JOSKO PONOS Cropix
VRIME JE

Sve je jasno, Hajduku hitno trebaju četiri pojačanja na ovim pozicijama da bi se momčad bitno podigla

Prve pripremne utakmice pokazale su da su Bijelima potrebne nove snage, a jasno je koji su prioriteti
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. srpanj 2023. 22:09

Bolji Hajduk gledat ćete kroz nekoliko tjedana i sljedećih mjeseci obećao je Ivan Leko nakon poraza u Stožicama. Utakmica koja je po svemu trebala završiti u "nuli" bespotrebno je pogreškom vratara Bijelih otišla u krilo Olimpiji. Neće zbog toga Zmajčeki odletjeti na sedmo nebo, niti će 19-ogodišnji čuvar mreže Bijelih Toni Silić pretrpjeti velike kritike. Pogreške se događaju, treba iz svega izvući pouku, ali u konačnici, puno je važnije što su nam pokazali Bijeli kroz igru u 90 minuta ogleda s Olimpije. Važnije od rezultata koji je dobiven iz jedne pogrešne lopte.

Hajduk protiv Olimpije nije briljirao, odigrali su Bijeli jednu od utakmica kakve smo gledali i tijekom proljeća. Zato je i konstatacija identična, razlika je u jednom igraču. Koliko puta su Bijeli i prošlog proljeća pobjeđivali uz poznatu navijačku opasku"jači smo za Livaju". Tu je bit problema na pripremama, ozljeda Livaje prvi je razlog zbog kojeg smo u dva posljednja susreta gledali skromniji Hajduk. U dva susreta u Ljubljani, sa slovačkim Spartakom i slovenskim osvajačem duple krune Olimpijom, odigrao je Livaja tek 30 minuta. U tih pola sata imao je jednu propuštenu šansu i to je sve. Zaigrao je u nominalno drugoj momčadi, da je primjerice Livaja bio u startnoj postavi oba susreta, vjerojatno danas ne bi pisali temu o tome kako je Hajduk na početku priprema i dalje bez pobjede. Ali, s druge strane, i dalje stoji konstatacija da je Hajduk složen od "Livaje i još 10-orice igrača".

image
JOSKO PONOS Cropix

Tri utakmice, dva remija i jedan poraz. Treba li upaliti alarm? Ne treba zbog rezultata, ali ipak treba postaviti upitnike zbog igre. Cilj priprema je igra, nije rezultat taj zbog kojeg bi se trebalo brinuti. Međutim, Hajduk nije dosada pokazao igru koja bi pružila optimizam. U zimskim pripremama Bijeli su bolje izgledali, ali brzo su pali u prvenstvu, stoga možda ne treba ni po tome suditi u kakvoj su putanji forme. Leko sigurano zna kako tempira trenutak kada će njegova klasa s papira eksplodirati na travnjaku. Činjenica je da su mu hajduci samozatajni, bez intenziteta i agresivnosti. Dva su tjedna priprema iza Bijelih, umor je sigurno u nogama, ali i protivnici su u sličnnoj situaciji, tako da klišeizirani alibi nema upotrebnu vrijednost.

Leko je na početku mandata u Hajduku odradio odlične pripreme, da bi potom u službenim utakmicama, bilježio niz problema. Danas je situacija bitno drukčija, Leko ima posloženu momčad koja je najvećim dijelom zajedno odigrala kraj prošle sezone. U idealnih 11 novi je igrač jedino Šarlija, svi ostali se odlično poznaju. Gdje je onda razlog, zašto nema golova, zašto nema pobjeda?

I prošle godine u isto vrijeme Hajduk je kao dizelaš sporo palio motore. Izgubili su Bijeli od Cluja, zatim remizirali sa HSV-om, da bi ih potom "pregazio" Gent koji je u ogledu s Hajdukom izgledao kao jedan od engleskih "top six" premierligaša. Ovog ljeta protivnici nisu ni blizu klase onih s kojima se susretao Dambrauskas u ljeto 2022. Litavac je također imao momčad bez većih promjena, imao je stabilan kadar s kojim je odradio slabe pripreme, kako igrački, tako i rezultatski. Ogledalo priprema bio je start sezone, poglavito dvoboji sa Dinamom u prvih mjesec dana.

Na tuđim pogreškama lakše je učiti, na osobnim puno više boli i peče. Dambrauskasa su pripreme koštale ostanka na klupi. Njegov remi sa Šibenikom bio je kruna loše serije koja je ishodište imala u pripremama.

Leko je svjestan kako je prošao prethodnik, zato je i poručio:

- Volio bih da se popunimo, jer uvjeran sam da ćemo uskoro gledati drukčiji Hajduk.

Rezime tri pripremna susreta pruža jasnu smjernicu, Hajduk se mora ozbiljno pojačati. Elez još uvijek trenira odvojeno od momčadi, a već je osam mjeseci "out", stoga je jasno da bi Hajduk za početak sezone i najvažnije utakmice trebao još jednog kvalitetnog stopera. Delikatno je dovoditi visoku klasu kada čekaš da se oporavi najbolji stoper iz vlastitog kadra, ali kakva je trenutačna konkurencija najbolje govori podatak da veznjak Čubelić igra desnog stopera. Središnji branič, zadnji vezni i krilni napadač bez obzira što je Dajaku osnažio konkurenciju. Tri pozicije uz koje bi i desni bek bio bonus, jer trenutno i veznjak Capan igra za drugu ekipu u toj ulozi.

Sve je jasno, nema upitnika. Hajduku trebaju četiri pojačanja. Ne popune, već igrači koji će bitno podići momčad. Ali, bez obzira na projekciju budućnosti, Leko mora i sa aktualnim kadrom vratiti pobjednički mentalitet. Za pripreme nema tablice, ali svi imaju "tablicu u glavi". Ovog ljeta izabrani su protivnici po mjeri, slabiji od onih koji su ambiciozno stavljeni pred Dambrauskasa. U srijedu je mađarski MTK, četvrta prilika za prvu pobjedu ovog ljeta. Vrime je...



Jako se pokvarilo vrijeme splitskoj ekspediciji u Sloveniji

Zvuči nestvarno za splitske prilike posljednjih dana, budući da su se svi s kojima smo kontaktirali u ponedjeljak ujutro redom iščuđavali brojnim fotografijama i video-zapisima u kojima je Bled naprosto “potopljen” od silne količine kiše.

Ali, zato su hajdukovci i pobjegli u slovenske Alpe, gdje je temperatura jučer pala na neuobičajenih 15-16 stupnjeva Celzija. Cijelo jutro kišilo je kao da je negdje sredina listopada, a ne početak inače vrućeg srpnja.

Ljeto u Sloveniji klimatski nema nikakvih dodirnih točaka sa splitskim, spajaju ih jedino visoke cijene.

Stoga ne čudi da su tržni centri s velikim marketima prepuni stranaca. Bled je idealna i prilično jeftina destinacija primjerice za Norvežane i Engleze, ali čak ni prosječnim Europljanima nije uobičajeno plaćati preskupi parking i hranu po dotjeranim restoranima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 23:16