Nyon, 230423.
Stadion Colovray.
Trening igraca Hajduka uoci finalne utammice.
Na fotografiji: Juniori na treningu.

 VOJKO BASIC Cropix
ČUDESNA GENERACIJA

Ovo je njihova utakmica života, hajdukovci koji su oduševili Europu poslali poruku uoči finala: ‘Želimo tu titulu‘

Hajduk u ponedjeljak predvečer od 18.00 u Ženevi igra protiv AZ Alkmaara finale Lige prvaka mladih,
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. travanj 2023. 19:29

Po kiši i jakom vjetru odradili su hajdukovci zadnji trening u Nyonu. Marijan Budimir otkrio nam je “nikad mirnije nisam spavao”. AZ Alkmaar je zadnja prepreka, o njima Budimir sve zna.

- Kao što im rezultati govore, jako su dobri. Izbacili su Real, Barcelonu, Eintracht. Zabijali su, a nisu primili nijedan pogodak. Imaju jako brza krila, imaju tog Meerdinka, totalno je drukčija igra s njima. Vratar je kao Ederson iz Cityja, gađa na 70 metara. Ako Meerdink dođe, a imamo informaciju da će se priključiti, igrat će Addai i Poku na krilima. Igraju na kontra nogama, a Poku traži tranziciju.

Sve detalje zna Budimir i jasno je da će utakmica s AZ-om biti drukčija. Koliko drukčija u odnosu na Milan?

- Moramo više držati loptu, ne smijemo dozvoliti da nam oni diktiraju tempo. Utakmica će ovisiti o situaciji na terenu, ali moramo se ozbiljno čuvati njihove tranzicije. Moramo biti mnogo jaki u branjenju šesnaesterca jer su individualno jako kvalitetni.

Spomenuli ste niz dobrih stvari, ali gdje su nedostaci nizozemske momčadi? Koliko vam znači povratak Capana?

- Brajković je sjajno centrirao za pogodak Pukštasa, ali Capan nam je osim prekida jako bitan i za stabilizaciju posjeda. Zna kada treba stati na loptu, iskusan je, miran, tako da od njega očekujem da bude spona između zadnje linije i napada. Ima Alkmaar svoje slabije strane, imaju beka na lijevoj strani koji je dešnjak i ulazi u sredinu. Možda bismo tu mogli nešto iskoristiti. I defenzivni prekidi im nisu jača strana.

image
VOJKO BASIC Cropix

Hajdukova kontra

Vratar poput Edersona, bek koji se ubacuje u sredinu... kao da Hajduk igra protiv juniora Cityja, a ne Alkmaara.

- Gledajte, Real je bio jedan od favorita. Jesu ih iskontrirali, ali jako su dobra ekipa.

Ali, mora se Alkmaar bojati i kontre Hajduka. Igrači AZ-a istaknuli su pred finale da je Hajduk najopasniji iz protunapada.

- Analizirali su i oni nas. Naša je kontra protiv Milana bila jako dobra, pogotovo drugo poluvrijeme. U jednoj utakmici, s kim god igraš, šanse su 50:50. Naše zajedništvo, naša vjera, naša bezobraznost, naši navijači, zalog su optimizma!

image
VOJKO BASIC Cropix

Korak po korak

Kako ćete opustiti igrače na dan finala?

- Standardno, kao i prije svih utakmica. Svaka utakmica je važna, ali imamo mi svoje rituale i neovisno o utakmici njih ćemo se držati.

Najveća utakmica u vašoj trenerskoj karijeri, u karijeri juniora Hajduka. Utakmica za naslov prvaka Europe, koji tako priželjkujete.

- Mi smo svaku utakmicu išli korak po korak. Naravno, kada uđeš u finale, očekuješ naslov, iako smo i s ovim premašili sva očekivanja. Međutim, s vjerom u sebe, u igrače, u plan igre, u naš rad, došli smo u finale i očekuješ da odeš do kraja. Treba i doza sreće za takav rezultat, jasno.

Jedanaesterci?

- Nismo ih vježbali - samouvjereno je odgovorio Budimir, koji će kapetansku traku vratiti Marku Capanu.

Propustio je ovaj mladić utakmicu s Milanom zbog tri žuta kartona, ali za finale je Capan spreman zauzeti mjesto u startnoj postavi.

- Gledajući utakmicu s Milanom, bio sam nervozan više nego kada igram. Ali, suigrači su odradili maksimalni posao i presretan sam što smo ušli u finale - kazao je Capan i dodao:

- Znao sam da mogu i bez mene, što su i dokazali. Ozljeda gležnja? Bit ću spreman za utakmicu. Radim svaki dan, bit ću maksimalan na utakmici.

image
VOJKO BASIC Cropix

‘Nemamo se koga bojati‘

Jeste li se s Brajkovićem dogovorili tko izvodi prekide u finalu?

- To je manje bitno dok god zabijamo. Tko se bolje osjeća, neka izvodi. Mi smo tu da momčadi bude bolje.

S Vuškovićem se najbolje slažete.

- Nadam se da će to biti i naša dobitna kombinacija u finalu.

Pehar za prvaka Europe u ponedjeljak diže kapetan, jeste spremni za taj čin?

- Idemo korak po korak. Ući pozitivno i nadam se, kako utakmica bude odmicala, da ćemo biti sve bolji i bolji. Pehar? Ide cijeloj ekipi, cijelom klubu, stožeru.

image
VOJKO BASIC Cropix

Što znate o Alkmaaru, koliko ste ih gledali u analizama?

- Nije mala stvar što su srušili Real, ali i mi smo pobjeđivali velike. Treneri su u subotu gledali njihovu igru, sve ćemo do utakmice detaljno i mi analizirati. Oni jesu izbacili velika imena, ali nemamo se mi koga bojati.

Trener Budimir kaže da treba zadržati loptu u sredini jer Nizozemci imaju opasna krila i napadače.

- Moja uloga je u sredini, trebamo zadržavati loptu, ne smijemo je izgubiti. Imam iskustva u seniorskom nogometu, ali tu je i cijela ekipa koja će pomoći.

Dolazi li obitelj na finale?

- Dolaze moja obitelj i prijatelji iz Bjelovara. Dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske, nadam se da će ih biti još više nego u polufinalu i, naravno, da ćemo svi zajedno slaviti.

image

Nyon, 230423.
Stadion Colovray.
Trening igraca Hajduka uoci finalne utammice.
Na fotografiji: Juniori na treningu.
Foto: Vojko Basic/CROPIX

VOJKO BASIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 10:33