Rokas Pukštas i Martin Baturina

 VOJKO BASIC Cropix
OKRŠAJ U PETAK

Pet sličica uoči velikog derbija: Jednima je aspiracija München, drugima Grubišno Polje

Dinamo očekuje, Hajduk se nada. Navijače "plavih" intrigiraju "bijeli", ali zapravo ih više zanima - utorak i Bayern
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. rujan 2024. 21:52

U skladu s drevnom mudrošću i povijest HNL-a se ponavlja prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa, zatim kao groteska, a nakon 20 godina i kao sapunica u kojoj Dinamo štanca titule kao na tvorničkoj traci dok konkurenciji cure sline. Zabavan detalj u priči otkrit će da Hajduk za vikend ipak neće imati problema ako se povijest još jednom ponovi i ako prvi derbi sezone završi kao i lani. Svjestan da s ovom momčadi bijelih ne može postati prvak Gennaro Gattuso bit će zadovoljan uspije li barem reprizirati uvodni derbi iz 2023. jer bi tako kupio nešto malo mira. Pripremamo teren za najveću utakmicu hrvatskog klupskog nogometa kroz pet sličica, za početak idemo retrospektivno, natrag prema lanjskom srpnju kada su Splićani zabili zastavu na maksimirski centar...

1) Livaja, Pukštas i jedna kobna Lisica

Dinamo je u ljeto 2023. podignuo zastor sezone osvojivši Superkup pobjedom protiv najvećeg rivala. Tjedan dana kasnije Hajduk se vratio u Maksimir u 1. kolu Supersport HNL-a i na startu meča činio se zrelim za porciju, ali kako je utakmica odmicala momčad Ivana Leke djelovala je sve bolje i ambicioznije. Rezultatski minus iz prvog poluvremena u nastavku je anulirala Livajinim golom, da bi u sudačkoj nadoknadi pogotkom Rokasa Pukštasa iščupala pobjedu i tri boda ostavljajući plave u općem neredu. Igor Bišćan uskoro će dobiti otkaz, a perjanice momčadi (Livaković, Šutalo, Ivanušec) treperit će još izvjesno vrijeme u iščekivanju transfera. Odjednom se Dinamo činio zrelim za gubitak naslova nakon o-ho-ho godina. Dva mjeseca kasnije Hajduk se našao na pragu neviđene prilike. Uoči utakmice s Istrom ponudila mu se šansa da pobjedom zbriše na +11, ali momčad se mučila, a sudački poguranac Igora Pajača pokazao se kontraproduktivnim. U 11. minuti sudačke nadoknade Mateo Lisica je na Poljudu zabio za 1:0 pobjedu i bodovna prednost se počela topiti kao sladoled na suncu. Hajduk će još dugo čekati sličnu priliku za titulu, za razliku od Pajača koji će suditi derbi u petak.

image

Igor Pajač

VOJKO BASIC Cropix

2) Ima li svjetla na kraju tunela?

Hajduk će se kao i obično ustrtariti čim se približi Svetom Roku, prognozira prekaljeni nogometni veteran za stolom u našem dnevnom boravku ispod redakcije. Iz nepoznatog razloga hajdukovac za istim stolom čvrsto je uvjeren da će derbi biti odigran u egalu. Onaj karambol protiv Ružomberoka i remije s Lokomotivom i Istrom on otpisuje kao nesreću, objašnjavajući da momčad uopće ne izgleda tragično. Lijepo je da na svijetu postoje optimisti. Kada su derbiji u pitanju, Hajduk zapravo i ne pati od nekog maksimirskog kompleksa. Premda u friškoj memoriji nosi neke ozbiljne ožiljke i glavni grad je znao napuštati bogatiji za porciju, u inflaciji derbija koje je donijela "liga 10" Hajduk se zapravo više nego pristojno snalazio u dnevnom boravku plavih. U prosincu 2021. bi 2:0, a u srpnju prethodne godine 3:2. Svejedno, dijagnoza o kompleksu Sv. Roka ostaje na mjestu, jer kapitalno vrijedne bodove bijeli godinama prosipaju negdje dfrugdje.

3. Redatelj: Rakitić ili ipak Baturina?

Gorak razvod s Ivanom Perišićem stišao je euforiju hajdukovaca oko Ivana Rakitića. On je svakako najplemenitiji igrač lige, klasa za sebe, ali sa 36 na leđima vjerojatno je odigrao svoje najbolje utakmice. Posljednji put Rakitić je Maksimir posjetio kao igrač Seville u veljači 2022. godine i kući se vratio praznih ruku. Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Mislav Oršić. Ako će Hajduk u petak zagospodariti terenom, to se može odigrati isključivo u režiji Ivana Rakitića. On je sidro na sredini terena, on je arhitekt igre i glavni distributer lopti kada Hajduk želi napasti. Sve to, a s obzirom na godine i natjecateljsku glad možda i više od toga, na drugoj strani predstavlja Martin Baturina. Dinamova playmakera malo je iz tračnica izbacila nedorečena predstava za reprezentaciju, ali on ima već ozbiljan fond međunarodnih utakmica. Tražimo li pobjednika u ovom mini-derbiju, svejedno smo skloni svoj novac staviti na mlađeg asa.

image

Bruno Petković i Marko Livaja

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix

4) Egzekutor: Petković ili Livaja?

Stilski dvojnici s "brojem 9,5" na dresu već duže vrijeme glancaju imidž HNL-a kao pristojne lige, iako tu istu ligu klubovi u međunarodnim izletima uporno sabotiraju. U završnoj trećini terena derbiji se vrte oko njih dvojice. Petković je bio strijelac u derbiju iz prvog odlomka teksta koji je pripao Livaji, ali kada je trebalo podvući crtu pod završni račun, na onom splitskom derbiju krajem ožujka, Livaje više nije bilo na mapi (zamijenio ga Benrahou već u 56. minuti), dok je Petković zabio za 1:0 pobjedu i asfaltirao cestu plavima prema novom naslovu.

5) Aspiracije: jedni München, drugi Grubišno Polje

Uz rizik da zvuči demagoški, dinamovcima zapravo nije lako pronaći motivaciju za derbi. Njihova se jesen vrti oko LP, već u utorak gostuju kod Bayerna i logično je da fokus izoštravaju na Allianz Areni. S druge strane, hajdukovcima je Dinamo špica sezone, već u utorak se vraćaju tmurnoj svakodnevici. U Grubišnom Polju čeka ih Bilogora 91...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 21:53