecijanovog grada. Eventualna pobjeda u plavom domu barem bi na trenutak bila časak radosti za Bijele, a možda i dugoročnija sreća.

Hajduk pokazao malo

U dosadašnjem dijelu sezone Hajduk je pokazao malo. Šokantno su ispali od Ružomberoka, igre u nacionalnom prvenstvu bile su slabašne, da nije bilo Marka Livaje i bodovni saldo bio bi bitno slabiji. Ali, Hajduk sigurno vrijedi više nego što je dosad pokazao. Livaja, Rakitić, Pukštas, Sigur, Krovinović, Melnjak, Uremović... Pa nisu to “jazavci”, sve su to ozbiljni igrači, društvo koje može igrati puno bolje, ekipica koja ne bi u Maksimir trebala doći s pogledom uprtim u pod.

image

Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

Konačno, još Gattusova momčad nije poražena u HNL-u, ima samo dva boda manje od Dinama. Trijumf usred “plavog vulkana” značio bi da preskaču Modre na ljestvici. Ima li većeg motiva od toga? Tko može sa sigurnošću tvrditi da će sve ove klupske turbulencije u konačnici negativno djelovati na momčad? Moguće jest da bude baš suprotno, možda u momčadi ožive onaj poznati dišpet, probude neku skrivenu i zaspalu energiju, donesu nešto što i sami Splićani ne znaju da imaju u svom nogometnom opusu. Ne bi bilo prvi put da neka utakmica za koju se drži da je unaprijed riješena ponudi nešto sasvim drugo.
Dinamo, pak, s druge strane živi svoje prekrasne dane. Traju oni već skoro pola godine, toliko dugo Jakirovićeva momčad nije poražena. Sve nogometno je na strani Modrih.

Sve cvjeta u Maksimiru

Djeluje Jakirovićeva momčad za klasu bolje od svih ostalih u HNL-u, baš onako profesorski s katedre gleda svoje učenike u nacionalnom prvenstvu. Kvaliteta momčadi, širina rostera, psihološka stabilnost, samopouzdanje kad je teren u pitanju, puna blagajna kad se radi o financijskoj moći, simbioza s navijačima... Sve cvjeta u Maksimiru kao da je proljeće, a ne kao da se približava jesen.

Plasirali su se Modri u Ligu prvaka, mahnito se kupuju ulaznice za gostovanje u Allianz Areni protiv Bayerna. Kao da zapravo ZG-klub djeluje u nekom drugom, paralelnom nogometnom svijetu za razliku od Hajduka i svih ostalih. Kao da nisu u istoj ligi, nego u odnosu na ostale sudionici Premiershipa, Bundeslige, Serie A. Baš kao svijet za sebe.

image

Bruno Petković, Marko Pjaca

GORAN MEHKEK Cropix

Vidjet ćemo u derbiju u plavom dresu četiri hrvatska reprezentativca, Petkovića, Baturinu, Sučića, Pjacu, albanskog Hoxhu, dokazana pojačanja Mmaeea, Pierre-Gabriela, možda na teren istrče Cordoba i Mbuku... Dinamo djeluje moćno, nedodirljivo.
No, sve što smo napisali u vječitom derbiju ne treba značiti da će u petak trinaestog doći do pobjede koju gotovo svi očekuju. Derbi je posebna priča, to nas je naučila povijest sudara dva najveća hrvatska kluba. Slijedi žestoka borba na Maksimiru.

ŠTO AKO DINAMO POBIJEDI?

U slučaju pobjede Dinama prvenstvena utrka dobiva izgledne konture. Ne može se nakon šest kola kazati da je sve jasno, ali s obzirom na kvalitetu kadra, formu i ukupno ozračje u oba tabora, s "plus pet" na tablici Dinamo ima izuzetno komfornu situaciju. Pobjedom u derbiju Zagrepčani mogu jedino sami sebi oduzeti prvo mjesto.

ŠTO AKO HAJDUK POBIJEDI?

Pobjeda Hajduku donosi prvo mjesto, vraća barem prividni mir u klub, ali i svlačionicu. Pobjednički naslov bi vrištao "Hajduk preskočio Dinamo". U trenutku kad se kompletni klub zapleo u kolopletu unutarnjih borbi i pokidanih odnosa čelnika s igračima i medijima, Hajduku pobjeda vrijedi puno više od tri boda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 06:43