Rokas Pukštas, Marko Livaja

 GORAN MEHKEK Cropix
SRUŠILO SE SVE

S njegovim je padom padao i Hajduk, no i dalje vrijedi 10 milijuna eura: ‘Sličnog igrača Bijeli trenutno nemaju‘

Bio je dugo ključni igrač poljudskoga kluba, ali proljeće ni njemu nije uopće bilo sretno
Piše: Toni RoićObjavljeno: 19. travanj 2024. 06:13

Tužni pogled u prazno prema praznom istoku, dok s dresom na koljenima sjedi na klupi nakon poraza od Osijeka. Ta fotografija Hajdukovog veznjaka Rokasa Pukštasa vjerodostojno je oslikala trenutak kluba i igrača kojem su uništeni svi snovi u sezoni, koja je dugo mirisala na šampionsku, a onda se nakon četiri ligaška poraza u nizu pretvorila u noćnu moru s još nesagledivim posljedicama za rezultatsku budućnost posrnulog velikana.

Koliko samo pitanja zašto i kako se sve tako raspalo, neki će reći preko noći, a drugi zbog loših ili klimavih temelja, ali jedan od onih koji među prvima zaslužuje amnestiju i bezrezervnu podršku bez dvojbe je Amerikanac litavskih korijena, koji će u kolovozu napuniti tek 20 godina.

Iako među najmlađima u Hajdukovom igračkom kadru, Pukštas je već prošle sezone postao standardni i vrlo važni prvotimac, a aktualno prvenstvo počelo je za njega kao iz bajke. Pobjednički gol protiv Dinama u zadnjim minutama utakmice u Maksimiru, a onda jedini strijelac u trijumfu protiv Rijeke na Poljudu. Bolje da nije i moglo i premda će ga poslije toga ozljeda koljena na skoro mjesec dana udaljiti s terena, nakon povratka brzo je Puky ulovio formu i opet bio među najkorisnijima na terenu.

“Ovo više nije samo Livajina momčad, ovo je i Pukštasova momčad i baš on može biti prevaga u borbi za naslov”.

Posebna energija

Ovakvi i slični komentari nizali su se u stručnim analizama dok je Hajduk grabio prema naslovu jesenskog prvaka i osvojio ga u prosincu 2023. sa sedam bodova više od Dinama i šest od Rijeke (Zagrepčani su imali dvije utakmice manje, a Riječani jednu).

- Riječ je o modernom veznom igraču posebne energije, koji je opasan u završnici i sigurno će u karijeri zabiti dosta pogodaka. Uvijek je na lopti i osjeća gdje će ona doći i može rješavati utakmice. Sličnog igrača Hajduk trenutačno nema i bilo bi jako loše prodati ga prije ljeta, dok se borimo za naslov prvaka - ovako je na kraju prošle godine govorio bivši kapetan Splićana Hrvoje Vejić, koji je svojim analizama pratio splitski klub iz kola u kolo.

Sve je u tom trenutku izgledalo savršeno, i za Hajduk i za Pukštasa, a prva utakmica u ovoj godini 28. siječnja protiv Rijeke započinje vodećim pogotkom Bijelih kojeg je u 15. minuti postigao Pukštas na asistenciju Livaje. Prije tog dvoboja na prepunom Poljudu kao nova pojačanja predstavljeni su Ivan Perišić i Josip Brekalo, pa je za armiju navijača Hajduka u glavi bila samo jedna misao - bit ćemo prvaci!

image

Rokas Pukštas

VOJKO BASIC Cropix

No, već do kraja te utakmice pokazat će se da je dug i predug put do tog cilja, koji neće biti ostvaren ni nakon 19 godina čekanja. Riječani su pogocima Obregona i Selahija u drugom poluvremenu preokrenuli i pobijedili 2:1, a od tog poraza Hajduk se praktički nikad nije oporavio. Pukštasu je pak to bi četvrti gol u aktualnom prvenstvu, a poslije toga postigao je još samo jednog i to u ožujku u Velikoj Gorici, kada je nadskočio vratara Banića i loptu glavom usmjerio u mrežu domaćih za konačnih 3:0.
Amerikanac je u drugom dijelu sezone polako padao u formi, a s njim još više i cijela momčad. Tu bi se sad moglo u potrazi za uzrocima postaviti pitanje je li se igrač samo uklopio u sivilo momčadi ili je on podbacio? Možda je odgovor baš u onoj ranije spomenutoj Vejićevoj konstataciji “da Hajduk nema sličnog igrača”, a zapravo bi trebao imati više njih. Pukštas je igrački i taktički kvalitetom iznad ostatka veznog reda Hajduka u više segmenata. Od brzine, eksplozivnosti, kretanja u međuprostorima, do osjećaja za dolazak iz drugog plana i postizanje pogodaka. No, Amerikanac nije klasični kreator, on baš podsjeća na svog idola Stevena Gerrarda, koji je dominirao silinom i nogometnom inteligencijom (imao je i mnogo jači udarac).

Problematična kreativnost

Da bi njegove odlike došle do punog izražaja Pukštasu trebaju i suigrači, koji su bolji u suradnji i znatno brži protok lopte u igri. Sad se vraćano onoj Vejićevoj tezi da Hajduk to nije imao, a suparnici su znali koga treba blokirati i duplirati da bi “ubili” ionako problematičnu kreativnost veznog reda Splićana. Jednostavnije rečeno, Pukštasu nije odgovarao ni stil igre, ni profil suigrača da bi mogao dati više u situaciji kada se obrana rivala koncentrira na njega, a klub bori za naslov i svaki put ima imperativ pobjede. Čak ni njemu, kao jednom od najvećih profesionalaca u klubu, čija deviza je “rad i samo rad” i koji na spavanje ide u deset navečer, nije se bilo lako nositi s pritiskom tolikih očekivanja...
U generalnom zaključku od njega se očekivalo više, ali njegova krivica je minimalna, gotovo nikakva, pogotovo ako se usporedi doprinos niza daleko iskusnijih i plaćenijih igrača Hajduka, koji nisu bili ni blizu dometa da budu i starteri, a kamoli više od toga (grublje bi se reklo da nije imao s kim igrati).

Golemi značaj

Također, Amerikanac je u ovom trenutku najskuplji, a vjerojatno i najtraženiji Hajdukov eksponat na inozemnom tržištu, a kad bi ostao, sigurno će biti jedan od ključnih nositelja igre poljudske momčadi u sljedećoj sezoni.
U samo godinu dana njegova vrijednost je od milijun ili dva eura narasla na najmanje desetak, a još na zimu je talijanski transfer guru Fabrizio Romano tvrdio kako ga prati niz europskih klubova, a da je Borussia Dortmund spremna izdvojiti za njega između 12 i 15 milijuna eura. Ako je to istina, a Romano je jedan od najupućenijih u te stvari, sve je jasno o kakvom potencijalu je riječ i koliki on značaj ima za Hajduk...

PUKŠTAS DOSAD ZA HAJDUK

SEZONA 2021./22.

1 odrađeni nastup

82 minute u igri,

0 postignutih golova

0 upisanih asistencija

SEZONA 2022./23.

26 odrađenih nastupa

1832 minute u igri

4 postignuta gola

4 upisane asistencije

SEZONA 2023./24.

25 odrađenih nastupa

1994 minute u igri

5 postignutih golova

1 upisana asistencija

KOME JE ZABIJAO OVE SEZONE

DINAMU

21. srpnja 2023. u Zagrebu u Hajdukovoj pobjedi od 2:1

RIJECI

30. srpnja 2023. na Poljudu u Hajdukovoj pobjedi 1:0

VARAŽDINU

12. studenoga 2023. na Poljudu u Hajdukovoj pobjedi 3:1

RIJECI

28. siječnja 2024. na Poljudu u Hajdukovom porazu 1:2

GORICI

9. ožujka 2024. u Večlikoj Gorici u Hajdukovoj pobjedi 3:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:13