Ivan Leko i Lukša Jakobušić

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
ČEKAJU SE POJAČANJA

Potpuna rekonstrukcija: Od momčadi koju je Jakobušić zatekao, samo je jedan igrač još uvijek u Hajduku

Rijetki pamte kako su izgledale pripreme prije četiri godine u vrijeme kada Jakobušić nije vodio Bijele
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. srpanj 2023. 14:06

Današnji Hajduk gotovo u cjelini je posložen s igračima koje je doveo aktualni sportski direktor Nikoličius. Predsjednik Jakobušić na funkciju je stupio krajem listopada 2020., dva mjeseca kasnije doveo je Litavca za sportskog direktora. Iz momčadi koju je Jakobušić zatekao, danas je samo Ivan Dolček igrač Hajduka. Prije četiri godine stigao je na Poljud iz Slavena Belupa, platili su ga Bijeli 500.000 eura vjerujući u njegove velike kapacitete na lijevoj strani. Međutim, u četiri sezone nije se uspio nametnuti. Ipak, Dolček ima kontinuitet u Hajduku, kao i Sahiti. Reprezentativac Kosova prve je pripreme odradio još u siječnju 2019. s trenerom Oreščaninom.

Od tada je odradio posudbu u Šibeniku, ali nije, kao ni Dolček, prekidao ugovor s Hajdukom. Lovre Kalinić je nesporni veteran priprema s Bijelima, još 2007. je obavio prve, zimske sa Zoranom Vulićem u Turskoj. Ali, u međuvremenu je četiri godine proveo u Belgiji i Engleskoj. Anthony Kalik također spada u kategoriju igrača koji imaju golemo iskustvo na pripremama s Hajdukom. S trenerom Carrillom 2017. je obavio prve pripreme u Turskoj, ali i Kalik je napustio Poljud, pred tri i pol godine otišao u Goricu odakle se prošlo ljeto vratio u Hajduk.

Najveći promet prije dvije godine

Četiri igrača imaju dulji staž u Hajduku, dakako Lovre Kalinić bez konkurencije, a ostali unatoč godinama provedenim pod ugovorom na Poljudu, nisu skupili puno ljetnih priprema. Kalik je odlazio na posudbe u Australiju i Rudeš, Sahiti je tek pred dvije sezone odradio prve ljetne pripreme, dok je Dolček preskočio prošlu sezonu u bijelom dresu i ovo su mu četvrte ljetne pripreme s Hajdukom.

Većina igrača je u kontinuitetu trećih ljetnih priprema. Pred dvije godine Nikoličius je imao najveći promet, među Bijele su, od igrača iz aktualnog kadra, stigli Krovinović, Elez i Mlakar, vratio se Sahiti s posudbe, a šest mjeseci ranije Bijelima su se priključili povratnici Lovre Kalinić i Livaja. Tog ljeta 2021. Filip Krovinović došao je kasnije, tek sredinom srpnja. Nije prošao ljetne pripreme, ali je unatoč tome postao jedan od nositelja igre Bijelih te sezone.

Momčad nije posložena

Trebaju li igrači proći pripreme da bi se lako uklopili u momčad? Jasno je da ne trebaju ako su prava pojačanja. Istina, tema zna biti i delikatna, jer svake godine se događa vrlo slična situacija da se momčad kompletira u hodu. Dapače, najvažnije pozicije znale su se popunjavati i krajem kolovoza, zadnjih dana prijelaznog roka. Rijetki su poput Mlakara i Eleza iz lipnja 2021. potpisivali prvih dana mercata. Hajduk je trenutno na osam dana do Superkupa, ali pojačanja se još čekaju. Za usporedbu, prošle godine su Bijeli početkom srpnja imali momčad koju su popunili tek s Borevkovićem, tako su do Superkupa imali samo jednog novog igrača.

Ove sezone imaju dvojicu, Dajakua i Šarliju. Međutim, činjenica je da nemaju posloženu momčad. U dvije godine su promijenili kadar, rijetki pamte kako su izgledale pripreme na Pohorju prije četiri godine u vrijeme kada Jakobušić nije vodio Hajduk već samo imao ulogu suradnika Marina Brbića. Obnavlja se Hajduk iz godine u godinu, mijenja se momčad, ali surov je profesionalizam. Rezultat ne trpi čekanje, a vrijeme često nije saveznik. Pripreme nisu ključne, ali malo je prostora ostalo do početka sezone. Mercato je tek počeo, međutim, najvažnije utakmice brzo dolaze, a nemaju svi tu karakteristiku adaptacije kao Krovinović ili Awaziem iz prošle sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 13:04